Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahoj,
jsem dost v nouzi a potřebuji vypočítat tyhle příklady. Jsem zcela bezradný a potřebuju to nutně vypočítat.
1) int(1,4) dx/(1+x)* odm.x
2) int(1, nekonečno) dx/x^3+x
3) int(-nekonecno,0) x/x^3-1*dx
4)délka křivky + graf :y=1-lncosx y´= tanx x>0, x<pi/4
5) délka křivky parametricky + graf: x=t^2 y=t-t^3/3 t>0, t<odm.3
Dik t
↑ kiki:
Zdravim :-)
Ani jedno zadani nejde spolehlive vypocitat, jelikoz je zapsano nejednoznacne - predevsim chybi zavorky.
Pokud by toto zadani bylo v tematech zakladni skoly, tak bych byla ochotna i cist mezi radky a nabizet varianty zapisu, ale v tematech VS by mel zvladnout autor (nebo autorka?) zadani.
Dekuji.
↑ jelena:
pokusím se to napsat ještě jednou
1) určitý integrál od 1 do 4 dx/(1+x)*x^(1/2)
2)určitý integrál od 1 do + nekonečna dx/ x^3 + x
3) určitý integrál od mínus nekonečna do 0 x/x^4-1
4) délka křivky + graf: y=+-ln*cosx y´= tgx 0<x<pi/4
5) délka křivky parametricky + graf: x=t^2 y=t - (t^3)/3 0<t<3^(1/2)
↑ Olin:
Doufejme :-)a dekuji za pomoc :-)
pouzijeme substituci , ,
po dosazeni do puvodniho zadani dostavame tabulkovy integral, nejdriv to vyresim pro neurcity, jako nalezeni primitivni funkce (a to z duvodu, ze obcas vyvstava debata - kdyz substituce, tak se musi menit i meze, tak abych tomu predesla):
kalkulator to dal zvladl, zbytek necham na zitra :-)
Editace :-) ted jsem se na to podivala a nechapu, proc jsem rovnou nezmenila meze, vzdyt by to bylo daleko rychlejsi, no hrozny zvyk se vyvarovavat zmene mezi, uz to necham tak :-)
Editace 2 :-) nenecham pouzitim vyseuvedene substituce doslo zmenime i meze a mame to rychlejsi (navic zmenu mezi budeme potrebovat u nevlastnich integralu), dosazovani je stejne.
↑ kiki:
Jelikoz v predchozim prispevku jsem resila urcity integral a nalezeni delky rovinne krivky je jeho aplikace, tak plynule navazu na zadani 4, 5.
4. y=1-ln(cosx) toto je zadani funkce,
dal je jiz vypoctena derivace zadane funkce: y´= tgx,
interval, na kterem se hleda delka, bych spise videla jako: x nalezi <0, pi/4> tedy uzavreny interval (ten otevreny se mi zda podivny, mozna nekdo z kolegu osvetli, zda to muze byt, ale nezda se to).
Pro nakresleni grafu funkce je potreba provest rychly rozbor zadane funkce:
- definicny obor je ovlivnen vyskytem logaritmu v zadani, proto (cosx) musi nabyvat pouze kladnych hodnot, coz je z vlastnosti funkce cos jasne, na kterych intervalech toto nastava.
- prirozeny logaritmus bude opakovane nabyvat na uvedenych intervalech hodnot (-oo, 0) a bude tvorit takove symetricke obloucky,
- pred ln je minus, tedy "obratime" predchozi obor hodnot zrcadlove kolem osy x,
- 1-ln(cosx) a posuneme cely graf o 1 po ose y.
Tak jsem musela postupovat hodne davno, kdyz jeste nebyla zadna moznost pouziti vykreslovacu - ted to mame snadne, nakreslila jsem to v matmat - v okrajovych bodech (kde je cosx=0) to podle meho neni dobre, ale nam to tak nevadi, jelikoz potrebujeme pouze interval <0, pi/4> a tam je to vykresleno OK, jeste pridas svisle primky pro omezeni intervalu, pro ktery se delka pocita.
Vyraz pod odmocninou upravime:
Jak se dosazuji meze, to jsem ukazala v predchozim vypoctu k zadani 1.
Poznamky k integrovani:
Odmocnovat jsme mohli, jelikoz cosx ma pouze kladne hodnoty.
