Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Už jsme tady jedou řešili jedno velmi podobné zadání. I toto je neúplné - co značí
? To má platit pro všechna n, m nebo pro něco konrétního nebo jak?
↑ Nathaniel:
jelikož i v odkazovaném tématu je záhadou "e", tak se ptám, skutečně "nic neřekl"? nebo to "e" opravdu vyslovil? Neb něco mi říká, že to není e, ale
. Děkuji.
↑ Nathaniel: nechat se inspirovat v odkazovaném tématu - z tohoto záhadného zadání ovšem plyne jen ponaučení - máte se pořádně zeptat, co se od vás očekává.
Nějak pochybuji, že vzejde i něco jiného, než toto doporučení.
tak jsem za nim zasel, aby me to vysvetlil a rekl ze zadani je spravne :( a vic mi ktomu nerekne protoze to je muj projekt ale pak mi ktomu napsal toto:
an=a1 +(n-1) *d
an+m= a1+ (n+m -1)*d
e=k + (n+m -1)*d
jeste nez me tohle napsal tak jsem ja u tabule udelal to co v tom podobnem prispevku :
a(n+m)=e
a(n+m+1)=a(n+m)+d
a(n+m+1)=e+d
a jen sem mu rekl ze proto se e=k ale rekl me ze to ne ale ze do toho e+d jsem to mel spravne..
nevi nekdo jak to dokoncit ? diky
↑ Nathaniel:
ked teda a(n+m)= a1+(n+m-1)*d=k+(n+m-1)*d ==> d= (e-k)/ (n+m-1) a aritm.postupnost je urcena, vieme dva body, jednaj a1 a tiez d=difer. Zelany predpis by mohol byt a(n+1)= an +(e-k)/(n+m-1) , je to divne ale asi tak?
↑ Nathaniel:
Celý příklad je nekorektně zadán. Není vůbec jasné, co jsou ty indexy
zač. Vysvětlil bych mu to polopaticky. Pokud o
nic nevím, tak předpokládám, že to
může být libovolné. Pak
platí pro libovolné
.
Pak 
Pokud takové
existuje jedno jediné, pak
platí pro libovolné 

Pak 
↑ Pavel: děkuji, nebyla jsem si jistá, kde se to mohlo najit v zadání.
A když už se tomu tak vznešeně říká "projekt", tak snad i zadání "projektu" mohlo mít odpovídající formu, ale nemám nárok to posuzovat.
↑ pietro:Já myslím, že vzhledem k zadání a konzultaci s vyučujícím je pietrův výpočet správně. Pokud není nic víc řečeno, tak beru písmenka jako parametry a jediné, co potřebuji vyjádřit (ne vyčíslit!) je d. To pietro udělal a do rekurentního vztahu dosadil.
Zadání chápu tak, že máme aritmetickou psloupnost s prvním členem
a (n+m)-tým členem
. Zbývá určit diferenci
, která samozřejmě na
,
i
závisí.
Podobně se bude řešit i druhý zmíněný příklad.
Kdo je vyučující?
Stránky: 1