Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Zdravím,
máš pravdu ohledně nedostatečné zřetelnosti zápisů. Fórum poskytuje dostatečné možnosti pro matematické zápisy - podařilo se najít pomůcky a návody?
Téma jsem zamkla a prosím, abys zápisy pocvičila na místním pískovišti (vzorem mohou být příspěvky sekce ZŠ) Potom se prosím přihlas zde, že bys chtěla téma opravit - prosím někoho z kolegů Moderátorů téma otevřít a můj příspěvek skryt. Děkuji.
Děkuji za pochopení.
↑ Lilinka888:
Děkuji za opravu zápisu, teď je to dobře čitelné :-)
Máš sestavit složenou funkci:
, tedy funkce g bude vykonávat svůj předpis nad funkci h, která bude vykonávat svůj předpis nad x.
proto sestavení bude tak:
podaří se tento výraz ještě trochu upravit? Jen pro procvičení úprav, jinak pro stanovení def. oboru složené funkce není třeba dalších úprav a můžeme se zaměřit na omezení výrazu, který je pod odmocninou.
Podrobně vysvětlovala Dana pro Soninku, děkuji.
↑ ((:-)):
Děkuji, Dano, myslím, že je to stejné. Už tady postup nechám (dobře je to vysvětleno také v elektronické sbírce VŠCHT, zkusím pohledat - doplním, snad.). Je potěšující, že naše nová kolegyňka Lilinka888 úpravy zápisu zvládla.

↑ jelena:
děkuji moc :-)

↑ Lilinka888:
mohla bych ještě moc prosit o inverzní funkci k f tedy 
naučila jsem se jí relativně počítat u funkcích bez odmocnin a mocnin, ale tady mě nic nenapadá a moje skripta také nejsou v tomro případě bohužel užitečná. vím,že tam musím prohodit písmenka,tedy, y za x, ale mocnina a odmocnina mě mate :-( vím že jsem otravná,ale matika asi opravdu nebude moje silná stránka, proto jsem vděčná za toto fórum.
Děkuji.
f(x)
formálně přejmenuji:
a budu provádět úpravy k vysvobození
- podrobně a polopaticky bylo zde.
nejdřív umocním levou a pravou stranu, abych napravo odstranila odmocninu:
, zkus, prosím, pokračovat.

pokusím se, děkuji.
pokud se míním správně, tak mocnina a odmocnina se na pravé straně vyruší takže mi z toho výjde 
protože pak musím porovnat definiční obor inverzní funkce s definičním oborem funkce původní nebudu dále umocňovat závorku. myslím ale že to konec ještě nebude.koukala jsem na doporučený odkaz, vím že něco takového musím udělat, mám to i ve svých poznámkách. asi bych převedla -2 na levou stranu
ale pak mě nenapadá jak bych si tímto krokem pomohla a k čemu se mám vlastně dohrabat. V odkaze je to sice hezky vysvětleno, ale příklady jsou pro laika tak individuální, že sice chápu že nějaké úpravy musím udělat, ale nějak nevím jak na ně. Bohužel pro mě na cvičeních probíráme lehké příklady, které chápu,ale na procvičkování a učení doma už máme těší :-(

ano tak jsem to myslela, omlouvá se, zapomněla jsem tam napsat plus

pak bych tedy dala odmocninu což by mi vyšlo
a pak prostě +1
a bylo by to
byl by tohle výsledek prosím?
↑ Lilinka888:
Teraz neviem, ako je to s odmocnením pravej strany.
Mala by tam byť absolútna hodnota, ale možno je definičný obor pôvodnej funkcie taký, že to netreba ...
Radšej ju tam dám...
Už som si to pozrela - pôvodné x musí byť kvôli odmocnine v zadaní väčšie alebo rovné dvom, takže sa myslím môže odmocniť bez absolútnej hodnoty...
(vtedajšie x je terajšie y a teda y - 1 je určite kladné číslo)

aha takže tohle je tedy konečná podoba ne ta moje? nebo je to jen korekce toho mezi kroku a výsledek tedy bude
absolutní hodnota tuším není třeba :-)
děkuji

děkuji moc za obrovskou pomoc :-)
↑ ((:-)): také děkuji.
↑ Lilinka888: ještě přidám slíbené materiály z VŠCHT (Matematika ve strukturovaném studiu) - texty a cvičení, po rozklíknutí "více" pod náhledem obálky je tlačítko číst Online (nepříliš pohodlné, bohužel).
Označím za vyřešené.
Stránky: 1