Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím a prosím o pomoc při postupu výpočtu zadaných příkladů na vysokou školu:
1) V restauraci podávají pět druhů nápojů: pivo, kávu, minerálku, rum a slivovici. Kolika způsoby lze v této restauraci vypít tři nápoje, jestliže nepijete stejný druh nápoje vícekrát? Má vyjít 60, resp. 10 dle toho, zda přihlížíme, resp. nepřihlížíme k pořadí, ve kterém byli vypity. Já spočítala pouze první výsledek :-(
2) V restauraci podávají pět druhů nápojů: pivo, kávu, minerálku, rum a slivovici. Kolika způsoby lze v této restauraci vypít patnáct nápojů? Výsledek má být 30517578125, resp. 3876. Ten první jsem spočítala, ten druhý neumím.
3) Kolika způsoby lze rozmístit deset knih do tří poliček (na pořadí knih v poličkách nezáleží),když jsou některé knihy rozlišitelné a některé nerozlišitelné (například čtyřikrát „Ferda Mravenec“, třikrát „Malý princ“, dvakrát „Broučci“ a jednou „Bylo nás pět“)? Výsledek: 2700, resp. 831600 dle toho, zda nepřihlížíme, resp. přihlížíme k pořadí knih v jednotlivých poličkách. Já spočítala pouze druhý...
4) Kolika způsoby může Pepíček sníst pět čokoládových a sedm malinových zmrzlin, jestliže nechce sníst dvě čokoládové zmrzliny za sebou? Výsledek má být 56, vůbec nechápu jak k tomu dojít.
Děkuji moc!
↑ majkasm:
toto není naplnění pravidla "2. V jednom tématu pokládejte pouze jeden dotaz. Pro další dotaz si založte nové téma. Nezakládejte duplicitní témata."
Děkuji.
↑ majkasm: ano, je to tak - pokud se začne něco rozebírat, tak není přehledné mít v jednom tématu různé úlohy.
Jinak v tomto tématu mám sbírku materiálů a řešených uloh, pomůže zejména sbírka od pana Friesla a materiál Kombinatorika.
V zadání (1), (2) zřejmě máš rozlišit situaci, kdy půjde o kombinaci (nezáleží na pořádí) a o variace (záleží na pořádí), v 2. zadání totiž tuto podmínku neuvádíš.
↑ jelena:Díky moc, ale většinu už jsem si prošla a příklady tohoto typu nevidím nebo jsem prostě slepá. Píšu sem už jen z čisté zoufalosti, protože ani moje doučující na to nepřišla jak se to počítá :-( Jdu to tedy rozkouskovat, snad někdo pomůže.