Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2009 19:14

zach
Zelenáč
Reputace:   

žebřík trochu jinak

další jednoduchý příklad s úpravou, se kterou si nevím rady:

O stěnu je opřený žebřík (délky l, hmotnosti m) pod úhlem alfa.
A) Mezi stěnou a žebříkem, stějně jako mezi podlahou a žebříkem není tření. Jakou silou je třeba působit na patu žebříku ve vodorovném směru, aby žebřík nesklouzl?
B) Mezi stěnou a žebříkem není tření. Jak velký musí být součinitel smykového tření mezi podlahou a žebříkem, aby nesklouzl?

Bez hodnot, výsledek je vztah/postup. žebřík je hoimogení.

Jelikož nikde žádný tření, tak bych řekl že žebřík (respektive jeho o stěnu opřený konec) bude v podstatě padat volným pádem. Vyšetřím pád o stěnu opřeného bodu a tedy i pohyb bodu jež je opřený o zem. z toho pak dostanu potřenbou sílu. ale - jen nevím jak to provést, když težiště žebříku (předpokládám) v jeho polovině a ta nepadá kolno dolů - sune se šikmo. Lze nějak "přepočítat" ten o stěnu opřený krajní bod jako nějaký upravený težiště?

děkuji

#2 05. 02. 2009 21:27

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: žebřík trochu jinak

↑ zach:

Zdravím:-)

zkus prozkoumat odkazy v tomto příspěvku http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3755 . Pomůže?

#3 06. 02. 2009 17:08

zach
Zelenáč
Reputace:   

Re: žebřík trochu jinak

Forum jsem prozkoumal, takže příspěvek jsem četl...

Jen jsem prostě taknějak, nevím proč, myslel, že se tohle, když tem není tření vůbec nikde bude počítat jinak, ono by to totiž sedělo k cvičícímu... Ale pokud je to opravdu jen tak že všechny třecí síly jsou 0 a sílu třebí řebříku o podlahu nahradím sílou tlačení na žebřík, tak je to už primitivní...
díky

Zápatí