Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
To je na dvě hodiny vysvětlování. Asi nezbyde, než si nastudovat sám: http://www.mojeskola.cz/Vyuka/Php/Learn … rokem9.php (či Google :-) Je to nicméně zcela mechanická činnost, na které se nedá nic zkazit. Stačí postupovat dle návodu.
Pokud bys měl nějakou konkrétní nejasnost, samozřejmě se ptej.
Ano, ale neprve polynomy částečně vydělit, aby ten v čitateli měl menší stupeň.
To je roznásobení :-) Myslím :-) Nevím, co tam znamená ta svislá čára. Je to psáno jazykem, kterému nerozumím :-) Pod pojmem dělení si typicky představuji:
A teprve ten druhý zlomek rozkládat na parciální.
↑ claudia:
nejsu vubec v obraze jak si dostala tento výraz
napsala bys mně to trošku polopaticky prosím ;)
Tím jsem naznačovala, v jakém tvaru bude výraz po dělení. Přesný výsledek je: http://jdem.cz/kxum3
↑ claudia:
opravdu netuším. Nejlepší by bylo dyby si to rozepsala krok po kroku, tam bych už neco viděl. Záleží jestli se ti to bude chtět psat:)
Shodou okolností jsem princip dělení polynomů dnes již jednou vysvětlovala :-)
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=28152
Více k tomu už asi sama nevím.
↑ claudia:
Děkuju,co si mně poslala tu stránku,tak mně to pomohlo.

Akorát mě tam zmátli zanménka u toho
napsal sem to původně takto
ale to bude asi špatně vysledek by byl totiž takto 
Nerozumím zcela tomu, co píšeš. Zdá se mi, že v tom máš možná ještě drobné nejasnosti. Zkoušej si to na jednoduchých polynomech nízkých řádů a pak se pomalu pouštěj do složitějších. Kontrola je snadná - převedením zpět na společného jmenovatele.
Pro rozklad na parciální zlomky je důležitý poznatek, že zbytek po dělení čitatele jmenovatelem je polynom nižšího stupně než jmenovatel. Kdyby byl stejého či vyššího, tak bys onu vzniklou soustavu rovnic nemohl vyřešit, protože na straně rovnice, na kterou si napíšeš ty parciální zlomky, po roznásobení dostaneš polynom stupně o jedna nižšího než je stupeň jmenovatele. Kdybys tedy na druhé straně měl polynom stupně vyššího, nikdy si nemohou být rovny a rovnice nebude mít řešení. Pokud je to nejasné takto abstraktně, zkus si ten rozklad bez toho vydělení a hned ti bude jasné, o čem mluvím.
↑ claudia:
prostě, když sem zpět násobil tou 1čkou jmenovatele, tak sem dostal x^4 - 2x^3 a ten zybtek 6x^2+x-2 sem opsal původně rovnou do závorky takto:
tudíž by se změnili zanménka,protože před závorkou je -. Ale mosí se to zapsat takto: 
Doufám že ted už sem to neak líp vysvětlil :)
Inak zpátky k příkladu.
a ted si to rozdělím na ty par.zlomky? takto?
? A ted budu pomocí srovnávací metody zjištovat A,B,C,D ?
↑ Rufus:
No, pokud to myslíš takto, slušelo by se napsat:
.
"Srovnávací metodu" neznám, já nejsem moc na zaklínadla. Ale položíš mezi ně rovnost a roznásobíš:
↑ claudia:
přesně toto sem myslel
a ted:
a včil dosadím? např za x=0,x=2 atd. až zjistím příslušné hodnoty A,B,C,D?
To by mě zajímalo, co se skrývá za tím "atd." ve větě "např za x=0,x=2 atd." :-) (Samozřejmě v principu je to dobrá myšlenka.)
↑ claudia:
atd znm, dosazovat čísla do té doby, než zjistím hodnoty A,B,C,D ;)

jak zjistím A,B?
↑ Rufus:
To není výpočet, to je střelba poslepu! :-) Ano, dosazení 0 a 2 vcelku dobře funguje, protože to jsou kořeny jmenovatele, ale žádné další kořeny ten jmenovatel nemá (proto jsem se ptala, co je "atd."). Svým postupem získáš informaci o C a D, která ti výpočet usnadní, ale dále je vhodné postupovat standardně. Např. dosazením těchto dvou poznatků do původní rovnice:
V takové chvíli doporučuji pravou stranu rovnice roznásobit, napsat si všechna x ve stejné mocnině vedle sebe a nakonec je vytknout.