Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Ivana: ↑ plisna:
Zdravim vas :-) Budete se zlobit, kdyz reknu, ze uplne nesouhlasim?
Totiz - kolega bazi.b sice mozna trochu prehnal, co se tyce rozsahu pozadavku a cesty, jak se snazi vyresit problem s nadchazejicim testem, ale pozadal o to slusne a napsal i sve duvody, coz ocenuji.
Kdyz to porovnam se zpusobem, kterym je obcas predkladano zadani na tematech VS, kdy clovek, ktery se chysta pysnit VS vzdelanim a neni schopen rict ani malicke "pls... dik", tak si myslim, ze tady by se neco udelat mohlo.
Pokud je jeste potreba neco resit, tak bych se prihlasila treba k prikladum d, f z kazdeho zadani + naznak reseni u ostatnich., zalezi na nem, zda to pouzije, navaze nebo se zepta. Poslu kolegovi bazi.b mail.
Dám malou radu k té 15, vsechny zakroužkované příklady sou totiž skoro stejné:
Platí:
, takze
a s použitím snad nejznámějšího
, dostaneš
, což v těch rovnicích použiješ a spatříš kvadratickou rovnici v cosinech nebo sinech(pokud ne, tak ještě proveď substituci cos(x)=t, pak bude kvadratická rovnice v proměnných t). Další řešení je už celkem snadné.
Takze například tu rovnici
převedeš na tvar
z čehož plyne, že buď sin(x) je nula a tim padem x je celočíselný násobek PÍ, nebo ta závorka je nula (tj. sin je 1/2) a tim padem x je PÍ/6 nebo 5PÍ/6 (oboji +2kPÍ)
↑ Ivana:
Ivano, srdecne zdravim a klobouk dolu, ty jsi to pojala uplne zodpovedne. Jsou tam male nepresnosti, spise doplneni korenu, poslala bych to nejak odpoledne, ted bych to nestihla (konec obeda :-(
Srdecne zdravim svoje kolegy, co se podileli na priprave bazi.b na test. Ten bude mit az v pondeli, tak snad se prokouse pres goniomentricke priklady.
Ja jsem mu poslala celou sbirku, co zde vystavil :-) jsou to ale trochu zkracena reseni, nemaji takovou peknou upravu jako u Ivany, ani teoreticke zaklady, jak uvedl kolega thriller, tak to tady nebudu vystavovat, ale pokud nekdo bude mit zajem, tak samozrejme preposlu. Tady uvadim svoje vysledky vedle vysledku Ivany (mame temer shodu :-)
7a)
shoda
7b)
shoda
7c)
shoda
7d) viz výše - tady jen mala oprava - pred poslednim = uz jsou 2 zlomky se spolecnym jmenovatelem (1+ tg^2 a) nebylo nutne delat dalsi privedeni ke spolecnemu jmenovateli, proto ten celkovy vysledek se dozna male zmeny
7e)
shoda
7f) viz výše - shoda
7g) nejsem si jista - ve vysledku mam 1, pouzivala jsem vzorce pro soucet uhlu
7h)
tady mam ve vysledku tgx.
Tady jeste drobne poznamky k reseni Ivany:
U prikladu 15 d chybi jeden koren pro sin x = 0, je to x =pi+ 2kpi. s korenem 0+2kpi muzeme sloucit do jednoho zapisu x = 0+kpi
V prikladu 2f je zrejme pouze "preklep" - sin 2x = (7/6) pi a podobne, urcite se mluvi jiz o uhlu 2x = (7/6) pi
Ja se priznam, ze jsem ted nasla u sebe nejake nesrovnalosti u 2 nerovnic, tak to jeste prekontroluji.
Jinak ciste pro zajimavost - prvni sada prikladu je z Petakove (priklady c. 15) , dal jsem zdroj neodhalila, ale podle zpusobu zapisu vysledku tipuji na sbirku prikladu pro dalkare (takova zelena v poslednim vydani) - mela jsem 2, ani jednu momentalne nemohu najit, cimz davam vyzvu - kdo to maaaa?
Kolega bazi.b nam nabizel nejke giga ... Za sebe bych rekla, ze daleko vic, nez prostor, potrebuji cas :-) Ale pokud nekdo tuto nabidku vyuzij, tak si myslim, ze byla z nasi strany poctive odpracovana a mela by byt poskytnuta, hlaste se u bazi.b s odkazem na tyto stranky :-)))
Zdravim vas :-)
↑ Ivana: Zdravim, Ivano :-)
v predposlednim radku na zacatku jmenovatele zrejme nahrazujes 1+ cos^2 x jako sin^2x,
1+ cos^2 x = sin^2x + cos^2 x + cos^2 x = sin^2x + 2cos^2 x. Souhlasis?
Stránky: 1