Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den
Mám takový nezvyklý problém, netýká se přímo matematické problematiky avšak nevím kde či na koho se lépe obrátit chci se pouze zeptat jak nejefektivněji zvýšit tempo výpočtu. Matematice rozumím a vím jak na příklad, ale moje tempo výpočtu mi brání získat kvalitního ohodnocení, zkrátka sem moc pomalý. Za odpověď předem děkuji
↑ skatemaster:
Ahoj.
Najlepšie by bolo, keby reagoval niekto, kto mal rovnaký problém a dokázal sa ho zbaviť.
Ja môžem povedať iba niektoré veci:
Osobné tempo je niečo, s čím sa človek "rodí" a táto jeho charakteristika sa môže iba upraviť, pravdepodobne sa nedá len tak ľahko zmeniť (ak Ťa nenaháňa medveď... :-) )
Určite sa dá počítať čo najviac príkladov. Ja by som v podobnej situácii skúšala (v súkromí, denne) súťažiť sama so sebou, len tak, pre zábavu. Možno aj ten istý príklad viackrát. Ak sa podarí zlepšenie, odmením sa... :-)
Určite by som skúsila vyhľadávať čo najracionálnejšie spôsoby výpočtu, vedome by som sa nacvičovala v tom, aby som nepostupovala spôsobom, pri ktorom robím x krokov navyše... typicky trebárs pri riešení rovníc otrocký nacvičený postup, keď existuje aj postup racionálnejší. Myslím, že ak matike rozumieš, môžeš si takýmto spôsobom rozšíriť obzor a prípadne dosahovať aj väčšiu rýchlosť počítania.
Možno by pomohli odborníci v pedagogicko - psychologickej poradni - oni by aj vedeli zistiť, ako na tom objektívne si.
Možno by pomohlo uvedomovanie si - dať si niekam papierik, napríklad - môžem rýchlejšie? Ak nie, netráp sa - všetko má výhody aj nevýhody... Možno nie si prvý, ale zato dôkladný a dôsledný. Sú povolania, kde je to výhoda...
Želám veľa úspechov...

↑ skatemaster: Možná by pomohlo vědět, jaký typ výpočtu chceš zrychlit. Malá násobilka? Úprava výrazů? Jde o cvik a hledání kompromisu mezi tím, co si zapamatovat a co se naučit rychle počítat.

Velice děkuji za odpověd (spíš sem čekal že se tímto problémem nikdo z vás profíků nebude zaobírat :-))) ) nadhozenými návrhy se budu nadále držet ještě jednou děkuji
zacni z hlavy premyslat niektore veci
Napriklad ked ja pocitam priklad dopredu asi viem co by mohlo byt zle co nie atd.+ niekedy aj ked nemozem zaspat rozmysla uvazujem nad novymy poznatkami napr. mam mocniny a konkretny priklad a rozmyslam alebo hocikde inde ale furt v hlave rozmyslam
napr. ked mas
ale preco lebo vlastne
dajme ze sa rovna a potom
cize
skus premyslat v matike a tak budes rozumiet do hlbky zlepsis si zaklady budes vediet o com to je
lebo napr. niektory spoluziaci na strednej nevedia az tak dobre matiku? Preco, aj ked sa ju ucili? Lebo ju nemali prebratu do hlbky, a preto pocitaju aj pomalsie.
Ked budes vediet o priklade vsetko rychlo ho vypocitas. Napriklad ked neviem co ako funguje v priklade dlhsie sa pocita. Ale podla mna sa da rychlost zrychlit. Musis si vsetko predstavovat a rozmyslat vela hlavou. Asi privela pises si vsetko na paier ako ja teraz pisem tu. Cau.

↑ skatemaster:
Mi stačilo spočítat celého Janečka a rychlost se zněkolikanásobila.

Já tomu říkám, že člověk je "opilý vzorcem". Naučíte se ve škole nějaké super postupy, které se pak snažíte "šroubovat" na libovolnou úlohu.
Podle mě je důležitější na úlohu se dlouze podívat (ušetří to pak ten čas zabraný zíráním) a zvážit jednotlivé postupy. Co vypadá jako úloha na A, může být ve finále úloha na B.
Setkávám se s tím denně, kdy lidé naprosto triviální úlohy řeší nějakými prazvláštními vzorečky, nebo když sám autor tohoto příspěvku řeší diferenciální rovnici na celou A4 (neúspěšně), když se dala spočítat z hlavy :-)