Dalsi uprava
- donasobenim citatele a jmenovatele vyrazem cosx,
- pouziti vzorce cos^2x + sin^2 =1, substituce sinx=t
dojdeme k tomu vysledku integrovani, jak uvadim - myslim, ze se to muselo jiz pocitat - je to az moc klasicky priklad :-)
5) délka křivky parametricky + graf:
x=t^2 y=t - (t^3)/3 t nalezi <0, 3^(1/2)<
To jiz vyresil kolega thriller tady: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3625 - je tam vytvorena funkce y, graf, zbyva pouzit vzorec na vypocet delky krivky a dovest to ke zdarnemu konci.
Pokud bude problem, tak se ozvi tady.
Poznamka k uprave: sklony nemam OK, zavorky nemam primerene velikosti, ale tato uprava je vrchol meho snazeni takto rano, tak se omlouvam :-)
Opet dekuji kolegovi ↑ Olin:, a pokud to neTeXoval Olin, tak si pomaham ve wikipedii, proto ten muj vysledek, nooo asi kompilat :-)
Zadani:
Z wikipedie mam vzorec pro vypocet nevlastniho integralu, je potreba take k tomu precist i komentar:
Integral vypocteme rozkladem na parcialni zlomky:
mame jak realny koren x=0, tak i imaginarni koreny, proto se integrovana funkce se rozlozi do tvaru:
Dal uz zadnou prekazku nebo zadrhel nevidim, pokud prece jen nastane, tak se ozvi tady.
Stejny zpusob bych pouzila i u zadani 3 a take tam ocekavam rozklad na parcialni zlomky.
Hodne zdaru :-)
↑ kiki:
Pokud to je otazka k zadani 5, tak je to tak, ze z parametrickeho zadani funkce jiz je udelan prevod na zadani bez parametru. To znamena, ze je to uplne stejny postup pro vypocet, jako zadani 4 - tedy derivace, dosazeni do vzorce pro delku krivky, integrovani atd.
kiki napsal(a):
↑ jelena:
Můžu alespoň z tebe vymámit správný výsledek pro kontrolu??????????????
Pro kontrolu se daji pouzit online zdroje - ja treba hodne pouzivam wims
nebo nase oblibena stranka pana Roberta Maříka
↑ kiki:
Urcite tam funguje tato moznost x^(1/2)
Skutecne se musi davat pozor na spravny pocet zavorek. Jak ve wims, tak u pana Marika je navadeno, v pripade chybneho zadani - bud vypisem nebo se da zmacknou tlacitko "Preview" - napravo od okna zadani a vse se ukaze, zda je to OK.
↑ kiki:
Neuvadis sice, co je konkretni problem, tak to vezmu cele, ale trochu hopem, nemam moc casu:
Ted jsem to zkusila projet krokove s napovedou od pana Maříka a funguje to pekne, pochvalim :-)
Tady je moje rucni prace:
ted to porovnam s puvodnimi koeficienty v zadani a resim jako takovou malou soustavu rovnic:
x^2(A+B) = 0*x^2 odsud (A+B) = 0
Cx = 0*x odsud C=0
A = 1, dosadim do (A+B) = 0, odsud B = -1
- toto mam integrovat - prvni je hned tabulkovy na ln |x|, druhy po substituci
x^2 = t take na ln .... + uprava ln
Ted je potreba dle navodu ve wikipedii zjistit limitu, nejdriv dosadit meze (b, 1), pak vidime:
b se blizi nekonecnu - limita je 0, po dosazeni 1 to je ln(1/sqrt(2)). Dostavame vysledek lim 0-ln(1/sqrt(2))=-ln(1/sqrt(2)), limita existuje a je to konkretni cislo cca 0,35 (limita vlastni).
Zadani 3 je uplne stejne. Bohuzel, ted nemam cas - tak bud nekdo z kolegu, nebo az pozdej (asi dost pozdej :-) Doufam, ze na to nekdo koukne pro pripadnou opravu, predem dekuji :-)
editace - opravila jsem vysledek limity, velka chyba tam byla :-(
K tomuto zadani jeste pridam graf, ze ktereho je videt co se pocitalo pomoci nevlastniho integralu:
http://forum.matweb.cz/upload/718-nevl.JPG - je to pochopitelne takovy naznak :-)
K zadani 3:
rozklad jmenovatele pro vypocet pomoci parcialnich zlomku vypada takto (x-1)(x+1)(x^2+1) a je videt, ze na intervalu, kde se ma integrovat je jeden z bodu nespojitosti (-1).
Obrazek : http://forum.matweb.cz/upload/212-nevl2.JPG
Stránky: 1