Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 11. 2011 16:53

Učenec
Zelenáč
Reputace:   

Kvadratický moment průřezu, polární moment průřezu

Dobrý den,

na střední odborné škole strojní se učíme kvadratickému momentu průřezu, jenž vysvětluje proč pouhým natočením průřezu součásti je zapotřebí k určitému ohybu mnohem více či méně veliký ohybový moment.
Potřeboval bych jej objasnit, neboť v učebnici je vysvětlen pouze jeho výpočet a důsledek, ovšem odpověď na otázku proč tomu tak je, tedy proč musí růst s druhou mocninou ne třeba s třetí či jinou, schází jeho odvození.
Na internetu jsem se dočetl, že byl odvozen k popisu setrvačnosti rotujícího tělesa. Rád bych se tedy dozvěděl, jak to funguje a proč se uplatňuje i v oboru mechaniky Pružnosti a pevnosti. Jak vše souvisí.

Jeho vzorec

Dále mám jeětě dotaz týkající se Steinerovy věty. A sice v učebnici je uveden polární moment průřezu , pak prvopočátek Steinerovy věty a její konečný upravený stav . K tomu jsem došel následující úpravou : . Výraz je upraven v učebnici na a jeho část je označena jako lineární moment průřezu, jenž se vztahuje k centrální ose a rovná se 0.  Z čeho usuzují, že se vztahuje pouze k centrální ose a proč se rovná 0? Je to proto, že pokud se vztahuje k centrální ose, pak výraz 2a je k ničemu a proto 0?Pokud se rovná 0, výsledek je mi jasný .
Doufám, že mi někdo správně odpoví. Děkuji!

#2 11. 11. 2011 17:13

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Kvadratický moment průřezu, polární moment průřezu

↑ Učenec:

Zdravím rovněž.

Ad 1.  Odvozuje se to s použitím dvourozměrného integrálu (vlastně už ta suma, kterou uvádíš, by správně měla být dvourozměrným integrálem).  Umíš ho ?

Ad 2.  Některý z kolegů fyziků Ti možná odpoví lépe, než bych uměl já - že tam jsou integrály nahrazeny sumami, mne dost mate.

Zápatí