Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Necht a, b oznacuji delky odvesen pravouhleho . Oznacime-li pomoci c delku jeho prepony, pak plati , tzv. Pythagorova veta. Vyuzijeme to pozdeji. Z tveho zadani dale plyne, ze (obvod) a (obsah). Od jednotek jsem pro jednoduchost abstrahoval. Mame tudiz dve rovnice:
a
.
Z prvni z techto rovnic plyne
, (1)
z druhe z nich pak
(nasobili jsme ctverkou). (2)
Rovnici (1) umocnime na druhou, proto
. (3)
Vyraz nahradime podle Pythagorovy vety vyrazem , vyraz nahradime (jak jsme uvedli vyse v rovnici (2)) vyrazem . Rovnice (3) dostava tedy tvar
.
Umocnenim na druhou a upravami dostaneme linearni rovnici ( se "pobije"):
.
Jejim resenim je , coz vyhovuje navic povaze ulohy. Dale je zapotrebi vypocitat delky odvesen. Dosazenim c=10 do rovnice (1) mame vztah
(4)
a z rovnice (2) vydelenim dvemi plyne
. (5)
Rovnice (4) a (5) musi platit soucasne a zaroven cisla "a" a "b" musi byt kladna. Tyto rovnice tvori soustavu dvou nelinearnich rovnic o dvou neznamych. Z rovnice (4) si napriklad vyjadrime neznamou "a":
. (6)
Toto dosadime do rovnice (5). Ta po dosazeni ma tento tvar:
.
Jeji upravou pak mame
.
Resenim posledni rovnice jsou cisla a . Nyni snadno dopocteme hodnotu , resp a z rovnice (6). Proto a .
Takze vzhledem ke tvemu zadani existuji dva takove pravouhle . Oznacim-li prvni z nich , pak mam a pro druhy z nich, oznacme jej , plati .
V podstate se jedna o jediny trojuhelnik, ale to je jiste videt (neprima shodnost).
Marian
=================================================================================
PS: Ted jsem si vsimnul, ze je to v sekci pro ZS. Ta uloha je spise pro stredni skoly, ale da se samozrejme resit i na ZS. Protoze jsem si teto skutecnosti nevsimnul, budou se pravdepodobne zdat nektere z uvedenych kroku v mem prispevku prilis rychle. Navic tedy to o neprime shodnosti ber v uvahu jako jiste preklopeni. Jestli budes mit nejake dotazy, pak jiste nekdo rad odpovi, protoze ja jsem na toto forum odskocil v rychlosti a resim podstatne hlubsi matematicke problemy, hlavne me tlaci jakysi termin.
Mnoho zdaru nejen v matematice.
M.
↑ meďošek:
a)
Obvod:
Případ b) obdobně
Mělo by ti vyjít:
Stránky: 1