Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Máme narýsovat trojúhelník který má úhel °, =3,5cm a polomer opsane kruznice 2,5cm. Jak na to?
Díky
hej jestli to chceš obejít, tak si ze sinovky vyjadri stranu a pk to pujde lehce...jinak zacni kruznici
Kondrův edit: sprostá slova odporují hned prvnímu pravidlu fóra.
Můžeš mi tu konstrukci simtě nějak polopaticky přiblížit? :-D Učitel to s výpočtem neuznává:-(
↑ Alivendes: 1. ročník na střední
↑ Alivendes:.... :-(
Nešlo by to napsat trochu slušněji ?
aha tkže ti poradim takovej chyták jo,co se budete učit až za rok,v každém trojúhelníku platí,že:
znáš úhel,poloměr,vyjádříš si stranu :)...do testu by to takhle neslo ale za DU klidne ....jinak hele zkus to tak,ze narysujes kruznici,a proste si zvolim bod C,stoho povedu dvě ramena pod uhlem 75 stupnu a tam,kde to protne kruznici by meli byt dalsi body....ale nevím to urcite
Tak už to možná mám...
1. Narýsoval jsem si přímku b, na té jsem si vyznačil bod C
2. Narýsoval jsem přímku a procházející bodem C pod úhlem 75°
3. Narýsoval jsem rovnověžku s přímkou a ve vzdálenosti 3,5cm - průsečík s přímkou b je bod A
4. Narýsoval jsem kružnici (r=2,5cm) z bodu A a bodu C - jejich průsečík je bod S (střed zadané kružnice)
5. Narýsoval jsem celou kružnici (S;r=2,5cm) - průsečík s přímkou a je bod B
6. Máme 3-úhelník ABC :-D
↑ Alivendes:... :-)
tak vyjadřování už je lepší, ale ten tvůj navržený postup nevychází, mám pocit, že se tady podobný příklad už řešil, ale nemohu ho najít. Jinak se mi zdá, že je úloha předimensovaná... nebo nevím :-(
Přes ten výpočet , to zas tak špatný nápad není, ale je to přece jen konstrukční úloha ...
↑ Alivendes:
Ta tvoje rada se mi zda ze to nejde ne? Prece si nemuzu vzit nejaky bod v kruznici a z nej vest 2 ramena pod 75°..
To je mnoho variant a kazda z nich ma jine delky ramen....
Jde to treba udelat si 2 ramena z bodu C pod 75° a pak z a udelat kolmici 3,5cm a udelat rovnobezku tim ziskas bod A, C ale ten B nevim furt jak :D
↑ Katsushiro: tak ano to je ono , já jen pošlu obrázek :
↑ Katsushiro:
Možná takto?
Poznámka: to R v postupu je poloměr kr. opsané.