Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ sekulcanka: moc děkuji za zprávu (podrobně máš můj mail :-)
Jelikož je opět aktuální, oprašuji téma - Tak tedy - Kdo, Co, Kdy a.......Jak?
Momentálně se zajimám o uvolnění testu a poděkuji za případný odkaz na nějaké další dostupné materiály k nové maturitě (slabá úroveň).
---------
OT: hlasí se někdo na pozici místního archiváře a pronášeče oslavných projevů (abych měla komu předat manuál, než zapomenu - tu se, prosím, nahlaste, děkuji)
....
Aby téma bylo kompletní, ještě doplním maturity autorit (z roku 2009) (to jsem nezvladla téma oprášit, omlouvám se, děkuji za hlášení), snad už komplet.
Ja se ucim na maturitu. Prosim strasne kdo bych schtel, mohli by sme se spolu pripravovat napr. cez Skype. Poslite mi spravu keby nieco. Dakujem moc.
Zdravím,
dneska jsem úspěšně odmaturovala z ústní maturity a jelikož jedním z předmětů byla matematiky, chci poděkovat všem, kteří mi zde jakkoliv pomohli s ne zrovna jednoduchými maturitními příklady :-)
Ještě jednou díky a věřím, že se brzy začlením na vaši úroveň zde při pomáhání ostatním ;-)
Také bych rád poděkoval všem, co mi zde radili s příklady... Bez Vaší pomoci by pro mne byla ústní maturita MNOHEM těžší.
↑ harryharry:
Jak to, že máte ústní matiku? Já maturuju taky z matiky, ale jak jsou teď ty státní, tak to mám jen formou didaktického testu.
↑ miminko.alidgy:
Ústní matematika v rámci profilové (školní) části maturity ;-)
↑ miminko.alidgy: U nás byla možnost si vybrat matiku jak státní tak profilovou. Maturuju teda z CJ,MAT,AJ,MAT, přičemž ta profilová je ústní. Počítam, že jinde to bude podobný.
↑ Moabiter:
To čučím, nám takovou možnost nenabídli. Bojím se toho jak čert kříže...mnohem víc, jak z ústní z odborných :( to byla pohodička, ale ta matika... :(
↑ miminko.alidgy:
To bylo jen na řediteli. My jsme měli možnost mít obě matematiky i češtiny, ale například u jazyků to nedovolil, protože to jsou zkoušky, které si byly hodně podobné svou náročností...takže buď školní, nebo státní... ale zato jsme museli maturovat v profilové ze tří předmětů. Takže v mém případě: čj, m; m, aj, ek.
A neboj, ta matika v těch testech je prakticky to samé, co se počítá v hodinách na SŠ ;-) a s tabulkami těch 33% dáš...jakou máš úroveň?
↑ Aquabellla:
Základní....generální maturitu jsem zvládla, sice jenom na 40 %, ale zvládla. Pak jsem dělala spoustu testů, které byly na internetu a to se taky nějak dalo. Ale pak jsem napšla příklady v katalogů požadavků a to byla pecka. To mě uzemnilo. Takže mé iluze se rozplynuly a teď se jenom modlím, aby moje typovací soutěž dopadla dobře :) Dělám nástavbu, takže tam se učivo jenom tak přeletí a nic moc příkladů se k danému tématu nepočítalo, proto mi to dělá takovej problém :(
↑ miminko.alidgy:
Kdybys uměla celý katalog požadavků, tak dáš maturitu na 100% ve vyšší verzi, ale tobě stačí 33% v základní. Říkáš, že generálku jsi dala na 40% a od té doby jsi hodně počítala... věřím, že ses hodně zlepšila a dáš to :-)
PS: menší rada, projdi si matematickou část tabulek, kde co je, protože letos jsem zjistila, že je tam tolik věcí (nejen vzorečků), že kdybych to tušila, používám je po celou dobu studia :-)
↑ Aquabellla:
Děkuji moc za radu :) Ale po dnešní češtině, tam asi ani nemá smysl ve středu chodit :(
↑ Aquabellla:Takže kolik bylo ústních zkoušek? Pět? Ten nový systém maturit se snažím pochopit už dlouho, ale furt jsem nějak mimo(o: Testy jen dva?
