Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
nebudem to zbytocne obkecavat a prejdem priamo na vec.
Zajtra pisem opravnu pisomku a viem na 100%, ze tam bude tento priklad.
Malo by to byt zamerane na rovnolahlost (stejnolehlost), no neviem prist na to, ze kde ju tam vyuzit a ako najvhodnejsi sposob riesenia mi pride stredova sumernost.
K veci:
|AS| = 6cm;
|AB| = 5cm;
tc = 6cm;
Podmienkou je zacat useckou AS, inak nedostanem dostatocny pocet bodov.
takze:
1. |AS|; |AS| = 6cm
2. T (tazisko) - v 2/3 'AS'
3. k1; k(T; 4cm)
4. k2; k2(T;2cm)
5. dotycnica prechadzajuca bodom A
6. bod B - odmeral som si 5cm od bodu A
7. Ss: T -> T'
8. k1'; k1'(T'; 4cm)
9. k1 prienik k1' => bod C
Prepacte za moj zapis, dufam, ze rozumiete vsetkemu. Tu som si uz myslel, ze mi staci len spojit jednotlive body a hura! Ale kdeze, zistil som, ze velkost taznice na stranu 'c' mi sice sedi, ale nesedi mi velkost BC, kedze tato usecka vobec neprechadzala cez bod S!
Potom som sa snazil len predlzit BS a vzniklo mi SC, no tu mi zas bohuzial nesedela velkost taznice..
Som zufaly a neviem, preco to nevychadza. Mohol by mi niekto pomoct?
Dakujem pekne :)
↑ Brozman:
děkuji.
Pokud má být využita stejnolehlost, potom začnu sestrojením pomocného trojúhelníku (sss).
AT=2|AS|/3 - začínám AS.
S1 je střed úsečky AB
|TS1| =t_c/3
Potom prodloužím stranu AS1 na dvojnásobek, mám bod B, přes BS přímka p, z bodu S1 kružnice, průsečík kružnice k (S1, r=t_c) s přímkou p dá bod C.
---------------------------
Pokud může být posunutí - prodloužím úsečku AS na dvojnásobek (2|AS|=|AC´|), úsečku AB na délku 1,5|AB| (1,5|AB|=|AB´|. Sestrojím pomocný trojúhelník AB´C´ (sss)
dostrojím rovnoběžku C´X rovnoběžně AB. průsečík kružnice k (S1, r=t_c) dá bod C.
Doufám, že se v tomto popisu vyznáš.