Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuji pomoct s touto úlohou.
Nákladní vlak vyjel v 13:30 bez zastavení do Vídně.
Rychlík z Klagenfurtu ve 13:50 bez zastavení do Vídně
V 14:00 je nákladní vlak už 16km před rychlíkem.
V 16:00 je nákladní vlak 8km za rychlíkem.
Vypočti rychlost rychlíku.
V kolik přijede nákladní vlak do Vídně?
Opraveno.
↑ Maji:
Takže budu předpokládat, že náklaďák vyjel taky z toho Klagenfurtu. Pak do 14:00 ujel dráhu
, rychlík ujel 
rozdíl
v 16:00 obdobně
Vyřešíš soustavu (vyšlo mi
,
) Teda na rychlík dost málo.
PS: synáčkovi vynadej, že si není schopný ani pořádně opsat zadání.
Edit: oprava

Podle http://www.celysvet.cz/mesto.php?i=9534 … Klagenfurt je to 234 km.
↑ Maji: děkuji.
Předchozímu postupu od kolegů tedy rozumíš? Došel jsi ke stejnému číselnému výsledku - rychlosti?
Teď řešíme - v kolík hodin přijede nákladní vlak do Vidně? Co k tomu potřebujeme?
-----------------------
↑ Hanis: chodila :-) 8 let na rodičovské + kvůli zahraničním pobytovým studenkam, co u nás byly každá na rok (tedy jsem tam asi chodila dost :-). A moc rada bych tam chodila ještě dalších 8 let opět na rodičovské. Jinak je ten ústav významný faktem, že ho absolvoval Velky Admin - zakladatel www.matweb.cz a myšlenky tohoto fóra.
Ústav je to překrásný a Opava je ideální město pro život. Koneč OT. V Ostatním máme zde téma O nas :-)
↑ Maji:
Přepíš si ještě jednou pořádně zadání a zakresli situaci na startu (Klag). Naš cíl zjistit rychlost alespoň jednoho z vlaků. Celkovou vzdálenost mezi K a V víme, tedy potom už čas na cestě vypočteme.
Ovšem pro nalezení rychlosti potřebujeme využit údajů ze zadání:
zakreslí si situaci v 14.00 - kde se nachází nákladní vlak, kde rychlík a jakou drahu překonal za dobu od 13.30 do 14.00 nákladní a co překonal od 13.50 do 14.00 rýchlik. Tak by se mělo podařit dostat k 1. rovnici od ↑ zdenek1:.
Pokud toto bude jasné, zkus podobně okomentovat situaci v 16.00.
A pokud kolega ↑ Hanis: bude tak hodný a dohledne za průběhem, budu velmi vděčna. Děkuji a zdarnou cestu.

↑ Maji:
tak moje verze:
- dráha, kterou urazí rychlík do 14:00
- dráha, kterou urazí rychlík do 16:00
- dráha, kterou urazí nákladní vlak do 14:00
- dráha, kterou urazí nákladní vlak do 16:00
- rychlost rychlíku
- rychlost nákladního vlaku
celou dobu vycházíme ze vztahu
, resp 
rychlík vyjel ve 13:50, do 14:00 jel 10 minut, tj. 1/6h
nákladní vlak vyjel ve 13:30, do 14:00 jel 30 minut, tj. 1/2
ze zadání víme, že nákladní vlak ujel o 16km více, než rychlík

(*)
Za 2 hodiny bude situace následující:
rychlík jede už 2 hodiny a 10 minut = 13/6h
nákladní vlak jede dvě a půl hodiny = 5/2h
ze zadání víme, že rychlík ujel o 8km více:

(¤)
Z rovnic (¤) a (*) postavíme soustavu a snažíme se vypočítat v_r:
(*)
(°)
Rovnici (°) nacpeme do rovnice (¤):

Což se mi stále zdá na rychlík dost málo, prosím kolegy o kotrolu...
Moje verze se liší od ↑ zdenek1: v čase, nesedí mi těch 25/6 - to by vlak jel 4 hodiny a 10 minut.
Když znáš rychlost rychlíku, vypočítat za jak dlouho bude ve Vídni není problém, pokud znáš tu vzdálenost. Jestli ale budeš ještě potřebovat poradit, napiš.
↑ Hanis: děkuji, v postupu se shodujete s kolegou ↑ zdenek1:, jen (25/6) hod. pro rychlík v 16.00 je asi překlep u kolegy. Výsledky výpočtů se mí zdají u Tebe v pořádku.
↑ zdenek1: děkuji za opravu (neříkame "zhůvěřilost"?), ale v tomto případě to byl překlep vskutku Freudovský - vyjadřuje naše skryté a potlačené přání mít v každé hodině 120 minut.
Doufám, že rodinný tým již úlohu pochopil a momentálně pracuje nad sestavením modelu vlaku rakouských železnic (jaká je skutečná železniční vzdálenost K-W? - rozdíl mezi kolegou Hanisem a paní učitelkou je dost velký). Děkuji a zdravím.
↑ jelena:
OT: jazykový koutek: zhůvěřilost je cestovat z Prahy do Moskvy přes Vladivostok.
debilita je je cestovat z Prahy do Moskvy a nasednout do letadla do Bagdádu.