Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, dostal se mi do rukou typ příkladu, který neumím vyřešit. Teprve to probíráme a dostal jsem úkol. Mohl bych tu někoho poprosit o vyřešení alespoň jednoho příkladu? Popřípadě jaký má být postup, nebo nějak lehce napovědět. Pokud jsou oba příklady na tentýž postup, stačí vyřešit jeden, na druhý přijdu už snad sám.
Předem děkuji :-)
V závorkách jsou výsledky.
Druhy priklad je na rozklad na parcialni zlomky
Prvni priklad je primo parcialni zlomek, funguje na to takova specialni metoda s jednim umelym krokem, k doptani snad v kazde slusnejsi ucebnici integralniho poctu (cti: poradna knizka, ne e-opora buh vi odkud stazena. ale mozna to bude i v nejake e-opore.).
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Asi by se ti nechtělo mi to rozepsat viď :-) ja vážně vůbec nevím, plavu v matice a procházim jen tak tak. Říkáš teda, že ten první příklad je nějaka vyjímka jo? Ten druhej na rozklad ten snad dám.
Jaká je derivace toho jmenovatele? Neuměl by sis tu derivaci nějak hezky vyrobit v čitateli? Pokud ano, tak to potom půjde na logaritmus.
A zbytek půjde na arctan (přes substituci třeba).
↑ halogan:
jasný tenhle postup mě taky napadl ale ve jmenovateli po derivaci vyjde 2x+2 a to mě nijak nenapada, jak to skratit s čitatelem :_D sem už totalně ospalej :-F
Už je pozdě, tak se mi moc nechtělo hrát s těma konstantama, ale tak ono to nějak dopadne. Do toho prvního zlomku přičteš dvojku a nějak ji odečteš. To se pak dostane do toho druhého integrálu.
↑ halogan:
Jasně rýsuje se tam, ale toje pro mne jediné co v tom vidím :-d....já tam vyložně potřebuju dostat zlomek (2x+2)/(2x+2) aby mi to dalo ten logaritmus. Teďkon tam je ale jenom 2x/(2x+2). To tam můžu do jmenovatele jen tak přičíst dvojku? A ještě jestli by jsi mohl vysvětlit jak doplnim na čtverec. Arctg je 1/1+x^2 a to tam nikde něnak nevidím. Už je vážně pozdě:-)))
Ladis napsal(a):
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Asi by se ti nechtělo mi to rozepsat viď :-) ja vážně vůbec nevím, plavu v matice a procházim jen tak tak. Říkáš teda, že ten první příklad je nějaka vyjímka jo? Ten druhej na rozklad ten snad dám.
Da se to pohodlne naklikat v MAWu.