Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, prosím pomohl by mi někdo s tímto příkladem, třeba obrázkem? Nedokážu si představit, jak to bude vypadat. Díky
Je dán pravidelný šestiúhelník ABCDEF. Určete jeho obraz v osové souměrnosti s osou o. Volte:
a) o prochází bodem A a úsečku BC protíná v jejím vnitřním bodě
b) o je přímka AB
c) o je přímka AC
d) o je přímka AD

↑ terezkaaaaa5:
A víš, jak se v osové souměrnosti zobrazí jeden bod?

↑ janca361:
Moc děkuju! Ale je to jen řešení a) že ano? :)

↑ ((:-)):
Díky..ale moc to nechápu:(
↑ terezkaaaaa5:
Keď máš znázorniť bod C v osovej súmernosti s osou o, tak:
1. zostrojíš z neho kolmicu cez os o (polpriamku)
2. priesečník označíš S
3. zostrojíš kružnicu k so stredom S a polomerom SC
4. priesečník kružnice k s polpriamkou je obraz bodu C, označíme ho C´
Terezka, naozaj nemáš učebnicu? Nechodíš do školy?

↑ terezkaaaaa5:
Ano to je řešení a)
Co na tom nechápeš?
Uděláš si osu podle zadání. Uděláš na osu kolmici, které vede bodem, který chceš přenést do osové souměrnosti, do průsečíku osy a kolmice zabodneš kružítko, nabereš vzdálenost průsečíku a bodu, kterým prochází kolmice, uděláš oblouk na druhou stranu od osy (já tam mám celé kružnice) a tam vznikne obraz bodu (bod s '). To uděláš pro všechny body a pak vytáhneš šestiúhelník A'B'C'D'E'F'
EDIT: Dana byla rychlejší ;)

↑ terezkaaaaa5:
Když děláš osovou souměrnost, tak z zobrazovaného bodu - třeba A - vedeš kolmici na osu. Tato kolmice protne osu v bodě třeba K. Vezmeš kružítko, zapíchneš do bodu K, naneseš vzdálenost KA a tuto vzdálenost naneseš na opačnou polopřímku k polopřímce KA. Tím získáš bod A´. No a takto zobrazíš všechny důležité body.
Pro jistotu 2x:-)

Díky všem!
janca - to od tebe jsem pochopila, ale u obrázku od Dany jsem si neuvědomila, že mi ukazuje přenesení pouze jednoho bodu..
Dana - Právě, že nemám:(

↑ terezkaaaaa5:
A internet máš? A hledat třeba na googlu umíš?

↑ terezkaaaaa5:
Terezko, a jaktože nemáš učebnici? Odkud máš příklady, které sem dáváš? Většina z nich je z učebnice Planimetrie pro gymnázia...
----
Jeden hezký materiál zde.

↑ janca361:
Většinu zadání mám opsanou z této knížky v sešitě. Díky

↑ terezkaaaaa5:
Zdárně vyřešeno?
Zadání vám diktuje učitel? Nebo si ho opisuješ a učebnici necháváš ve škole (příp. si od někoho půjčuješ pro opsání zadání)?

↑ janca361:
Ano, vyřešeno. Zadání nám diktuje učitel, ale v hodinách mám i knihu, kterou si ale pak nechávám ve škole. Pouze před testy si jí beru domu a zkouším příklady z učebnice. Ale teď jsem byla déle nemocná a knihu mám ve škole. Ale zadání úloh mám opsané od spolužačky.