Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všichni,
mám narýsovat trojúhelník, u něhož znám
Nevíte někdo, jak na to?
Moc děkuji
Zdravím,
zkoušel(a) jsi prohledat sbírku? Řekla bych, že úloha zde byla, ale v odkazu nejsou funkční obrázky - tak neřeknu, zda stejná metoda.
Označím patu těžnice na str. BC jako bod T, patu výšky
na str. AC jako V. Potom lze vytvořit podobné pravoúhlé trojúhelníky TXC (edit: X je pata kolmice z bodu T na str. AC) a BVC, délka TC je polovina strany BC, délka TX je polovina délky
. Začít tedy sestrojením pravoúhlého trojúhelníku ATX. Vyznáš se tak? Děkuji.
EDIT: opravila jsem a doplnila označení v příspěvku.
↑ jelena:
Ve sbírce jsem právě našla odkaz, kde není napsán ani postup, nic, tak jsem založila nové téma.
Trochu ten postup chápu, ale nechápu, jak mám udělat ten pravouhly trojuhelník ATX na začátku.
Nebyl by dostupny nějaky náčrtek prosím?
Mockrát děkuji
↑ Piskotik:
dostupný by byl :-) Strašný je určitě a lepší nebude. Začínáš hnědým trojúhelníkem nad těžnici AT (pomocí Thalet. kružnice a délky TX=1/2 v_b). Tak naznačíš stranu AC. Potom nad těžnici AT opět pravoúhlý trojúhelník s použitím v_a. Tak naznačíš stranu BC. Dokončení snad již nebude problém. Ať se podaří.
Edit: našla jsem původní scan v seznamu obrazů na fóru, přidáno do 1. příspěvku.