Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Telegrafní sloup je postaven na svahu se sklonem α= 15° a vrhá stín délky 10m ve směru největšího klesání svahu. Vypočítejte výšku stožáru, jetliže výškaslunce nad obzorem je dána úhlem o velikosti φ= 48°37'.
↑ Sadliana@seznam.cz:
Co myslíš , jak si úlohu představit ? :
nebo :
↑ Ivana:
No, to tedy vůbec nevím. Ale pro vypočítání příkladu se má prý použít sinova nebo cosinova věta.
↑ Ivana:
V bodu 2) má sloup dva stíny o různé délce :-). Nakreslit do obrázku sluníčko je sice hezké, ale vůbec to neodpovídá reálným vzdálenostem. V úloze se jistě má předpokládat, že paprsky jsou rovnoběžné.
↑ Sadliana@seznam.cz:
Zkus dopočítat úhly v trojúhelníku ABC. Potom znáš jednu stranu trojúhelníka, takže pomocí sinové věty budeš moct dopočítat ostatní strany.
↑ BrozekP: Děkuji za reakci , polepším se :-)
↑ BrozekP:
Mohla bych poprosit o výsledek? Jestli nám vyšel stejně (a= 8,37m).
↑ Sadliana@seznam.cz: sedi - viz obrázek v 1. příspěvku.
↑ BrozekP: mámten kopec v pořádku? (jen mi bylo vytknuto, že mám překlep ve velikosti úhlu).
OT: nám tak překrásně nasněžilo :-)
↑ jelena:
Jistě, proč by nebyl v pořádku?
↑ BrozekP:
děkuji :-) jen že už máme stejných sloupů na celou výstavu (ten můj kopec vypadá jako naše žehlička i barevně) a navíc délka stínu je docela závažná věc.
Téma bych považovala za vyřešené.
↑ BrozekP:
Když tak sleduji ty obrázky ( můj , tvůj a Jeleny), tak mám i já svůj obrázek nakreslen dobře. Jelena má ve svém příspěvku též slüníčko. V podstatě jsme se shodli všichni tři. :-)
↑ Ivana:
Ano, tvůj třetí obrázek je dobře. Sluníčko mi nevadí, jen se z něj nesmí udělat dva různoběžné paprsky :-) (což jsi udělala v obrázcích 1 a 2).
Jestli se nepletu, pak to slunce je 48 stupňů, 37 minut nad obzorem, který se z pohledu člověka na místě konce stínu zvedá oproti pohledu z roviny. To hodně mění situaci a výška stožáru mi vychází
↑ Ondrzel: zkus nám, prosím, přidat obrázek do sbírky, nejsem si úplně jistá, zda rozumím: "...nad obzorem, který se z pohledu člověka na místě konce stínu zvedá oproti pohledu z roviny." Děkuji.
↑ Ondrzel:
Děkuji za přírůstek do sbírky (případná debata o technice kreslení je zde).
Řekla bych, že Slunce neví, kde je kopec, proto všude (ve stejné zeměpisné šířce), svítí stejně. ↑ Rozumný pozorovatel: také nepůjde na kopec, aby zjistil, že Slunce je nad obzorem. Tak je můj názor, proto bych zůstala u zadání, že úhel nad "obzorem" je cca 48 stupnů, ne více.