Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Mám problém vyřešit tuto soustevu rovnic (mám najít všechna řešení):
p 1 1 1 | 1
1 p 1 1 | 1
1 1 p 1 | 1
1 1 1 p | 1
eliminace je fakt hrozivá, lezou z toho ve finále nějaký polynomy 6. stupně (pokud jsem dobře počítal), tak bych si tak myslel, že existuje elegantnější způsob?
Díky za rady, přijdou-li :)
Ahoj ↑ martinfel:,
Skus ako prve vymenit riadky tvojej matice: 4°->1°; 2°->3°; 3°-2°; 1°->4°.
A nezabudni diskutovat...
↑ vanok: No ne, že by mně to nenapadlo, ale řikal jsem si, že řešení musim dostat stejný. Rozhodně ale na tvé doporučení mi vyšlo:
1 1 1 p |1
0 p-1 0 1-p |0
0 0 1-p p(p-1)|1-p
0 0 0 (p-1)^2|1-p
takže to mám zhodnotit nějak jakože "p" může být 0 a 1, protože parabola daná rovnicí p^2-p=0 má dva kořeny 0 a -1, ano?
martinfel napsal(a):
eliminace je fakt hrozivá, lezou z toho ve finále nějaký polynomy 6. stupně (pokud jsem dobře počítal), tak bych si tak myslel, že existuje elegantnější způsob?
Díky za rady, přijdou-li :)
Až taká hrozivá nie je, keď sa robí rozumne.
Začal by som takto:
Skús si rozmyslieť:
a) aké úpravy som robil.
b) pre aké hodnoty parametra som urobil niečo "zakázané". (Tie hodnoty parametra treba urobiť zvlásť).
Odtiaľto by nemalo by byť veľký problém pokračovať ďalej.
martinfel napsal(a):
Rozhodně ale na tvé doporučení mi vyšlo:
1 1 1 p |1
0 p-1 0 1-p |0
0 0 1-p p(p-1)|1-p
0 0 0 (p-1)^2|1-p
Si si istý, že si tam nespravil chybu? Môžeš vcelku ľahko otestovať, že keď dosadíš p=0, či vyhovuje riešenie x1=x2=x3=x4=1/3. (Ľahko vidno, že pôvodnej sústave takéto riešenie vyhovuje. Ak nevyhovuje po úprave, tak niekde musí byť chyba.)
uz sa tu riesila velmi podobna uloha
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=311492#p311492
↑ martinfel:
Ak pouzivas metodu co som ti naznacil, skontroluj posledny riadok v tvojej uprave.
Potom uvidis ze mas tri pripady, ktore treba "diskutovat"
p=0; p=1; a ine hodnoty p.
V diskuzii, dosadis to p, ktore diskutujes,( p=0;p=1)
A pochopitelne pre ine hodnoty p, mas pravo delit ( zjednodusit) vdaka z p, albo z p-1.
Pochopitelne, rady co tu dali iny kolegovia su tiez zaujimave.
No ako vidis, casto je viac metod, co vedu k tomu istemi vysledku.
↑ kompik:
Ešte doplním (aby si si to mohol skontrolovať, keď dospeješ k riešeniu), že mne vyšlo riešenie x1=x2=x3=x4=1/(p+3), s výnimkou prípadov p=-3 a p=1, ktoré treba doriešiť zvlášť. (Tie sú však vcelku jednoduché. V jednom prípade bude riešení nekonečne veľa, v druhom žiadne.)
uff - diky za reakce, prostuduju to zejtra, dneska jsem se k tomu nedostal uz. Tak zatim diky, kdybych si nevedel rady, zase sem napisu.
edit:
pořešil jsem to nakonec z diskriminantu, dosadil kořeny polynomu do matice, eliminoval s reálnýma číslama a vyšlo, že pro p=1 má matice řešení... a to docela dost, konkétně nekonečně.
jak mám teď zapsat množinu všech řešení soustavy 1,1,1,1|1?
To jakože počítám "x1" (první proměnnou), že se rovná 1-t-u-v, kde t, u, v jsou parametry, který jsem si zvolil coby volné proměnné a... a co dál?
M=(1,0,0,0)+<(1,-1,0,0),(-1,0,1,0),(-1,0,0,1)>?