Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
potreboval by som poradit s tymto integralom
z nevlastnymi integralmi nemam skoro ziadne skusenosti, preto by som mal otazku:
v pripade pouzitia substitucie nevytvaraju nove medze, alebo sa mylim ?
Ak poznate nejake vypocitane priklady, ako ste mi uz niektore odporucali, uvitam ich, dakujem
Zadání je tak?
Když zapisuješ do TeX předem si připrav závorky, například:
\frac{}{} pripravím si zlomek, potom do horních závorek čitatel, do dolních jmenovatel. Pokud vložím další zápis, tak opět si připravím závorky \sqrt{} Potom se mi nemůže stat, že nějaká závorka chybí a musím hledat (alespoň teoreticky se mi to nestane :-)
Já bych spíš přes substituci (v průběhu výpočtu) procházela jako přes pomocné kroky a vratila zpět použivanou substituci. Samozřejmě v případě, pokud taková substituce je jen pomocná a neovlivňuje "nevlastnost" integralu. Změna mezí při substituci je asi více korektní.
Odkazy: 1) - závěr textu a 2 :-) Je toho samozřejmě více.

↑ jelena:
Jasně, možná je Váš typ blíže originálu, řekl bych.
A poznámky ohledně TeXu jsou též užitečnější, než můj strohý dotaz. O odkazech ani nemluvím, spíš já smažu svůj již bezpředmětný dotaz.
↑ teolog:
děkuji Vám, nebylo nutné mazat (asi svou otázku nevysvětlím, omlouvám se). Při přepisu nikdy nejsem si jistá. A na poznámky ohledně TeX nemám nárok. Tož mi zbývají už jen odkazy :-)
↑ johny0222:
Přepsala jsem zadání dobře?

↑ jelena:
Pardón, já jsem si nevšiml, že to je Váš příspěvek. Myslel jsem, že to píše autor dotazu.
Ale bylo mi divné, ža autor píše: Vyšetří, prosím, pořádně... :D
↑ teolog:
:-) to jsem si nechala vzkaz, že až se probudím, mám něco vyšetřit pořádně. Ještě k tomu nedošlo, neb je sobotní dopoledné.
Autora dotazu neumím přimět k tomu, aby, pokud se mu nepodařil zápis v TeX (což je v pořádku), svůj zápis zkontroloval a doplnil úvodní příspěvek prosbou "Opravte mi, prosím, můj zápis" (nebo něco v tom smyslu)
ano zadanie je v poriadku, prepacte ze som dlhsie neodpisoval, ale mal som nejake povinnosti
Nepochopil som tomu postupu vobec, preco by to malo ist do
, nevidim v tom zatial ziadnu suvislost
s tou nulou som to skusal aj ja , lenze na konci mi vinde vyraz
a ked tam dosadim tu nulu, tak mi to v limite dava nekonecno
↑ johny0222:
Časově nevadí, spíš prosím doplňuji takové sdělení, pokud se nepodaří zápis v TeX.
leva mez (a=0) pro zadanou funkci je problém, jelikož funkce není zde definována. Z vlastností logaritmické funkce plyne, že pro x k nule, ln(x) se bliží (-oo) (nebo v označení t je t k -oo).
Z tohoto plyne výsledek vyšetření limity pro levou mez (a=0). Pravá mez (b=1/e) je "bezproblémová"
↑ johny0222:
asi jen nedozumění v označení (myslela jsem, že
jsi označil výsledek integrování ještě před návratem od substituce).
Nebudu vypisovat kroky k výpočtu integralu, jen závěr výpočtu, kde se projeví fakt, že v a=0 zadaná funkce není definována, proto se využívá integrál nevlastní (předpokládám, že definice jsi nastudoval): 
Závěr výpočtu (limity) už by měl být jasný.
Je to v pořádku? Děkuji.
OT: jinak se prosím, posnaž, co se tyče formulace dotazů a čitelných zápisů. Věřím, že od kolegů se dostané pomocí, neb nebudu nějak více nápomocná. Toto téma snad ještě s Tebou dokončím, nebo někdo z kolegů bude tak hodný.
Kolegům děkuji.

↑ johny0222:
Ta limita 1/ln(t) přece není mínus nekonečno.
A ln(1/e) není jedna, ale mínus jedna.
Stránky: 1