Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Anketa

"Mě by třeba zajímalo, jak jste se sem na forum vůbec dostali :-)"(c)

Cíleně jsem hledal(a) nějaké Matematické fórum.

30% - 82
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem studující).

37% - 101
Hledal(a) jsem pomoc s matematikou (jsem vyučující).

1% - 4
Potřeboval(a) jsem řešení problému z praxe.

3% - 8
Fórum mi bylo doporučeno.

5% - 14
Jiná cesta, případně doplním v tématu "O nás :-)".

4% - 13
V čtenářském deníku mi chybela kniha "Stařec a moře".

1% - 5
Hledal(a) jsem zdroj řešení projektů svých studentů.

0% - 2
Hledal(a) jsem kružítko.

5% - 15
Už si nepamatuji.

8% - 22
Počet hlasujících: 228

#751 09. 06. 2010 13:13

adjamot
Reputace:   

Re: O nas :-)

abych se taky zapsal do povědomí matematiků českých zemí (případně si zvýšíl sebevědomí po zkouškách či jinak srážejících událostech), napíšu tedy taky něco o sobě...
prozatím studuju technickou univerzitu v Ostravě (všb-tu Ostrava) se zaměřením přímo na výpočetní matematiku
hlavním důvodem proč studuju matematiku je nevíra v různá dogmata a poučky, například proč 1+1=2 (zatím nejlepší následkové vysvětlení znám na pravítku-Důkaz nutností Raději by to mělo platit, jinak se celá struktura matematiky zhroutí.“ , kdyby měl někdo lepší, (prosím, prosím)^2^1000!, odešlete jej na můj e-mail)

Smutné je, že hlupáci jsou tak sebejistí, zatímco moudří lidé jsou vždy plní pochybností.“ — Bertrand Russell

#752 12. 06. 2010 13:06 — Editoval Kondr (21. 06. 2010 11:10)

frank_horrigan
Reputace:   31 

↑↑ Krezz:

Také blahopřeji a přeji mnoho úspěchů v dalším následném vzdělávání :)
Jinak můj cíl, tedy stihnout "naházet" ty příklady ještě pro studenty v letošní vlně se mi i přes vydatnou pomoc kolegy zdenek1 nepodařilo, neuvědomil jsem si, že mám na to necelý týden, myslel jsem si, že jsou pozdeji, navíc v práci děsnej bordel (svět se zbláznil) a do toho mi blafnul (plamenem) počítač - chtel jsem po něm asi moc a navíc to vedro+blbě odvětraná kancelář....

Tedy, v tuhle chvíli se není moc kam hnát (minimálně s VŠE, ostatní školy netuším kdy mají přímačky, ale taky nevím, jestli bych jejich testy zvládnul.
V každém případě, kdo máte chuť a čas přemýšlet nad formou a technickém pozadí, nechť tak čiňte, víc hlav víc ví - co vím, tak kolega BrozekP má připraveno, vymyšleno, jenom na realizaci nezbývá času, snad bude volněji - "technické" vlákno k příslušnému projektu je otevřené a volně k užití, pište cokoli kohokoli napadne (k dané věci, samozřejmě), dle mého názoru je nejlepším nástrojem kreativity brainstorming (i když samozřejmě znám ty statistiky které hovoří pro pravý opak), takže uvidíme. S kolegou Krezzem souhlasím, promyslet potřeba, hodit se to dalším generacím bude zcela jistě, proto to také některé z nás nezávisle na sobě napadlo. Dobrá, toť vše, nechám diskutovat v příslušném threadu technické pozadí :)

Kondrův edit: část příspěvku přesunuta: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=125003#p125003

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#753 12. 06. 2010 21:54 — Editoval Krezz (12. 06. 2010 21:55)

Krezz
Škola: VŠE FFU
Pozice: student
Reputace:   

Dekuji vsem za blahoprani. Co se tyka projektu o primackach, momentalne mam mnoho casu takze pokud nekdo polozi technicke zaklady tak se do toho klidne pustim a jsem si jist ze nebudu sam. V podstate bych si to predstavoval asi takto. Menu kde se daji cleni priklady podle: vysoke skoly, typu prikladu. Kazdy priklad by byl zpracovan zvlast a cesta k nemu by vedla dve zpusoby. Napr nekdo nerozumi logaritmum, tak si otevre sekce logaritmi a v ni najde nejaky priklad napr z VSE, ale tento sami priklad najde i mezi testy z VSE. Tak nejak sem myslel ze by to mohlo byt, splnilo by to potrebne pro lidi kteri nechapou nejakou cast stredoskolske matematiky a taky by to bylo pro lidi, ktere nezajima cela matika ale jen testy na urcite skoly.

