Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim (Jelenu),
mam problemy s pochopenim autorskeho riesenia podulohy 2.2. Tu je to riesenie.
Autor teda pise (a z toho dalej vychadza), ze nasyteny roztok po vyzrazani bude vyzerat takto: , kde , co je koncentracia rovnaka ako pred zrazanim. Ako je to mozne? Odkial sa potom vezmu uhlicitanove aniony, ktore zreaguju za vzniku zrazeniny? a su predsa porovnatelne velke, rovnakeho radu. Nejake zanedbania teda neprichadzaju do uvahy.
Asi mi unika nieco podstatne, dakujem preto za objasnenie.
↑ Spybot:Ahoj, pričuchol som trochu ku chémii a prepáč, že vstupujem.... dúfam, že nevadí. :-)
Pozdravujem aj Jelenu. Dovolím si môj názor:myslím, že prebytok CO3 anionov pridali pomocou roztoku Na2CO3.
A v poslednom výpočte má zamenené KsCaSO4...malo by byť KsCaCO3, ale potom dosadil správne.
↑ pietro:
"No čo k tomu dodať" (c) Děkuji za výklad a zdravím :-)
Tento vzorec a reakce, ze které je odvozen je uveden i zde, koncentrace CaSO4 v něm nemůže být, jelikož SO4(2-) již byl v roztoku původně a co mohl, to už vysrážel. Další srážení šlo přesně tak, jak popisuje kolega ↑ pietro:.
pro kolegu Spybot(a): není třeba adresovat příspěvky takto adresně, děkuji.
↑ pietro:↑ jelena:
To sa ospravedlnujem za tu adresnost, ak to vyznie nevhodne; iba mi bolo jasne, kto bude najpravdepodobnejsie reagovat :-)
Teraz, CaSO4 je preklep, ano, to vidim. No dalej poprosim o trpezlivost. Mame Ca kationy s urcitou koncentraciou a CO3 aniony s urcitou koncetraciou. Po vyzrazani nieco z Ca zostane v roztoku, zvysok sa vyzraza. Okrem toho, ze v roztoku nad zrazeninou poklesne koncentracia kationov Ca, musi hadam poklesnut aj koncentracia anionov CO3. Potom ale preco mozme pisat , kde koncentracia CO3 je rovnaka ako pred vyzrazanim?
↑ Spybot: :-)
Adresnost nevadí, jen to působí zábavně - když ve virtuálním prostoru, do kterého může vstoupit každý z cele zeměkoule, kolega Lukáš se adresně zeptá, kde je jeho oblibené DVD a kolega RePro - kde leží jeho pohádková knižka (atd.) A můj reál není o moc jiný, jen si pamatuji a hledám něco jiného :-)
-----------------------------------------------------------------------
Pokusím se - všechny vzorce jsou kopírovány z Wikipedie, případně odkaz (treaba do prekladace)
Mame Ca kationy s urcitou koncentraciou a CO3 aniony s urcitou koncetraciou. Po vyzrazani nieco z Ca zostane v roztoku, zvysok sa vyzraza.
My ovšem posuzujeme, zda se něco opravdu vysraže - kriteriem je rovnovážná konstanta této reakce - posun směrem k CaCO3 značí vysrážení, posun směrem k iontům značí rozpustnost:
Rovnovažná konstanta:
Odvození vzorce pro součin rozpustnosti (považujeme [CaCO3] za 1:
- toto je tabulková hodnota pro konkrétní sůl při konkrétní teplotě a bude při těchto podmínkách odpovídat rovnovážné koncentrace iontů Ca(2+) a (CO3)(2-) - zahájení procesu srážení.
Úkolem je posoudit, zda jiná "kombinace koncentrací" povede ke srážení - sestavujeme stejný vzorec, ovšem nepočítáme , ale konkrétní součin koncentrací . Pokud tento součin koncetrací bude větší, než tabulkový součin rozpustnosti, potom je vysražení. Zkus sem dosadit údaje o koncentraci iontů v okamžíku nalití NaCO3 do roztoku.
Posuzujeme tedy rozpustnost pomocí součinu koncentrací:
Zkus do tohoto vztahu dosadit koncentrace jednotlivých iontů v okamžiku nalití Na2CO3 do roztoku a porovnat s tabulkovým součinem rozpustnosti.
Otázka v úloze je trochu přetočena - je koncentrace iontů Ca(2+) taková, aby v součinu s koncentraci "nových iontů CO3)+ zajistila srážení?
