Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
byl příklad : v loterii vyhrává 4. cenu ten, jehož výrobní číslo losu končí stejným dvojčíslím jako je dvojčíslí, které bylo vylosováno, s jakou pravděpodobností vyhrajeme alespoň 1 čtvrtou cenu, koupíme-li si 1 los- tak to jsem spočítala, že je 0.001 a pak se ptají na pravst téhož, ale když si koupíme 5 losů, přišlo mi, že ta parvst je 5 x vyšší a tudíž tu 0.001 vynásobíme 5, ale ve výsledku je 0.0049, takže asi moc nerozumím tomu, jak se losuje "alespoň jedna 4. cena", přeci tzn. jedna, dvě, tři, čtyři a pět, pak by se to ale nemohlo pouze vynásobit 5, ale musela bych asi znát kolik je losů končících stejným dvojčíslím?

1) proč 0.001 a ne 0.01? Možných dvojčíslí je 100, ne?
2) U prvního losu mám 99% šanci na neúspěch, u druhého také, ..., šance na 5 neúspěchů v řadě je tak 0.99^5. Šance na alespoň jeden úspěch je pak 1-0.99^5. Násobit pěti jsme nemohli, protože poslední dvojčíslí více losů mohou být stejná.