Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ mju:
ja bych postupoval takto:
sestrojil bych si usecku AB (strana a), nasledne primku p ktera by byla rovnobezna s AB a vzdalena centimetru, dale udelal primku q ktera by prochazela bodem A a s useckou AB svirala uhel 60° , tam kde se potkaji primka p a q je bod C, akorat nevim kde bych hledal druhy reseni, mozna jedine ze bych vedl primku p' ktera by byla v podstate obraz primky p a osove soumernosti kde by byla os usecka AB ale to se mi nejak nezda, ja bych to nechal s jednim resenim ...
↑ Siroga: strana a je vlastne strana BC nie? začala som podobne s tou úsečkou. potom by som si našla stred strany a a z neho by som urobila kolmicu dlhú 6cm. toto je vlastne výška, len ešte neviem, či bud presne v tom strede, kde som si ju dala. potom som na výšku urobila kolmicu, vlastne priamku p, ktorá je rovnobežná s našou stranou a. hľadám bod A a ďalej už neviem, viem že sa to má robiť cez neaký stredový uhol, rsp. stredové uhly ale to je neviem ako :)
takze, napada mne jedine toto
narysovat primku p, rovnobezne s ni ve vzdalenosti primku q, na primce p si urcit nahodne bod A do nej zapichnout kruzitko a udelat ublouk o polomeru r (kde r spocitame ze vzoresku pro delku tetivy v kruhove useci ) tam kde se protne kruznice z primkou q jsou bodu B a C.
ale kdyz nad tim tak premejslim tak to musi byt rovnoramenny trojuhelnik a v tomhle pripade jelikoz je alpha 60 tak musi byt rovnostrannej , to ale pak nejak nevychazi ...
uz to asi konecne mam :D
takze sestrojit usecku BC, najit bod S pro ktery plati: BSC=120°, trojuhelnik BSC je rovnoromanny (to by nemelo byt tezky) , dale narysovat primku p ktera je vzdalena od usecky BC 6cm, zapichnout kruzitko do bodu S a udelat kruznici o polomeru |SB|=|SC| a tam kde se kruznice protne z primkou je bod A a A'
jeste takova drobnost, bod S se ma nakonec ocitnout vevnitr trojuhelniku, takze primka p ma byt bliz k bodu S nez k usecce BC
ve finale to ma vypadat nejak takto, dejme tomu ze bod S je stredem kruznice k :D