Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pre čo by ste sa rozhodli VY?
| Obecná matematika MFF UK | 90% - 9 | |||||
| Manažérska matematika FMFI UK | 10% - 1 | |||||
| Počet hlasujících: 17 | ||||||
Rozhodujem sa medzi Obecnou matematikou na MFF UK a manažérskou matematikou na FMFI UK.
Mám záujem skôr o aplikovanú matematiku a to bol dôvod prečo som začala uvažovať nad FMFI UK. Avšak vždy som chcela ísť študovať do zahraničia. Myslím si,že v Prahe sú lepšie možnosti uplatnenia a Karlovka je sama o sebe pojem vo svete. Nechcem byť iba priemer, chcem ísť na naozaj dobrú školu, kt. mi niečo dá do života a to ma ťahá do Prahy. V poslednej dobe som sa, ale od niekoľkých ľudí dopočula,že Obecná matematika je hrozne náročná a že ak si rátam po poobediach doma matematiku a olympiády tak fajn(čo ale nerobím), ale inak by to bolo pre mňa trápenie. Naozaj sa obávam, že s MFF UK rúbem privysoko, lebo nie som ten vedátorský typ čo všade vidí matematiku.
A naopak,že manažérska matematika je trochu "ulievárenský" odbor.
Prosím o Vaše reakcie, veľmi by mi to pomohlo.
Ahoj ↑ Janula88:,
Ak chces mat nazory ludi co studuju na skolach co si vybrala, skus ist na fora tych skol a tam iste najdes nazory svedectva studentov.
A Wien je dalsia moznost...
↑ Janula88:
Ahoj.
Do jaké míry je (dobře vyučovaný) universitní obor "obecná matematika" náročný, zavisí na talentu studenta.
Jde o schopnost přesně a logicky uvažovat (zejména vnímat a objevovat logické souvislosti) , a to i o pojmech
abstraktních, které ovšem jsou v matematice zavedeny přesnou (a většinou i celkem jednoduchou a srozumitelnou)
definicí , takže v žádném případě nejde o nějaké pojmy "stojící na vodě", jak tomu často bývá ve filosofických oborech.
Velmi důležité také je, aby to studenta bavilo.
Pokud jde o uplatnění: I když málokomu z absolventů je dáno nastoupit "vědeckou dráhu" , k níž je tento obor
přípravou, studiem matematiky se tříbí myšlení, což lze zhodnotit i v pofesních oborech nematematických.
O "manažerské" matematice nemám žádné konkretní představy - nejspíše půjde o obor s důrezem na matematické
metody v ekonomii.
Pokud Tě matematika baví, na střední škole jsi s ní neměla potíže (tj. nečinilo Ti problém porozumět látce) a máš
smysl pro logické uvažování, tak bys mohla mít dobrou šanci i na MFF.
Ahoj ↑ vanok:, podívat se na studnetská fora je dobrý nápad.
Studium ve Vídní (Wien) oproti Praze by asi bylo náročnější o němčinu.
↑ Janula88:
Ahoj,
pokud můžu jako člověk, který nestudoval ani na jedné z těchto fakult, napsat názor, tak studium není dobré si vybírat "co nejsnazší cestu", snad s výjimkou případů, kdy je požadováno formální vzdělání. Co se týče studia na MFF UK, tak bych se neobával, že je neprostupné - ta až mýtická náročnost je dána částečně pověstí a částečně tím, že řada maturantů sotva zvládá matematiku/fyziku ZŠ, takže vysokoškolská matematika je pro ně "cizím a nepochopitelným božstvem". (Ne, nepřeháním - nějakou dobu jsem vedl praktika z biofyziky na LF a navzdory přijímacím zkouškám z fyziky bych někdy vraždil...)
Dále bys měla zohlednit ještě jednu maličkost. Bakalářské vzdělání je v našich končinách stále dosti široce pokládáno na "nehotové", takže je pravděpodobné, že budeš studovat i navazujícího magistra. Lepší - tedy v tomto případě náročnější - studium ti dá lepší možnost volby navazujícího magistra. Z obecné matematiky by nemělo být problémem pokračovat jak na MFF UK, tak i, pokud bys cítila, že bakalář byl na hraně tvých sil nebo že tě matematika vlastně až tak moc nebaví, na manažerské matematice nebo třeba někde úplně jinde.

↑ Janula88: Ahoj,
ja študujem na FMFI finančnú matematiku, o ktorej sa hovorí, že je o niečo náročnejšia ako manažérska (ale neviem posúdiť). Mali sme nejaké predmety spoločné (resp. rovnaké predmety, ale iní učitelia), ale nemyslím si, že manažéri by sa flákali - na týchto spoločných predmetoch boli rovnaké nároky pre všetkých bez ohľadu na odbor.
Študijný plán platný pre uplynulý rok nájdeš tu: Odkaz
Niektoré predmety sa vyučujú na fakulte manažmentu, ale neviem ti povedať, ktoré.
↑ Formol:
S matematikou na strednej som problém nemala. Dokonca som sa tam občas aj dosť nudila, dosť často sme mali pocit, že naša profesorka je slabá a dosť tápa sama v tom. A napokon aj naše Slovenské osnovy sú dosť oklieštené oproti tým českým. Takže na leto mám zábavu istú. Matematika ma baví, mám ju rada, ale rozhodne nie som ten fanatik čo by rátal každý deň doma poobede nevyriešiteľné úlohy miesto toho aby išiel niekam s kamarátmi. No uvidíme. Asi predsa netreba ísť to ľahkou cestou v živote.
Ahoj ↑ Janula88:,
Pri citani tvojej odpovede, mi napadlo, co je vlastne pre teba matematika?
Mozes napisat nieco o tom.