Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
můžete vysvětlit princip,teorii-- měrné skupenské teplo tání ledu?
Předem děkuji
↑ KenyG:
Patrí asi do fyziky.
Keď zohrievaš 1kg ľadu, jeho teplota stúpa až do bodu topenia (tání). Potom teplota prestane stúpať, kým sa z celého množstva ľadu (1kg) nestane voda, hoci teplo sa stále dodáva. To dodávané teplo sa využíva len na zmenu skupenstva z pevného na kvapalné. Pri 1 kg sa to teplo, ktoré je potrebné ... atď., viď
Odkaz volá merné (lebo pre 1kg) skupenské (lebo na zmenu skupenstva) teplo topeni -tání (lebo ide o zmenu skupenstva, ktorá sa volá topenie - tání).
Z 1kg ľadu, ktorý mal teplotu topenia, vznikla po dodaní merného skupenského tepla topenia voda o teplote topenia.
Dúfam, že Ťa nebalácham...
↑ Dana1:
Ok,ale když tu mám-Odhadni,kolik tepla by bylo zapotřebí k roztání ledu za předpokladu,že jeho teplota je rovna 0(stupnů celcia).
Nevím jestli to dobře chápu,ale právě má led 0stupnů to znamená že taje na vodu.A nebo aby byla voda je zapotřebý menší teplota?
Jo a ten vzorec.Mohla by si mi ho vysvětlit?
Dík
↑ KenyG:
Tak keď na 1kg treba to merné skupenské teplo (viď tá Wikipédia), na 17 745 000 kg to asi treba vynásobiť, tipujem...
↑ Dana1:
Podle mě to vydělíme ne?Protože to měrné skupenství tepla je 330 kJ/kg
A to nám vyjde ???????????? v kJ
NEbo ne?
↑ KenyG:
Veď topíš ľad. Na roztopenie väčšieho množstva ľadu treba tepla menej či viac?