Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
potřebuju poradit s výpočtem inverzní fce. Dle skript "stačí" prohodit x za y a úlohu řešit jako klasickou rovnici. Avšak dle jiného zdroje se zaměňují položky v rozvnici dle vzorců a poté se fce vypočítá. Jak mám tedy postupovat? Díky moc :).
Zadání:
Můj postup:
N/A
Má vyjít:
Díky moc
S pozdravem
Charvát alias dog.big
↑ dog.big:
To je celkem jedno - který postup. Účelem je skutečně pomocí povolených úprav vyjádřit x jako funkci y a provést formální přejmenování.
Důležité je stanovit obor, na kterém jsou funkcé prosté - zde jsou si inverzní.
Něco hodně podobného jsme ukazovali s kolegou.
Zdravím,
tak jsem provedl dle návodu uživatelky jelena inverzi této fce..
Teď bych potřeboval poradit, jak zjistit ty definiční obory a obory hodnot u normální fce a inverzní. Vztahy si pamatuji (Df(f)=H(f^-1) a H(f)=Df(f^-1). Díky.
S pozdravem
Charvát alias dog.big
↑ dog.big:
děkuji, úprava a odvození inverzní funkce vypadá v pořádku (snad). Pro stanovení def. oboru a oboru hodnot pro původní funkci vycházíme z vlastnosti funkce arccos, tedy def. obor se najde jako řešení nerovnice
-1<=(x-1)/2<=1
Obor hodnot - pro arccos(...) víme z definice a upravíme pomocí násobení (-1), přičtení (2) a podělení celého výsledku 3. Tedy přesně podle zadání původní funkce.
Z vlastnosti funkce cos(...) provedeme kontrolu, zda platí vztahy pro původní a inverzní funkci.
Zdravím,
děkuji. Povedlo se mi najít definiční obor, ale stále sem "zaseklý" u zjišťování oboru hodnot. Pokud správně chápu tak x je v daném intervalu. Avšak nenapadá mě "nic lepšího" než-li dosazovat xko. Což nevede k požadovanému výsledku. Děkuji za pomoc.
S pozdravem
Charvát alias dog.big
↑ dog.big: def. obor se zdá být v pořádku, pouze formálně - jedna dvojita nerovnice se přepiše na soustavu nerovnic (v pořádku), místo spojky a dáme znak
("a zároveň").
Potom řešíme 2 samostatné nerovnice (u první nerovnice je překlep, někam zmizla 2 z jmenovatele?). Výsledkem je průník intervalů=řešení jednotlivých nerovnic (výsledek je číselně v pořádku).
-------------------------
Obor hodnot:
dle definice funkce arccos obor hodnot
je od
do
(vnitřní funkce neovlivnuje obor hodnot, má význam pouze pro def. obor). Proto plati:
Provedu operace přesně dle predpisu původní funkce:
nasobim (-1): 
prictu 2:
podelim 3:
pouze vzhledove prepisi nerovnici tak, aby se dobre urcovala leva a prava hodnota intervalu oboru hodnot
Obor hodnot: 
Je to v pořádku? Děkuji. Jelena alias jelena.
------------------
alespoň pobavím matematickou věřejnost, co už ....