Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravim. Do škol už se dostala uplně nová státní maturita z matematiky (veškeré ulohy) ze základní obtížnosti.
Na stránkách cermatu má být ke stažení, až 22. Já ji však potřebuji každým dnem.
Je zde někdo zvás, kdo by měl k těmto úlohám přístup a zaslal mi je na jard@centrum.cz a ulehčil mi tak,
od již dlouhotrvajícího stresu z matematiky? (ačkoliv z ní nematuruji je třeba, abych ji znal)
děkuji moc. J.S.
Stres z matematiky? :) mno, já byl jedním z těch studentů, na kterém toto nové cvičné zadání testovali a můžu ti říct, že ta základní obtížnost byla velmi primitivní :) K zadání přístup nemám, museli jsme ho odevzdat, bohužel. Jediný příklad, který si pamatuju, že tam byl je tato rovnice:
5^(3y)=5*5^y .... tak jestli ti to postačí :D
Co se týče té vyšší úrovně, tak ta byla tentokrát mnohem těžší než při podzimní generálce a velmi velká část byla zaměřena na analytickou geometrii a planimetrii.

↑ vuic: Pripadam si jako hloupy coz nejspis i jsem nechce se ti ten priklad zde rozvest? mozna nerozumim zadani a to konkretne znaku ^ :) kuju
↑ JerrySweet:
Ten znak znamená mocninu. 
↑ vuic:
plnimetrie a geometrie ...hmm ..kdyby tam radis dali nejaky integral ... nebo treba nejake exponencialni nerovnice a pod ...
Osobne jsem take velmi zvedavi jak to nakonec bude. Tento rok maturuju ...
y= 1/2
a to som druhak na gymply zo slabou matematikou a trochu sa ucim sam lebo mame sice dobru matikarku ale dost malo sa ucime na maturu napr financna a to nie je v poziadavkach na maturu z mat. take goniome. rovnice sme este nebrali
a mocniny a odmocniny s realnym exponentom som sa naucil sam

miso16211 napsal(a):
y= 1/2
a to som druhak na gymply zo slabou matematikou a trochu sa ucim sam lebo mame sice dobru matikarku ale dost malo sa ucime na maturu napr financna a to nie je v poziadavkach na maturu z mat. take goniome. rovnice sme este nebrali
a mocniny a odmocniny s realnym exponentom som sa naucil sam
To jsi dobrej, jak už jsem řekl jsem prostě hloupý .. spousta lidi nema rado kdyz nekde slysi jsem hloupej na nejakej predmet... ale a se vazne ucim a snazim se matematice porozumet ale mam s tim problemy cely zivot at se ucim jak chci... patrim mezi ty co v patek nemohou jit pochlastat s prateli kvuli matice (abych se neco naucil) do hlavy mi to proste nejde... vzdycky jsem vedel ze matematika me zrovna zivit nebude.
staci pocitat a musis vedit ci mas na to o maturu sa nestrachuj ak tam budu take priklady tak to nejak zvladnes ja uz 2 roky nerozvijam talent na 100 % lebo som posiel na gympl ktory je slaby na matematiku ak ides maturovat tento priklad by si mal vediet pocitat staci si vsetko prestavit ak kazdy piatok pocitas to ta obdivujem lebo mne sa nechce tak pocitaj a vela stastia
ps to das
jerry ty ides tento rok maturovat z matiky alebo nejses nejak som nepochopil
naco ti treba priklady ak nejdes maturovat?

