Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vás, v stredu robím prijímačky na VŠ a tak si doma niečo počítam a zrazu narazím na takú sústavu 2 rovníc, kde x na (y+1) = 216 a druhá rovnica (1/x) na (y-1) = -1/6 . Dúfam, že pochopíte :D napíšte mi, prosím, niekto postup. Dakujem
↑ martin222: Není v zadání v druhé rovnici +1/6 ? Takhle to žádná reálná řešení mít nebude ..
↑ martin222:V tom případě důkaz, že to nemá řešení:
První rovnice: 
z čehož: 
Druhá rovnice: 
z čehož: 
Pokud dáme
do rovnosti, pak docházíme k tomu, že 
z čehož:
tzn takové reálné číslo není.
Oukej, inak ak by tam bolo +1/6, tak sedí aj výsledok, lebo x bude 6 a y=2...v knihe musí byť chyba...Ale aj tak dakujem, aspon ten postup...ešte by som mal zopár takých príkladov :D ak budeš/budete taký dobrý mi pomoct...napr. V aritmetickej postupnosti, v ktorej Sn= 4n na druhú - 3n ako zistím a1 alebo diferenciu ?
↑ MartinK: Já si zase myslím, že ne. Schválně si dosaď ten výsledek např. do druhé rovnice. Znaménko nevyjde.
↑ martin222: Bude to tak. K tomu druhému příkladu, co si sem dal - je tam zadán pouze součet nebo i něco dalšího?
↑ martin222:↑ Sulfan:
Poprosím dodržiavať pravidlá. Nové príklady patria do novej témy.
↑ martin222:
Poprosím dodržiavať pravidlá. Nové príklady patria do novej témy...
Alebo sa zmenili?