Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím Vás, dámy i pánové, mám tu opět jeden zapeklitý příklad, se kterým si bohužel opravdu nevím rady.
Právě bereme shodná zobrazení, takže osovou, středovou souměrnost, rotaci atd.Ale bůh ví, jestli to s tím má co dělat.Takže nebudu zdržovat, příklad zní :
Sestrojte trojúhelník, znáte-li :
a+b
c
beta mínus alfa (což je kladné)
Děkuji za jakoukoliv pomoc :)
↑ weca:
Zdravím :-)
U těchto úloh, kdy je zadán součet stran nebo úhlů se opravdu využívá osová symetrie. Pouze je nutné chvilku uvažovat, jak souvisí zadané hodnoty.
Obrázek: http://forum.matweb.cz/upload/947-wega.JPG
V trojuhelníku ABC prodloužíme stranu AC (b) o délku a na bod C´ (vzníkne trojuhelník ABC´ se základnou c, jednou stranou (a+b), potřebujeme úhel ABC´). Tento úhel jsem označila červeně.
Na obrázku (z pravého horního rohu postupuj proti ručičkám - dojdeš na odvození úhlu ABC´ ze zadaných hodnot)
Konstrukce bude tedy:
trojuhelník ABC´(strana c, strana (a+b), úhel ABC´).
Body C´B spojime a setrojime osu úsečky BC´ - osa úsečky protné stranu AC´v bodě C.
Na obrázku úsečku C´B nemám, bylo by to moc zaplacané (i tak je to úprava hororová) a je potřeba zapsat postup konstrukce.
Hodně zdaru :-)
↑ Rozárka96:
Zdravím,
pro konstrukci troj.ABC´ užiješ úhel u vrcholu B:
↑ Al1:
Takže pokud si narýsuji úsečku AB (c), potom u úhlu ABC' nanesu úhel a z bodu A pomocí kružítka nanesu a+b, dojdu k úhlu C'AB.
Ještě jeden dotaz, když má v zadání , tak teoreticky znám (jako např. stranu c). Rozměry těchto úhlů? Je to na mě moc teoretické a trochu se v tom ztrácím :-(
↑ Rozárka96:
Úloha může být zadána pouze parametricky, pak je třeba určit řešení v závislosti na parametrech, či jsou zadány konkrétní hodnoty, pak znáš a+b, c i
Stránky: 1