Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den! Ve škole probíráme ''Zvětšování a zmenšování úsečky pomocí redukčního úhlu''. Látku poměrně chápu, nedělá mi problém. Jeden typ příkladů však nemohu pochopit, např. příklady při poměru 5:2 nebo právě 7:3. Zkrátka se mi nedaří zvětšení úsečky graficky znázornit. Jestli mi tedy rozumíte, při rýsování se mi nikdy nemohou střetnout kružnice. V příkladu s poěmrem 7:3 nejprve samosebou narýsuji úsečku. Poté vezmu do kružítka velikost 3 cm, pak v průsečíku s úsečkou nanesu zbývajícíh 7 cm. Je tedy jasné že 3 cm a 7 cm kružnice se nikdy neprotnou. Nemohu tedy v řešení pokračovat.
Chápu, že ne každý můj problém pochopí, jsme ochotna přiložit obrázek. Budu ráda, kdyby jste i vy pomohli např. obrázky či nákresy s postupem, lépe se v nich orientuji. Předem díky za snahu, skutečně chci pouze vědět, jak vyřešit zvětšení úsečku v pomru 7:3. Díky, :-)
PS: Úsečka bude např. AB = 8 cm.
Ahoj, já jsem tento druh příkladů řešil takto :
Z bodu A si vedeš pomocnou přímku z té vedeš kolmici do bodu B. Kde se ti protknula tato kolmice si označ, třeba R velikost AR je rovna poměru 3 dílku z toho si vypočteš 1 a z nich velikost 7 tu si opět vyznačíš na pomocné přímce (např. S) z něho vedeš kolmici a ta kde se ti protkne na úsečce AB si vyznač C. Vniklá úsečka AC je požadovaná zvětšená úsečka AB v poměru 7:3.Doufám, že ti to aspoň trochu pomohlo, když tak přihoď obrázek.
↑ CaburCZ:
Ano, toto chápu. Ale já potřebuji řešení za pomoci REDUKČNÍHO ÚHLU! :-)
↑ Žárovka:
Ale vždyť to je řešení pomocí redukčního úhlu. Může se setrojit i nad úsečku AB.
↑ Žárovka:
Aha tak v tom případě máš pravdu, že to nelze sestrojit, leda 7:4.
Zdravím,
redukční úhel jsme měli celkem podrobně v tomto tématu, snad pomůže. Sestrojit jde.