Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, mám problém s týmito 2 príkladmy: Vypočítajte dĺžky všetkých strán trojuholníka, ak: (predpoklad- všeobecný trojuholník ABC)

↑ Contemplator:
Ak sú 2 ťažnice rovnaké, trojuholník je rovnoramenný a 1 ťažnica sa zhoduje s výškou.
Potom už len použiť napríklad Pytagorovu vetu.

↑ misaH: prepáč, zle som to napísal, sú rozdielne.
Zdravím,
↑ Contemplator: k úloze 2 kolega Olin předložil takový pěkný návrh (lze využit rovnou nebo pokud máš používat sin/cos věty, také můžeš využit, jelikož v trojúhelnících TT´A a TT´B lze vypočítat všechny prvky pomocných trojúhelníků a pokračovat dál k nalezení všech požadovaných prvků ABC.
Zadání (1) předpokládám, že není problém a dokončíš. Pokud ne, založ si prosím samostatné téma viz pravidla. Děkuji.
pozdravujem,
Poznamka k ulohe 2.
Analyzu daneho problemu mozeme urobit aj pomocou
Pochopitelne konstrukcia trojuholnika, ktora z nej vyplyva, musi byt urobena metodou analyza, synteza ... ktoru je potrebne dobre urobit.
↑ Contemplator:
Pokud tomu dobře rozumím, máš počítat a ne rýsovat.
Tak tedy nápovědy:

pak dostaneme soustavu 3 lineárních rovnic o 3 neznámých x,y,zOffline
Zdravím,
dotaz č. 1 jsem vyčlenila do samostatného tématu pro přehlednost viz pravidla. V tomto tématu navrhuji zůstat u úlohy 2., která již byla různě diskutována
↑ Honzc: v tom smyslu jsem upravila i Tvůj příspěvek. Jinak ani já nepředpokládám, že kolegy bude kreslit, ale počítat. Úloha (spíš náhodou byla tvořena i jen pro ZŠ, ale v závěru byla soustava kvadratických rovnic). Vztah, který navrhuješ, je např. zde u kolegy Kondra s výchozím předpokladem a zde (ale patrně kolega ho bude muset odvodit).
Mělo by ti vyjít
...
Jak jsi hlasoval? :-) Navíc v geometrických úlohách bychom takový zápis neměli používat i pro případné konstrukční záměry za použití kružítka a pravítka. Zdravím (také bratra).
Ahoj ↑ Honzc:,
Tvoj prispevok je vlastne castou syntezy ( a diskuzie)
Zda sa mi, ze pojem konstrukcia je treba chapat v sirokom zmysle... Tj. vediet ukazat ze vyjadrene vyrazy nam umoznuju, konstruhovat hladany trojuholnik.
Vsak ide o geometricku ulohu.

Tak k tej 2. by som rád vedel ako z kosínovej vety odvodiť vzťah:
pozeral som aj odkaz od (Kondra) ° , a pomocou prvých 3 riadkov (teda úpravami odvodeného vzťahu) som to skúšal cez maticu.... nejak mi to nevyšlo, ale podstatne je to odvodenie, a ešte, ako sa dostanem k tým ďalším 3 riadkom kde je: a^2, b^2, c^2
° 4ta^2=2b^2+2c^2-a^2
4tb^2=2c^2+2a^2-b^2
4tc^2=2a^2+2b^2-c^2
a máme
a^2=(8tc^2+8tb^2-4ta^2)/9
b^2=(8ta^2+8tc^2-4tb^2)/9
c^2=(8tb^2+8ta^2-4tc^2)/9
Zdravím,
↑ Contemplator: odvození samotného vztahu (viz kolega Kondr) souvisí a/nebo se také využívá pro důkaz vlastností rovnoběžníku (součtech čtverců stran a úhlopříček). Kosinová věta bude použita tak, že zapíšeš kos. věty pro trojúhelníky ABD a DCA - viz obrázek, který jsem si vypůjčila odsud s využitím úhlů BDA a ADC. Obdobně pro další těžnice. Měl bys vidět způsob jak eliminovat neznámé úhly BDA a ADC.
Ať se podaří odvodit (případně si můžeš i vyhledat důkaz pro uvedenou vlastnost, ale vlastnoruční odvození se mi zda více prospěšné).