Netusim jak jste to vymsleli, jestli neco homemade ci PHPrs nebno nejaky system na bazi wiki. Tech veci je fakt spousta.

#754 12. 06. 2010 23:06

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ Krezz: Pokud se chcete na takovém projektu domlouvat na fóru, tak by to zasloužilo vlastní téma. Určitě by bylo dobré se zamyslet, kolik času do toho chcete investovat. Nestačilo by třeba udržovat na fóru témata, která jsou jasně označena jako VŠE / PřF MU / VŠB TU / MZLU ... ? Ale jak jsem psal výše, další diskusi v jiném tématu.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#755 13. 06. 2010 10:08

frank_horrigan
Reputace:   31 

Kondrův edit: část příspěvku přesunuta: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=125003#p125003
↑ Kondr:

Za to můžu já, tu diskusi nad tím projektem jsem přitáhl do tohoto vlákna, samozřejmě máme "technické" vlákno k tomuto, kolega Krezz o něm ví, ostatní kdo neví, tak ZDE. Jinak jakékoli nápady vítám, osobně se mi líbí ten nápad s wikisystémem, jak kolega BrozekP "nastřelil" její vlastnosti. Ale už fakt dost o tom zde v tomto threadu ;) :)

The only thing worse than being wrong is staying wrong
Sun Tzu - The Art of War

#756 14. 06. 2010 21:17

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

jarrro, gratuluji k 1200. příspěvku(o:

Vesmír má čas.

#757 14. 06. 2010 22:14

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ Tychi:ďakujem

MATH IS THE BEST!!!

#758 15. 06. 2010 11:16

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

myslím, že dozrál čas k tomu, abych se vám taky představil...

jak jste si jistě všimli, jmenuju se štěpán. studuju matfyz, končím třetí ročník obecný matematiky a příští rok hodlám navázat finanční a pojistnou matematikou

jsem líný psát velká písmena. tečky používám k oddělování vět, nikoli k ukončování

Q je zkratka zkratky známého českého města, ve kterém žiju. hádejte které to je;)

ps: jsem úžasný

#759 15. 06. 2010 11:31

Tychi
Web

↑ Stýv:Karlovy Vary? Jinak pozdravuj v Tróji, výtahy fungujou?(o:

Vesmír má čas.

#760 15. 06. 2010 12:18

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ Tychi: nj, asi to nebylo moc těžký... některý výtahy fungujou; naštěstí bydlim v pátym patře, tak se bez nich celkem obejdu

#761 15. 06. 2010 15:14

Kondr
Veterán

↑ Stýv:Gratuluji prvnímu Q z Q :)
↑ Krezz: a spol: Pro sčítání jedniček jsem založil nové téma, možná by bylo dobré diskusi přesunout tam.

#762 16. 06. 2010 00:25

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

dodatečně blahopřeji kolegovi Krezzovi k globálnímu úspěchu na přijímacích zkouškách. Snad mi jednou bude vysvětleno, proč každý chce na VŠE.

↑ Stýv: děkuji za představení se a gratuluji k postupu do Q.

Sice tempa v dosažení Q, které měla kolegyňka Tychi, jsi nedosahl, ale i tak vždy s potěšením pročítám Tvé příspěvky. Poskytuji totiž čtenáři velký prostor pro samostatné úvahy, nekdy až ke stavu meditace.

Ovšem jedna věc mi není jasná - jak zvládá schody do 5. patra poník? Děkuji za případnou osvětu.

↑ Kondr: děkuji velice za snahu o udržení pořádku v tomto tématu. Je možné, že stale počítaji 2 stožáry, co zde v tématu jsou (a v tom jiném nejsou) - třeba, kdyby se přesunulo i se stožáry...

Také poinformuji o výsledku - k již oznámené (minulý týden) obhájené bakalářce z oboru "Anglický jazyk" naše hodná dcera dnes velmi úspěšně obhájila i bakalářku v oboru "Průmyslový design" a v tomto oboru bude pokračovat i v dalším studiu (neb jsem včas a správně podala přihlášku).

Náš milý syn má dnes v deníčku poznámku "Neumím se chovat o přestavce ani přes stanovená pravidla" (ale on je vůběc tvůrčí osobnost, co se tyče poznámek v deníku - zapisuji si to totiž sami).

Mějte se hezky :-)

#763 16. 06. 2010 09:02

Krezz
Reputace:   

↑ jelena: Dekuji za blahoprani. Ja nevim o tom ze by kazdy chtel na VSE, to je mi novinka. Ja si vybral vse protoze co se tyka ekonomie je to asi nejlepsi skola u nas a hlavne sem se tam dostal na obor ktery mi prijde z tech kde sem byl nejatraktivnejsi.

