Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych pomoct s diferenciálními rovnicemi. Jde to úplně mimo mě, i učitel nám toho moc nevysvětlil. Matiku už opakuji a nutně to potřebuji k postupu do dalšího ročníku. Mohl by mi tedy prosím někdo pomoct s 6 rovnicemi ? Případně bych i poslal nějakou finanční odměnu. Děkuji za pomoc a přeji pěkný den
link na rovnice
http://imageshack.us/photo/my-images/59/matikah.png/
děkuji za odpověď

↑ Nesquik90:
Příklad 1:
- "zbavím" se x u derivovaného y
- jedná se o lineární DR
a) vyřešíme homogenní rovnici:

, c je reálné
- odlogaritmujeme
- obecné řešení
b) uděláme z obecného řešení funkci o proměnné c
- zderivujeme
- dosadíme do původní DR
=>

=>
, kde D je reálné.
Dosadíme do obecného řešení:
=> 
Prosím, Nesquik90, projdi si příklad a v případě otázek na postup se neváhej zeptat. Další příklad sem napíšu, až odsouhlasíš, že tomuhle příkladu rozumíš.
Prosím i kolegy, aby počkali na vyjádření Nesquik90, zda příkladu rozumí, než sem vloží další. Děkuji :-)
↑ Aquabellla:
Ahoj,
děkuji, za pomoc, když na to koukám tak je to určitě v pohodě s popiskem i co mám dělat tak je to docela pohoda, ale že bych potom sám něco takového vymyslel to už je těžší.

↑ Nesquik90:
Důležité je si uvědomit, o který typ DR jde. Pak už stačí aplikovat postup, který doporučuji si zapamatovat.
Další příklad
je také lineární DR. Zkus ho spočítat podle předchozího příkladu.
↑ Aquabellla:
je tam ještě za tím 1/x y takže to bude y - y/x = x tak si teď nejsem jistý, jestli se to počítá stejně, nebo ne.

↑ Nesquik90:
Ježiš, no jo, promiň, teď jsem se úplně přehlédla, že tam ypsilon není.
V tomto příkladu dokážeš proměnné separovat, dát derivaci ypsilon na jednu stranu a x na druhou:

↑ Aquabellla:
http://imageshack.us/photo/my-images/818/matika2.png/ takhle by to mělo být :) ale nevím co potom udělat s tím ypsilonem

↑ Nesquik90:
Dávej si pozor na rozdíl mezi derivováním a integrováním :-)
- a toto je výsledek.
U tohoto příkladu už nemusíš zpětně dosazovat do zadání. To děláš pouze u lineární DR, protože v prvním kroku vezmeš pouze homogenní rovnici (bez pravé strany), a pak se "vracíš" do zadání, aby v řešení byla obsáhlá i ta pravá strana, kterou jsi vynechala.
Doufám, že je to trochu pochopitelné :-)
↑ Aquabellla:
jo ahá, blbá chybka :( ale už tyhle rovnice aspoň trochu chápu :)

↑ Nesquik90:
To jsem ráda :-)
Tak jsem na 3. příklad.
- osamostatním derivované y
- všimni si, že v čitateli a jmenovateli jsou stejné mocniny. Uděláme z rovnice homogenní DR (to je podíl y/x)
Zavedeme substituci: 
=>
- zderivujeme => 
Dosadíme do DR:
- převedeme z na pravou stranu a dáme na společného jmenovatele

Zvládneš spočítat tyto integrály?
↑ Nesquik90:
a prosímtě co teda potom udělat s tím Y. Ve skriptech se to řešilo substitucí, y/x = z a z toho y'=z'x + z ale potom mi vyšlo z'=0 a to je blbost :(

↑ Nesquik90:
Až dopočítáš integrály, nezapomeň vrátit za substituci
. Protože každá DR je vyjádření "ypsilon rovná se něčemu". Tedy ne ve všech případech jde ypsilon explicitně vyjádřit, každopádně je potřeba tam zachovat jen proměnné y a x :-)
↑ Aquabellla:
http://imageshack.us/photo/my-images/17 … tika3.png/ mám aspoň tohle dobře ? už nevím jak dál :D

↑ Nesquik90:
Máš to skoro dobře :-) integrace v pořádku, jen pozor na to zkrácení dvojky - ta byla před integrálem, takže se vztahuje i k druhému sčítanci.
Jinak potom máš úpravu správně. Toto je zrovna příklad, kdy
nevyjádříš explicitně (to je tvar y = něco). Můžeš rovnici klidně nechat ve tvaru 
↑ Aquabellla:
Zkoušel jsem ten 5. a 6.tý příklad, metodou neurčitých koeficientů, ale dostal jsem se ku výsledku:
dále se tam potom už jen mění ta pravá strana x a cos(x)

↑ Nesquik90:
Ano, obecné řešení máš správně. 
Jestli chceš, tady jsem dělala přehled, jak se tvoří obecné i partikulární řešení pro lineární DR II. řádu.
Příklad 5:
Partikulární řešení:
. Jak jsi správně řekl, využij metody neurčitých koeficientů. Toto partikulární řešení zderivuj (dvakrát), dosaď do zadání a tím dopočítej koeficienty A, B.
Výsledné řešení je 
↑ Aquabellla:
Zkusil jsem s tím něco udělat, jde to dobrým směrem ? Tímpádem by na řádku kde je (x), ten vzorec by mohl být i pro 6 tou úlohu
http://imageshack.us/photo/my-images/85 … tika4.jpg/

↑ Nesquik90:
Ano, jdeš na to dobře.
Teď tuto rovnici rozdělíme na dvě. Jedna bude obsahovat sinus a druhá kosinus.
=> 

=> 
Stejné rozdělení jsme dělali i u rozkladu na parciální zlomky, abychom dokázali zlomek zintegrovat, pamatuješ?
Z těchto dvou rovnic o neznámých A a B vyjde, že
a
.
Výsledné řešení je: 
↑ Aquabellla:
jsem tady, promiň dneska jsem udělal uspěšně zkoušku ze Statiky. :) Pomohla bys mi prosím ještě s tím 6tým a 3tím příkladem ? :)

↑ Nesquik90:
Nemusíš se omlouvat, taky jsem tu celý den nebyla :-) A gratuluji ke zkoušce :-)
Příklad 6:
Obecné řešení je stejné jako u příkladu 5:
.
Partikulární řešení je ve tvaru:
, protože pravá strana DR obsahuje pouze lineární funkci.
Postup je stejný, dvakrát zderivovat, dosadit do DR a dopočítat koeficienty A, B.
↑ Aquabellla:
udělal jsem tohle, ale je to asi špatně, ale nevím jak s tím pohnout :(
http://imageshack.us/content_round.php? … atika5.jpg
už aby byla ta matika za mnou :(((

↑ Nesquik90:
To rozdělení na rovnice je podle stupně x. Vždy se to dělá podle toho, co ta rovnice obsahuje. Tato obsahuje x, předchozí obsahoval goniometrické funkce.
=>
, 
Takže řešení je: 
↑ Aquabellla:
super díky :) a pomohla bys mi ještě s tím třetím příkladem ?

↑ Nesquik90:
- pokusíme se osamostatnit derivaci ypsilon

- jde o lineární DR I. řádu, to je stejný postup jako 1. příklad.
a) vyšetříme homogenní rovnici:

pravý integrál - čitatel je derivací jmenovatele: 

b) uděláme z obecného řešení funkci o proměnné c
- dosadit do zadání a vypočítat hodnotu konstanty c. Zkusíš to dopočítat sám? :-)