Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Vypadá to zhruba takto:
Teď co ta písmenka reprezentují. Slovy řečeno: jsou tři čísla, máš nějaký základ (a), argument (b) a zjišťuješ exponent (c), pro který platí, že základ umocněn na ten exponent se rovná tomu argumentu.
Názorněji: máš dekadický logaritmus (logaritmus o základu 10) z třeba tisícovky. Na kolikátou musíš umocnit desítku, abys dostala 1000? Na 3. Výsledek je tedy 3.

---
A nějaké ty podmínky. Základ musí být kladný a nesmí se rovnat jedné, argument musí být kladný a exponent libovolný. Všechno to ale musí být reálná čísla.
gsdv napsal(a):
Takže když teda budu chtít cokoliv logaritmovat tak se stane co?
Těžko říct. Když budeš chtit logaritmovat (-1) v R, tak se asi nestane nic.
Možna by opravdu stalo za to nasledovat doporučení kolegů, něco trochu počíst teorie a něco malo se podívat na typy úloh a řešených příkladu - viz kapitola 2.9
Jelikož všechno se dobře vysvětluje s historickým podtextem, tak jsem se dívala na nějaký materiál k historii logaritmů, narazila jsem však na tento članek, ale moc jsem nerozuměla, zda autor nalezl tu správnou cestu k vysvětlování logaritmů na SŠ.
----
Cesta je nekonečná, odnikud nikam vede

Logaritmování plyne z jedné krásné vlastnosti funkcí. Občas určitě na škole řešíte, kdy je funkce prostá. To je taková hezká vlastnost, že kdykoliv vezmu dva různé argumenty,
,
, tak pro ně dostanu i různé funkční hodnoty. Kdybych tedy udělal libovolnou rovnoběžku s osou x, tak mi protne graf funkce v nejvýše jednom bodě.
K čemu nám tahle vlastnost je? Pokud máme rovnost dvou kladných (to je definiční obor logaritmu) výrazů, třeba funkce a konstanty:
tak se nám budou rovnat i logaritmy (o stejném základu) těchto výrazů:
Tedy za předpokladu, že f(x) > 0 pro každé x.
Je dobré rozmyslet si, proč tomu tak je.
---
Sbírejme body! Tentokrát pro ty, co sledují televizi. Z jaké reklamy je tato písnička?
↑ gsdv:
Asi největší výhoda logaritmů je v tom, že umožňují převádět složitější aritmetické operace na jednodušší. Myslím tím převádění násobení a dělení na sčítání a odčítání podle vzorce
a umocňování a odmocňování na násobení a dělení podle vzorce![kopírovat do textarea $ \large \log_ax^t=t\log_ax,\qquad\qquad\log_a\sqrt[t]{x}=\frac{\log_ax}t\,, $](/mathtex/e6/e62f025bbcda0a8d52f7eec50b89e084.gif)
které bylo možné přechozím vzorcem převést znovu na sčítání a odčítání.
V dobách, kdy neexistovaly kalkulačky, bylo samozřejmě jednodušší sčítat a odčítat reálná čísla než je násobit, dělit, umocňovat nebo odmocňovat. Proto vznikly také tzv. logaritmické tabulky, které takovýto převod umožnovaly.
Např. bylo potřeba bez použití moderní techniky pouze s logartimickými tabulkami vypočítat
Co s tím?
Stačilo použít uvedené vzorce:
Na pravé straně je již součet. Ten se pomocí tabulek jednoduše určil a pomocí nich se opačným postupem dohledala hodnota neznámé
.
Výpočty nebyly samozřejmě přesné, vzhledem k tomu, že logaritmus je tzv. transcendentní funkce. Jednalo se o výpočty přibližné, což v té době stačilo.
Děkuji za působivé výklady :-)
Když jsem včera při tradičním úklidu objevila tento nedořešený dotaz, tak jsem chvilku uvažovala, zda vzhledem k profesním zájmům se mám rozpovídat o logaritmických škalach při znazornění rovnice Arrheniuse a o praktickém užití pravidla Van´t Hoffa.
Nebo o tom, co si máme představit, když firma Jachym a Jonatan slibuje přípravky s pH 5,5 a k čemu že to je neutrální.
Ale nějak nebyla jsem přesvědčena, zda mé polopatické vypravění může nahradit knižní texty nebo jiné odborné zdroje a motivační příklady od vyučujících nebo výklad od odborně zdatnějších kolegů, děkuji.
Pro Pavla: zde jsem měla dotazy,co s tématem souvisí, děkuji za případnou reakci a zdravím :-)
----
u nás tak pěkně sněží, témeř tak.
↑ oxfort-:
Zdravím,
"pomoc s matematickými příklady" - to zde není nic neobvyklého. Ovšem to by bylo potřeba si založit vlastní téma, do kterého nějaký "příklad" (úlohu) umístit a určitě někdo z hodných kolegů pomůže.
Já asi ne, neboť mám v plánu "пешком на работу...ooch-ooch", kolegům přeji hezké počítání.
Téma ponecham označeno jako "vyřešené". Děkuji.
OT: original seznam originalů