#764 16. 06. 2010 09:29

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Reputace:   106 

↑ Krezz:

vse.cz napsal(a):

Na VŠE studuje v současné době více než 19 000 studentů. Zájem o studium každoročně výrazně převyšuje kapacitu školy. Například v roce 2009 podalo přihlášku do bakalářského studijního programu 11 054 uchazečů více než 16 tisíc přihlášek (zájemci se mohou hlásit na více fakult); v 6 012 případech bylo rozhodnuto o přijetí ke studiu.

Všichni chtějí na VŠE :-)

*citoslovce kašle*

#765 16. 06. 2010 09:42

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ jelena:

Zdravím. :-)
Velký zájem o studium na VŠE je jistě dán především možnostmi pozdějšího uplatnění a výdělku.
Dojal mne jeden finančník (vzděláním pochopitelně ekonom), když na otázku, proč jsou v bankovním sektoru tak nadprůměrně vysoké platy,
odpověděl: "To víte, kdo pěstuje brambory, má zase hodně brambor. " (Onen krátký rozhovor obou byl asi tak před půl rokem šířen vlnami ČR.)

Nicméně potřebujeme dobré národohospodáře a jaké jiné vzdělání by měli mít, když ne ekonomické, že ?.

#766 16. 06. 2010 10:11

Kondr
Veterán

↑ halogan: Nene, nejlepší ekonomická fakulta je ta naše. A to máme ekonomie jen jeden dvousemestrální předmět, který není povinný.

#767 16. 06. 2010 11:11

Krezz
Reputace:   

↑ Kondr:ale to neni ekonomicka fakulta, je to fakulta informatiky ne ekonomie.

#768 16. 06. 2010 12:49

Kondr
Veterán

↑ Krezz: No ale schválně se podívej na nadpis odkazovaného článku a na tabulku. Psal jsem to v reakci na Haloganův odkaz -- pointa je v tom, že na webu je tolik "žebříčků ekonomických fakult", že si člověk snadno vybere takový, ve kterém je jeho fakulta první (i když není ekonomická).

Ostatně na naší fakultě máme i předměty jako Divadlo, Historie výtvarné kultury a Folková hudba. Neměli bychom být spíš mezi školami uměleckými?

#769 16. 06. 2010 12:57

halogan
Ondřej

↑ Kondr:

A nejlepší na tom je, že metodika je vždy prapodivná a rozhodují desetinky bodů, takže to je stejně všechno úplně na prd :-)

Třeba loni nás zapomněli zařadit vůbec mezi ty školy.

#770 16. 06. 2010 13:07

Krezz
Reputace:   

↑ Kondr: Tak ja tyhle zebricky neresim, VSE melo vzdy povest nejlepsi ekonomicke skoly, taky jejich nabidka oboru je docela pestra. Ty clanky do novina predevsim tech internetovych dneska pise kde kdo a to ze se tam uci i ekonomie neznamena ze je to ekonomicka skola. Dneska totiz maji ekonomii a management i na oboru kuchar cisnik na ucilisti :) Ale stejne by me zajimalo jaktoze VSE je tak popularni:)

#771 16. 06. 2010 13:15

halogan
Ondřej

↑ Krezz:

Protože některé obory mají pověst takovou, že se dají vystudovat velice rychle. Teď jsem třeba potkal člověka, který jde na druhou VŠ, protože po 2 letech na VŠE už má vše krom 2 předmětů hotovo.

Je ale třeba říct, že to jsou jen některé obory. Mají tam spoustu těch, které jsou vyhlášené (FMV třeba namátkou).

#772 16. 06. 2010 14:08 — Editoval Stýv (16. 06. 2010 14:08)

Stýv
Vrchní cenzor
Web

Krezz napsal(a):

VSE melo vzdy povest nejlepsi ekonomicke skoly

tam, odkud pocházím já, má VŠE pověst nejtěžšího gymplu v praze:)

#773 16. 06. 2010 14:14

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ jelena: úplně jsem při tom představování zapomněl zmínit, že nejsem osmiletá holčička. tímto tak činím;)

#774 16. 06. 2010 17:15

Krezz
Reputace:   

↑ Stýv:Tak jak je to tam tezky nebo lehky nemam tuseni :D Az tam budu tak vam to reknu :)

#775 16. 06. 2010 23:03

Tychi
Web

↑ jelena:Můj nástup byl sice rychlý, ale teď to tu nějak flákám. Než stihnu přijít, už máte témata rozebraná a většinou i vyřešená(:

Vesmír má čas.

Zápatí