Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
čo sa vám viac páči
| "V Lážově je krásně za každého počasí." | 11% - 4 | |||||
| Symbolický zápis | 65% - 23 | |||||
| vyčíslené na "pár" desatinných miest | 14% - 5 | |||||
| vyčíslené na "veľa" desatinných miest | 8% - 3 | |||||
| Je mi to jedno | 0% - 0 | |||||
| Počet hlasujících: 31 | ||||||
Záleží na konkrétní situaci, v některém případě stačí vyčíslení na pár (dvě) desetinná místa. Někdy je to i vhodnější (pokud je třeba si udělat rychle obrázek a hodnotě toho čísla). Někdy stačí i
Pokud je třeba větší přesnost, je na místě použít symbolický zápis-z toho se dá spočítat hodnota s jakoukoliv přesností. Rozhodně jsem proti hnusným "sračkám" typu 1.414213562373095 na místo
. Toť můj názor.
ja keď sa dá symbolicky tak symbolicky preto som to do inej témy napísal, lebo videl som viac tém kde si ľudia mysleli, že napr. e nie je výsledok a podobne prípadne zaokrúhľovali zaokrúhlené veci a čudovali sa, že to nevychádza pritom pri použití symbolu a jeho vlastností by to vyšlo veľmi pekne možno aj prirodzené číslo
↑ jarrro:
děkuji za založení tématu (zdroj vzniku pro pořádek). Můj názor - zejména "pěkná iracionální čísla" patří do kulturně-historického bohatství, tedy ovládání symbolického použití (a schopnost v tomto zápisu umístit číslo na číselnou osu) by mělo být přirozených výstupem ZŠ, SŠ.
Bohužel není a potom vidíme doslova trapné dotazy až v sekci VŠ.
↑ Miky4:
:-) čeština/slovenština má daleko bohatší nabídku, jak vyjádřit, že něco je zhůvěřilost. Zdravím :-)
↑ Miky4:
:-) zdroj je vždy přímý a stručný ve vyjadřování, přečti si odbornou práci- čistota stylu je skvělá.
---------------------------
nevím, jak dělníkovi, ale geometrická konstrukce odmocnin (např. i ve zmiňovaném výrazu) je názorná pomůcka a má i pěkné historické okolnosti pro výklad. Tedy vnucovat v tomto případě kalkulačku je nehezké, stejně, jako v sekci VŠ se opakovaně dotazovat, jak se používá e.
kto dal vyčíslené na "pár" desatinných miest ? lebo sme zatial jediny dvaja.
Podle mě taky záleží, kde to používám. V matematice bych použil symbolický zápis, ale v chemii či fyzice bych nejspíš nakonec provedl přibližný výpočet na 2-3 desetinné místa.
↑ miso16211:
Já jsem hlasoval pro 'Symbolický zápis' a 'vyčíslené na "pár" desatinných miest', tedy pro jejich kombinaci v různých situacích.