Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 09. 2010 16:08

tesarin
Reputace:   

Konstrukční úloha č.1

Dobrý den mám problém s touto úlohou:

Kružnice k1 (O1;r1), k2(O2;r2) leží v opačných polorovinách s hraniční přímkou p. Sestroj kosoštverec ABCD tak, aby A (náleží) k1 a C (náleží) k2 a úhlopříčka BD (BD=5cm) na přímce p. Vzájemnou polohu kružnic k1,k2 a jejich poloměry r1,r2 vol tak, aby úloha měla 2 řešení.
---
uživatel Jelena mi už trochu nasměroval, ale nějak se s tím nemohu poprat.

• (téma jako vyřešené označil(a) tesarin)

#2 27. 09. 2010 16:54 — Editoval jelena (30. 09. 2010 22:15)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Konstrukční úloha č.1

↑ tesarin:

Polohu kružnic si zvol tak, aby byli "proti sobě", tedy aby nebyl problém se zobrazením v osovové symetrii. Osa je přímka p. Teď sestrojiš obraz kružnice k1 v osove symetrii. Pokud jsou zvoleny rozměry dobře, obraz k1´ bude mít společné body (nebo jen jeden bod) s kružnici k2. Společný bod na kružnici k2 a k nemu originál na k1 jsou body A, C.

Máš tedy úhlopříčku AC, dostrojit k ni úhlopříčku BD (je k AC kolmá a navzájem se půlí), už nemá být problém.

Pokud poloha kružnic a rozměry jsou zvoleny "dobře", máme 2 řešení, nebo jedno, nebo žádné - pokud nedobře (je to jasné kdy?)

Je to srozumitelné?

EDIT: zdroj: Planimetrie pro gymnázia 3.14 (v zadání má být kosočtverec).

#3 29. 09. 2010 17:04

tesarin
Reputace:   

Bohužel si to nedokáži nějak představit, v hlavě myšlenku mám, ale jak jsem říkal, nedokáži to uskutečnit. Děkuji

#4 29. 09. 2010 20:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ tesarin:

Omlouvám se, ale nic lepší neumím:

na prvním "obrázku" kružnice jsou stejné, ve stejné vzdálenosti od osy, proto se zobrazí jedna na druhou, můžeme si zvolit libovolnou dvojici bodů, co tvoří vzor a obráz a budeme mít body A, C. Úsečka AC je úhlopříčka kosočtverce. Najdeme jeji střed a na každou stranu od středu umístíme polovinu vzdálenosti BD.

na druhém obrázku mám zvolenu jednu kružnici o hodně menší tak, aby společný bod byl pouze jeden - tedy to je jediná dvojice, co tvoří A, C. Lze zvolit i takovou situaci, že obraz kružnice k1 nemá žádný společný bod s k2. Tedy nemá řešení.

Na tomto obrázku jsem "zvolila" poloměry a umístění tak, aby při zobrazení kružnice k1 jeji obraz měl přesně 2 společné body s kružnici k2.

(kdybych to chtěla úplně korektně, tak nejdřím sestrojím obrázy 2 bodů a potom, přes takové body dostrojim kružnice).

Samotný postup konstrukce: zobrazím K1 v osové symetrii, najdu průníky obrázu a kružnice k2. Z těchto průníku sestrojím kolmice k ose p. Takto vznikne střed uhlopříček kosočtverce. Zároveň návratem na kružnici k1 budu mít k obrazu jeho vzor.

Pomoci středu úhlopříček dostrojím délku BD.

Je to alespoň trochu srozumitelné? Za kvalitu obrázku se velmi omlouvám.

Zápatí