Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Cartmen:
Možná by byla jednoduší domluva, kdyby jsi to zadání vložil a také vložil kód, který už máš.
Melo by se jednat o Richardsonovu extrapolaci. Mam zatim tohle:
function Richardsextrapol(f,h0,eps,x0);
clc
f=inline(fce,'x');
s=1;
m=eps+10;
chyba=eps+1;
while cabs(m)>eps
T(s,1)=(f(x0+h)-f(x0))/(h);
for i=2:s
T(s,i)=T(s,i-1) + ((T(s,i-1)-(T(s-1,i-1))/((2^(i))-1)
chyba=T(s,i)-T(s,i-1)
if abs(chyba)<eps
break
else end
end
h=h/2
s=s+1
end
↑ Cartmen:
Zdravím,
Richardsonová extrapolace je zpřesňujcí metodou (co je hlavní úlohou - numerická integrace?) Možna by to chtělo trochu upřesnit - samotné zadání apod.
Mluvím z pohledu numerických metod, k Matlabu nemám co řici (jen dotaz - to, co máš napsáno - funguje?). Vzorce, co máš, se mi zdají být v pořádku, ale toto nevím, zda jsem správně vyložila:
m=eps+10; - počet dílků dělení?
chyba=eps+1; ?
(co je eps, rozumím, ale nějak mi nesedí v tom zápisu).
Děkuji.
No pesnejdi receno. Tohle jsem jenom nasel. ZDa se mi to mozna trochu slozitejsi. Zadani je jenom, ze mame pouzit Richardsonovu extrapolaci. Takovej trochu divenj ucitel.. Tak prave jse mto sem dal .. Protoze numericke metody mi nejak nejdou ... Tak aspon neajyk body bych chtel ziskat ... JA budu rad za jakoukoli pomoc ...
↑ Cartmen:
V tomto případě bych se pokusila najit něco na Numerické integrování (nebo derivování) + Richardsonovu metodu + Matlab. Nemyslím, že by Richardson mohl být jen tak bez základní metody.
A doufat, že kolegové z matlab-týmu se zapoji. Kolegům velmi děkuji a zdravím.
---
komentář k učiteli bych vynechala, jelikož věřím, že by určitě reagoval na upřesňující dotaz - tak se také pokus.
Cawte... vedel by mi niekto poradit s matlabom???
Mam na ulohu Newtonovu metodu −sin(x)+x−0,25 =0 a vobec netusim ako to hodim do matlabu...
vedel by mi nietk os tym pomoct??? dik.... :))
↑ FunnyZuzanka:
Pravda, ↑ schůzka rybářského kroužku: je to správné místo, kde se snad jednou naučíme "hodit to...", ale zatím jsme u kapitoly "Zásady a cíle rybaření" a čteme manuály.
Stránky: 1