↑ Tychi:
Zalezi asi jak kde. U me na skole, jsou 3 skolni zkousky, pricemz povinna matematika plus dve statni. Statni je povinna cestina(didakticky test, slohova prace a ustni cast), dale na vyber cizi jazyk(nejcasteji anglictina=poslechova cast, reading a ustni cast) nebo matematika(pouze didakticky test).
↑ Tychi:
přesně jak řekl ↑ Phate:, ale trošku to učešu ;-)
Společná část:
1. český jazyk (ústní zkouška, didaktický test, slohová práce)
2. cizí jazyk (ústní zkouška, didaktický test (čtení, poslech, užití jazyka), slohová práce) NEBO matematika (didaktický test)
--> všechny předměty ve variantě základní či vyšší úroveň - zvolit úroveň si může každý žák dobrovolně (nelze nařídit ředitelem)
Školní část:
2 nebo 3 předměty - záleží na řediteli, co určí na výběr, případně, co určí za povinné zkoušky. Také je jen na řediteli, jestli zkouška je jen ústní, nebo i písemná.
Mimochodem jsem rád, že maturuji letos. U nás bude za rok maturita 3 + 2 a další rok dokonce 3 + 3 :-O. To bych se asi pořádně zapotil.
↑ miminko.alidgy:
U nás máme maturitu koncipovanou takto = 2 + 2 = dva státně a dva školně
Já jsem maturoval státně z ČJ a AJ, školně z IVT a MAT a k tomu si ještě přidal vyšší státní maturitu (proč to nezkusit, když to můžu i "neudělat")
↑ Aquabellla:Děkuji, už to skoro chápu(o:
Ještě doplňující dotaz..lze se takhle vyhnout zkoušce z cizího jazyka? Nebo je to ošetřeno třeba tím ředitelem, že když si vyberu státní matiku, že si musím vybrat školní cizí jazyk?
Já když na to tak koukám, tak bych si vzala státní matiku, školní matiku a školní fyziku, případně ještě deskriptivu a byla bych happy..ta němčina mi tenkrát hooodně vadila(o:
↑ harryharry: Tak to ti na zítřek přeji hodně klidu a schopné psací náčiní, aby to stroje po tobě přelouskaly správně.
↑ Tychi:
No záleží na řediteli. Některý to samozřejmě může nařídit, ale například náš to nenařídil a znám minimálně dva lidi, co se takhle vyhnuli cizímu jazyku.
Ale mám pro tebe špatnou zprávu. Od příštího roku to má být jinak, i když není 100% řečeno, jak to bude.
Od 2012:
Společná část:
1. český jazyk
2. cizí jazyk
3. matematika NEBO občanský a společenskovědní základ NEBO informatika
Školní část:
2 nebo 3 předměty - plně v kompetenci ředitele
Kdyžtak se koukni na webové stránky Nové maturity
Musím říct, že vyšší maturita byla složená z lehčích i složitějších úloh (ale tak je to vždycky! :-D). Každopádně málo času. Za dvě hodiny jsem vyřešil jen 18 z 21 úloh.
↑ harryharry:
Ja to zabalil asi 20 minut pred koncem, protoze se mi absolutne nechtelo kontrolovat si ty ulohy. Minimalne jednu podulohu mam blbe, ale s tim jsem pocital, to je odplata za lenost :)
Já byl hotovej po hodině, pak jsem to asi 20 minut procházel a odevzdal. Bohužel, protože to, že je to posloupnost častečných součtů geometrické řady mě napadlo asi 10 minut po odevzdání :( Výsledky mam ale asi dobře, jenom tam neni ten postup no...
Edit:
Nevíte jak se opravuje ta první část úloh (12). Jestli to bere jenom stroj nebo je tam i lidská kontrola?
↑ Moabiter:
Nematurovala jsem, takže neodpovím konkrétně.
Úlohy, kde se pouze zaškrtává odpověď z výběru (otázky na odpověď ABCD...) a nepíše se u nich postup hodnotí stroj. Příklady, kde se píše výsledek nebo postup hodnotí dva hodnotitelé. Pokud se neshodnou hodnotí to třetí a jeho verdikt platí. Jinak odpovězeno je v diskuzi na webu Nové Maturity.