Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry vecer, potreboval bych poradit s timhle prikladem: V oboru komplexnich cisel reste kvadraticke rovnice x^2 -4 =0. Jejich reseni vyjadrete v goniometrickem tvaru.
Vypocital jsem x1= 2i a x2= -2i. Jak ted vyjadrim v goniometrickem tvaru, kdyz nevim kolik se rovna realny cast k. c. ?
pokud je zadani :
↑ Asqwer:
Neviem, ale pochybujem.
Proste 2i je rýdzo imaginárne komplexné číslo - a takéto číslo má reálnu časť rovnú nule. Znázorni si to v komplexnej rovine a hneď uvidíš aj uhol...
Možno pomôže toto, konkrétne asi operácie s komplexnými číslami a goniometrický tvar komplexného čísla...
Dokonca je tam na strane 5 úloha 5 v časti Goniometrický tvar komplexného čísla I riešená presne Tvoja úloha.
kdyz mam treba rovnice a.x^2 + b.x +c= 0, tak cislo b je realna cast k.c ?
Pokud mas rovnici a tato rovnice ma pouze komplexni koreny, tak realna cast se rovna (jde to videt dobre z tvaru pro vypocet korenu: ). Ale neprijde mi to nijak dulezite si to pamatovat jako nejakou specialni vlastnost, protoze to s trochou zamysleni vzdy odvodis :)
↑ o.neill:
Asi jsem zapomnel doplnit, ze predpokladame rovnici s realnymi koeficienty, ze? :)