Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
zkoušela jsem najít úpravu (rozšířit), aby to vedlo k 4. vzorci v odkazu, ale to se mi nepovedlo. Tak snad někdo z kolegů bude více úspěšný.
Je to zadání - bez l´Hospital, nebo jen Tvůj zájem? Jinak - neodpovídej si, prosím, sám přidáním dalšího příspěvku, takové téma se zatoulá, lepší nové téma. Děkuj.
Ahoj,
dá se to řešit s využitím toho, že logaritmus roste od jistého x0 pomaleji než libovolná mocnina x, přesněji, že:.
Toto tedy platí pro velká x, ale my bychom podobnou vlastnost potřebovali v okolí nuly, takže si to tam převedu:
Teď bych chtěl udělat substituci , abych mohl psát, že
. To ale vždy platí, když zvolím
, takže požadovanou vlastnost mám dokázanou, teď ji jen použiju.
Obecně, dejme tomu, že budu chtít spočíst limitu , kde
.
Jednak je jasné, že v pravém okolí nuly platí: , což je náš horní policajt.
Dolního najdu podle odvozené vlastnosti tak, že zvolím např. . Pro takové epsilon tedy existuje nějaké pravé okolí nuly tak, že platí:
. Tudíž pod dosazení:
.
Oba policajti kovergují k nule, tudíž i naše limita je 0. Tím jsou vyřešeny oba tvé příklady (a nekonečně jiných:-).
↑ Bati:
děkuji velice.
Vidím, že tento vztah doporučuješ i tady, kolega Hans66 by mohl upřesnit, zda ho mají uveden, že mohou používat bez důkazu, nebo zda dokazovat, což by mi přišlo náročnější, než l´Hospital. Nějak mám zafixováno, že mezi důsledky (следствия) druhé pozoruhodné limity nepatří. Tak?
Pokud by bylo povoleno, tak samotné použití už je zřejmé. Počkáme ještě, co kolega.
↑ jelena:
Rádo se stalo,
tato limita mezi důsledky limit v odkazu pravděpodobně nepatří. Pokud vynechám l'Hospitala, tak toto odvození je, myslím, jediná cesta. Domnívám se ale, že tato limita je tak často používaná, že se vyplatí věnovat čas jejímu důkazu a zapamatování.
↑ Bati:
také bych řekla, že jediná cesta. Zapamatování - ano, ale na technikách, zemědělkách apod. mají (měli jsme) seznam povolených limit bez důkazu, tak proto se ptám kolegy, zda v takovém seznamu má.
Děkuji za podrobný důkaz a upřesnění.
Stránky: 1