Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,mám následující příklad:
KONSTRUKCE SPOLEČNÝCH TEČEN KE DVĚMA KRUŽNICÍM
Př.: Jsou dány 2 nesoustř. kružnice k1 (O1,2 cm), k2 (O2, 1,5 cm)
a) / O1 O2/=4cm
b) /O1 O2/=3cm
Věděl by někdo, jak narýsovat ?
ahoj
tady jsem našel obrázek: 
Střed stejnolehlosti (průsečík obou tečen) musí ležet na přímce procházející středy kružnic (OO'). Dále pokud vedeš libovolné rovnoběžky středy kružnic, protnou ti kružnice ve dvou bodech (M a M'), tyto body s ve stejnolehlosti odpovídají a střed stejnolehlosti (S) leží někde na přímce, kterou tvoří. Průsečík této přímky se střednou kružnic (OO') je střed stejnolehlosti (S). Odtud pak vedeš tečny (pomocí thaletovy kružnice). Jsou dvě, na obrazáku je pouze jedna.
↑ gymplacka:
Ahoj, kružnice se mohou protínat, i nemusí, průsečíky v postupu nehrají žádnou roli. Mluvil jsem o průsečíků rovnoběžek s kružnicemi (jsou značené MM').
postup ve zkratce:
1) středná přímka (OO')
2) libovolné rovnoběžky jdoucí středy O O'
3) přímka MM', kde {M,M'} = průsečíky kružnic s rovnoběžkami (stačí dvojice)
4) přímka MM' průnik OO' je bod S, střed stejnolehlosti
5) úloha se redukuje na vedení tečen z bodu ke kružnici (Thaletová kružnice)

ahoj poradí mi někdo? mám příklad jsou dány dvě soustř.kružnice l (O,1) k(O,4) bod A OA=3cm sestroj kružnice které se dotýkají l,k a procházejí bodem A
↑ monika.sil:
:-) Jakto, že umíte napsat PM, ale neumíte přečíst pravidla ohledně založení vlastních témat?
Střed kružnice, která se dotyká l, k leží na kružnici m (O, r=3cm) (na polovině rozdílu poloměrů). To je jedno řešení, druhé je tak, že střed hledané kružnice leží na polovině součtu poloměrů.
Z tohoto tématu se dostaneš k odkazům. Pokud nepomůže, tak si, prosím, založ vlastní téma. Děkuji, zdravím.
Stránky: 1