Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Číslo se nazývá mazané, jestliže počínaje od jeho třetí číslice zleva platí:
Každá jeho číslice je součtem všech číslic ležící nalevo od něj.
a) Uveď dvě největší mazaná čísla.
b) Kolik je všech čtyřmístných mazaných čísel?
Zdravim, podle pravidel fora neposilame aktualni ulohy z matematickych olympiad, proto bych navrhovala pouze napovidat. Jaky mas vlastni napad?
Jsi na spravne ceste :-) Dalsi pokyny jsou v mailu, co jsem poslala, Jinak prozradime cele reseni - mazana cisla jsou mazana :-)
Cau mam stejnej problem jako jarda mohli by ste mi poradit?
PLZ
Muj email je anonym1111@seznam.cz
blbec napsal(a):
Cau mam stejnej problem jako jarda mohli by ste mi poradit?
PLZ
Muj email je anonym1111@seznam.cz
Zdravim, myslim, ze Jarda mel docela dost peknych napadu, na tom uz se da neco postavit. Zkus prijit jeste s nejakym dalsim.
Podle pravidel fora neresime olympiadni ulohy, Jardovi jsem jeho postup schvalila a pouze doporucila, kam se ma jeste ubirat - cele receni nedostal :-)
ahoj všichni, ráda bych se zeptala kolik je celkem čtyřmístných mazaných čísel.vím o dalších, ale ráda bych je chtěla znát všechny.díky
A není lepší tu olympiádu udělat sám? V dalších kolech už ti nikdo nepomůže…
BTW já vždycky takovéto úlohy řešil tak, že jsem prostě napsal program, který vyzkoušel všechna přípustná (v tomto případě 1000 - 9999) čísla a vybral z nich ty hledané a pak jsem až vymyslel postup, jak k tomu dojít nějak elegantně.
Ahoj mam stej problem jako jarda a blbec mohli by ste mi pomoct prosim. muj mail je uninacka@seznam.cz
ahoj mam stejny problem mohli by ste mi pomoct prosim .muj e-mail je zavrelova.monca@seznam.cz

Vzhledem k nedávnému kongresu pomáháme řešit příklady z olympiád jen při zřetelné ukázce vlastní snahy. Tu zde nevidím, proto zamykám.