Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 11. 2012 19:02

hans66
Pozice: Student kombinovaného studia
Reputace:   

limita bez L hospitala

Ahoj, chtěl bych se zeptat zda tato limita jde řesit bez L hospitalova pravida? $\lim_{x\to1} \sqrt[10]{x-1} \cdot \ln (x-1)$
popřípadě kdyby šla, mohli by jste mi poradit jak na to? děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) hans66)

#2 23. 11. 2012 19:34

hans66
Reputace:   

Re: limita bez L hospitala

↑ hans66: popřípadě jěšte limitu $\lim_{x\to0+} \sqrt{x}\ln x$

#3 24. 11. 2012 09:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

zkoušela jsem najít úpravu (rozšířit), aby to vedlo k 4. vzorci v odkazu, ale to se mi nepovedlo. Tak snad někdo z kolegů bude více úspěšný.

Je to zadání - bez l´Hospital, nebo jen Tvůj zájem? Jinak - neodpovídej si, prosím, sám přidáním dalšího příspěvku, takové téma se zatoulá, lepší nové téma. Děkuj.

#4 24. 11. 2012 10:12

hans66
Reputace:   

↑ jelena:
Máme zápočtový test a učim se limity ze zkoušek, ale tam už se mohl pouzil Lhospital ale v zapooctu ne, tak jsem se zeptal:)

#5 24. 11. 2012 11:22

Bati
Reputace:   191 

Ahoj,
dá se to řešit s využitím toho, že logaritmus roste od jistého x0 pomaleji než libovolná mocnina x, přesněji, že:
$\forall \varepsilon>0\quad\exists x_0\quad\forall x>x_0:\quad\ln{x}<x^\varepsilon$.
Toto tedy platí pro velká x, ale my bychom podobnou vlastnost potřebovali v okolí nuly, takže si to tam převedu:
$\ln{x}<x^\varepsilon\nl
-x^\varepsilon<\ln1-\ln{x}\nl
-\frac{1}{\(\frac{1}{x}\)^\varepsilon}<\ln{\frac1x}$
Teď bych chtěl udělat substituci $y=\frac1x$, abych mohl psát, že $\forall\varepsilon>0\quad\exists\delta>0\quad\forall y\in(0,\delta):\quad
-\frac{1}{y^\varepsilon}<\ln{y}$. To ale vždy platí, když zvolím $\delta:=\frac{1}{x_0}$, takže požadovanou vlastnost mám dokázanou, teď ji jen použiju.

Obecně, dejme tomu, že budu chtít spočíst limitu $\lim_{x\to0+}x^p\ln{x}$, kde $p>0$.
Jednak je jasné, že v pravém okolí nuly platí: $x^p\ln{x}<x^p\cdot0=0$, což je náš horní policajt.
Dolního najdu podle odvozené vlastnosti tak, že zvolím např. $\varepsilon:=\frac{p}2>0$. Pro takové epsilon tedy existuje nějaké pravé okolí nuly tak, že platí: $-\frac{1}{x^{\frac{p}2}}<\ln{x}$. Tudíž pod dosazení: $x^p\ln{x}>x^p\cdot\frac{-1}{x^{\frac{p}2}}=-x^{\frac{p}{2}}\to0$.
Oba policajti kovergují k nule, tudíž i naše limita je 0. Tím jsou vyřešeny oba tvé příklady (a nekonečně jiných:-).

#6 24. 11. 2012 17:08

jelena
Jelena

↑ Bati:

děkuji velice.

Vidím, že tento vztah doporučuješ i tady, kolega Hans66 by mohl upřesnit, zda ho mají uveden, že mohou používat bez důkazu, nebo zda dokazovat, což by mi přišlo náročnější, než l´Hospital. Nějak mám zafixováno, že mezi důsledky (следствия) druhé pozoruhodné limity nepatří. Tak?

Pokud by bylo povoleno, tak samotné použití už je zřejmé. Počkáme ještě, co kolega.

#7 24. 11. 2012 17:47

Bati
Reputace:   191 

↑ jelena:
Rádo se stalo,
tato limita mezi důsledky limit v odkazu pravděpodobně nepatří. Pokud vynechám l'Hospitala, tak toto odvození je, myslím, jediná cesta. Domnívám se ale, že tato limita je tak často používaná, že se vyplatí věnovat čas jejímu důkazu a zapamatování.

#8 24. 11. 2012 17:51

jelena
Jelena

↑ Bati:

také bych řekla, že jediná cesta. Zapamatování - ano, ale na technikách, zemědělkách apod. mají (měli jsme) seznam povolených limit bez důkazu, tak proto se ptám kolegy, zda v takovém seznamu má.

Děkuji za podrobný důkaz a upřesnění.

Zápatí