Je to tak v pořádku? Děkuji.
↑ jelena:Ahoj Jelena, ja len ku tej adresnosti sa musím zastať kolegu Spybot-a.
Plne ho chápem, keď so svojím problémom ( Chemickým) tu na fóre sa chce s niekým porozprávať a všade dookola "lietajú" limity integrály, definície, dôkazy... Ani podrubrika Chem. nie je, tak zvolil kúčové slovo Tvoje pekné meno a v nádeji zostával a čakal a čakal. Myslím, že kde je chémia menšinová..môžeme byť adresní, aby sme sa skôr našli. :-) Môže byť ?
↑ Spybot: Ahoj...mne pomáha predstava chemickej rovnováhy.
Nech existuje rovnováha : Reaktanty<---->Produkty.
No keď chceme posunúť rovnováhu na stranu reaktantov tak donesiem zniekadiaľ vrece produktu a vsypem ho do reaktora.
Nech existuje rovnováha : Reaktanty<---->Produkty+ teplo.
... keď chceme posunúť rovnováhu na stranu reaktantov tak prikúrim v reaktore a opačne keď chcem viac produktu tak ochladím.
Keď chceme znížiť Ca iony ....pridáme CO3(2-)....v súčine jeden činiteľ zvýšime druhý sa musí znížiť, aby zostal výsledný súčin konštantný.
Neviem či som správne pochopil a vysvetlil...pýtaj sa ďalej, upresňujme... :-)
Takze je to akoby sme mali roztok o danej koncentracii (CO3)(2-) a otazka znie, pri akej konecntracii Ca(2+) v roztoku zacne zrazanie? Odpoved je, .
↑ Spybot:
ano, tak bych to také vyložila - v textu je "srážení kvantitativně" - tedy od které koncentrace Ca(+2) na pravé straně reakce přidání 10 ml roztoku NaCO3 o uvedené koncentrace prokáže výskyt iontů Ca(2+) a rovnovaha reakce se posune směrem k CaCO3.
Koncentrace Na2CO3 je v jmenovateli zlomku, tedy případný vliv rostoucí (klésající) koncetrace na výslednou hodnotu Ca+2 (a porovnání s kritériem pro srážení z textu úlohy) již provedeš.
Dobre, teda moja posledna otazka - ake bude zlozenie roztoku po vyzrazani?
Koncentraciu Ca(2+) teda uz viem. Koncentraciu CO3(2-) potom zistim ako? Vypocitam, kolko Ca(2+) prispeje ku vzniku zrazeniny, toto bude zaroven mnozstvo, ktore zreagovalo s CO3(2-) (za vzniku zrazeniny) a to uz potom odcitam a od zaciatocnej koncentracie CO3(2-), tak? Mam pocit, ze mi zase nieco unika.
↑ Spybot:
Myslím, že nic neuníká - jen trošku větši pozor, zda mluvime o koncentraci nebo o počtu mol reagujících ložek.
Znám koncentrace roztoků před reakci, mohu přepočitat počty molů reagujících složek. Vychází mi, že počet molů Ca(+2) je 4*10^(-4), počet molu CO3 je 5*10^(-4). Podle reakce reaguje 1 mol Ca+2 a 1 mol CO3(2-), proto v přebytku mám Na2CO3, jak správně uvažuješ.
Na sražecí reakce je dobré se zaměřit na literaturu z oboru analytické chemie, přímo Kvantitativní analýza.
Už je to v pořádku?
OT: také se pokouším vydobyt z kolegy důkaz biliardu (zkoušel jsi můj nápad ohledně složení zobrazení? Děkuji)
Ano, myslel som na moly, v tom pripade je to uz v poriadku, dakujem vam obom.
OT: Tiez ma napadlo nejako "naskladat" trojuholniky, aby bolo trajektoria toho luca rovna. Ale jednak som sa zamotal, jednak som si nebol isty, co mam nakoniec z vysledku vyvodit.
Najslubnejsie sa mi zdalo vypocitavat pocitat uhly, ktore zvieraju jednotlive casti luca a uhly v myslenych trojuholnikoch, ktore tam vzniknu. No opat - zamotal som sa asi pri 5. odraze.
Dost ma sklame, ked sa ukaze, ze je to len uloha na take "pracne papierovanie". Hadam v tom bude nejaky trik.