miso16211 napsal(a):
jerry ty ides tento rok maturovat z matiky alebo nejses nejak som nepochopil
naco ti treba priklady ak nejdes maturovat?
Z matiky nematuruju ale mame ucitele, ktery vyzaduje abychom meli znalosti stejne kdybychom maturovali... toho ucitele velice repsektuji ale nerespektuji to, ze nejsem vzdelany na matiku, lec na anglictinu a take proto z ni maturuji a vzhledem k tomu, ze matematice proste nerozumim a vzhledem k tomu ze ucitel z matematiky nas nepusti, ked nebudem umet matematiku tak budu mit zivot bez maturity kvuli tomu ze jsem neumel matematiku na urovni maturanta :( presto ze jeho nazory respektuji toot me prijde velice nespravedlive. (samozrejme jsou to veci ze zakladni skoly ale co tedy delam na stredni skole kdyz neumim takove priklady? ano nekde se stla chyba ze se vetsina blbcu dostane na stredni a bohuzel my jsme vyfasovali ucitele, ktery uz jentak nepusti blbecka dal... ale presto si vyhrazuji pravo na to, ze maturuji z anglictiny a ne z matematiky... z matematiky ted mam takovy strach ze se vubec nevenuji ostatnim maturitnim predmetum... mam strach proto ze se mi uzavre brana do zivota pokud ji nezvladnu = nedostanu se k maturite = nebudu mit maturitu a v dnesni dobe bez maturity? ... no co rict... zádné dulezite kontakty nemam takze ve zvem zivote moc stesti nenajdu
to je dost blbe a nemoralne ale neni to nahodou tak ze vo 4 rocniku sa preberaju dejiny z matematiky a na tyzden vychadza 1 hodina matematiky
poznam 1000 ludi na n tu co maturuji z matiky a nezaujimaju sa o matiku co len zo stotiny ako ty je to priblbe a debilne, ten ucitel je debil , nepovazuj ho za respekt lebo nema ludskost
ja bych ucitelom matematiky v 2 rocniku se zeptam kdo de maturovat a tych pripravujem jako nejvic ako vim a ostatnych co neidu maturovat tak ich ucim len tak zlahka kdo chci nech se uci kdo ne tak ne urcite by nikto nemal 4 alebo 5 na vysvedceni totalny flakaci by mali 3 ty co idu na priemer z matiky 2 a tych co by pripravoval tak dy by museli byt o riadnu uroven vys a vsetci by dostali za 1 . snahu taku ako ty by som cenil za 1 na kocni roka na vysvedceni
TI CO BY MALI HLEDAT PO TAKYCH FORACH A POCITAT PRIKLADY NA TO SERU
A TAKOVE JAK TY SE TRAPI
ucitela by som nerespektoval a to rozhodne

↑ miso16211:
S tímto názorem nesouhlasím.
Kdyby to takto fungovalo, taky by se studium na gymnáziu redukovalo v podstatě jen na maturitní předměty. Ale gymnázium má dát všeobecné vzdělání na základní úrovni (včetně matematiky).
Nehledě na to, že ne každý student ví ve druháku přesně, co by chtěl za několik let studovat. Já jsem v prváku chtěl na medicínu, ve druháku na chemii a teprve v maturitním ročníku jsem se rozhodl pro geografii. A protože přijímačky na ní byly i z matematiky, dal jsem si maturitu z matematiky. Ale podle Vašeho systému bych už asi neměl šanci z ní odmaturovat, protože bych jí měl celé studium na vedlejší koleji a moc bych toho neuměl.
Nikdo neví předem, co ho v životě potká a říkat si o něčem, že toto v životě nebudu potřebovat a proto se to nebudu učit (nebo jen velmi málo) je názor podle mne naprosto mylný.
Na našem gymnáziu se opakovaně děje to, že studenti preferující humanitní předměty několik let soustavně bojkotují matematiku s tím, že jí nebudou potřebovat. A pak v oktávě zjistí, že na jejich fakulty a humanitní obory typu psychologie, sociologie, mezinárodní vztahy, politologie jsou přijímačky scio testy, které obsahují matematiky velmi mnoho.
Tak to jen má zkušenost.

miso16211 napsal(a):
to je dost blbe a nemoralne ale neni to nahodou tak ze vo 4 rocniku sa preberaju dejiny z matematiky a na tyzden vychadza 1 hodina matematiky
poznam 1000 ludi na n tu co maturuji z matiky a nezaujimaju sa o matiku co len zo stotiny ako ty je to priblbe a debilne, ten ucitel je debil , nepovazuj ho za respekt lebo nema ludskost
ja bych ucitelom matematiky v 2 rocniku se zeptam kdo de maturovat a tych pripravujem jako nejvic ako vim a ostatnych co neidu maturovat tak ich ucim len tak zlahka kdo chci nech se uci kdo ne tak ne urcite by nikto nemal 4 alebo 5 na vysvedceni totalny flakaci by mali 3 ty co idu na priemer z matiky 2 a tych co by pripravoval tak dy by museli byt o riadnu uroven vys a vsetci by dostali za 1 . snahu taku ako ty by som cenil za 1 na kocni roka na vysvedceni
TI CO BY MALI HLEDAT PO TAKYCH FORACH A POCITAT PRIKLADY NA TO SERU
A TAKOVE JAK TY SE TRAPI
ucitela by som nerespektoval a to rozhodne
Byt ty ucitelem tak to delas presne tka jako vsichni ostanti ucitele (spravne, lidsky a rozumne) alespon dle meho nazoru mas pravdu vsichni ucitele u nas to tak delaji JEDINOU vyjimkou je nas matikar :D takze mame smulu. Taky mi to prijde dost nelidske bzvlast v tehle dobe jak funguje nas stat by jsme si meli navzajem pomahat.
Diky za podporu