Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 05. 2012 20:09

Žárovka
Reputace:   

Změna úsečky v poměru 7:3 (Redukční úhel)

Dobrý den! Ve škole probíráme ''Zvětšování a zmenšování úsečky pomocí redukčního úhlu''. Látku poměrně chápu, nedělá mi problém. Jeden typ příkladů však nemohu pochopit, např. příklady při poměru 5:2 nebo právě 7:3. Zkrátka se mi nedaří zvětšení úsečky graficky znázornit. Jestli mi tedy rozumíte, při rýsování se mi nikdy nemohou střetnout kružnice. V příkladu s poěmrem 7:3 nejprve samosebou narýsuji úsečku. Poté vezmu do kružítka velikost 3 cm, pak v průsečíku s úsečkou nanesu zbývajícíh 7 cm. Je tedy jasné že 3 cm a 7 cm kružnice se nikdy neprotnou. Nemohu tedy v řešení pokračovat.
Chápu, že ne každý můj problém pochopí, jsme ochotna přiložit obrázek. Budu ráda, kdyby jste i vy pomohli např. obrázky či nákresy s postupem, lépe se v nich orientuji. Předem díky za snahu, skutečně chci pouze vědět, jak vyřešit zvětšení úsečku v pomru 7:3. Díky, :-)
PS: Úsečka bude např. AB = 8 cm.

#2 23. 05. 2012 21:07

CaburCZ
Škola: FAV
Pozice: student
Reputace:   

Re: Změna úsečky v poměru 7:3 (Redukční úhel)

Ahoj, já jsem tento druh příkladů řešil takto :
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2012-05/99439_DSC_0149c.jpg
Z bodu A si vedeš pomocnou přímku z té vedeš kolmici do bodu B. Kde se ti protknula tato kolmice si označ, třeba R velikost AR je rovna poměru 3 dílku z toho si vypočteš 1 a z nich velikost 7 tu si opět vyznačíš na pomocné přímce (např. S) z něho vedeš kolmici a ta kde se ti protkne na úsečce AB si vyznač C. Vniklá úsečka AC je požadovaná zvětšená úsečka AB v poměru 7:3.Doufám, že ti to aspoň trochu pomohlo, když tak přihoď obrázek.

#3 24. 05. 2012 15:58

Žárovka
Reputace:   

↑ CaburCZ:
Ano, toto chápu. Ale já potřebuji řešení za pomoci REDUKČNÍHO ÚHLU! :-)

#4 24. 05. 2012 21:48

Martinaaa
Reputace:   

↑ Žárovka:

Ale vždyť to je řešení pomocí redukčního úhlu. Může se setrojit i nad úsečku AB.

#5 25. 05. 2012 18:33

CaburCZ
Reputace:   

↑ Žárovka:
Aha tak v tom případě máš pravdu, že to nelze sestrojit, leda 7:4.

#6 25. 05. 2012 19:16

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

redukční úhel jsme měli celkem podrobně v tomto tématu, snad pomůže. Sestrojit jde.

#7 28. 05. 2012 17:58

CaburCZ
Reputace:   

↑ jelena:
A jak by si ho prosím sestrojila v tom poměru 7:3? Takový rovnoramenný trojúhelník přeci nelze sestrojit.

Zápatí