Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
automatické vyhledávání "Mohlo by vám pomoci" mi nabídlo pěkný výběr - například. Děkuji autorům.
V tématu kolegové z TUL (fakulta strojní) počítají náhradní charakteristiky pružné vazby.
Pružná vazba má charakteristiku danou kvadratickou funkci typu
, parametry a, b jsou tak, že funkce je rostoucí s minimem pro y=0. Pružná vazba se nahrazuje soustavou 2 pružin tak, že náhradní charakteristika je lineární (platí Hook zákon) a po určitém prodloužení se mění chování soustavy pouze hodnotou sklonu přímky. Obrázek.
Rozumíme tomu tak:
a) sériové zapojení pružin - na 1. úseku funguji obě pružiny, celková tuhost je
, proto
a proto si dovedu představit, že po ukončení působení jedné z pružin pokračuje působení pružiny s větší tuhosti a sklon přímky je větší. Výpočet k modelu.
a) paralelní zapojení pružin - pokud funguji obě pružiny, celková tuhost je
a tato celková tuhost se musí projevovat na úseku s větším sklonem. Což v modelu na parabole musí být až 2. úsek. A to si nedovedu představit - co se tedy děje na 1. úseku?
Nebo je chyba někde jinde v modelu? Děkuji velice, mně absolutně nehoří :-)

↑ jelena: nenapadá mě žádné technické řešení jak toho dosáhnout paralelním řazením, tak jako se toho dá dosáhnout u seriového
Jelena: doplním návrh řešení a označím za vyřešené, děkuji http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=302151#p302151
Stránky: 1