Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
na střední odborné škole strojní se učíme kvadratickému momentu průřezu, jenž vysvětluje proč pouhým natočením průřezu součásti je zapotřebí k určitému ohybu mnohem více či méně veliký ohybový moment.
Potřeboval bych jej objasnit, neboť v učebnici je vysvětlen pouze jeho výpočet a důsledek, ovšem odpověď na otázku proč tomu tak je, tedy proč musí růst s druhou mocninou ne třeba s třetí či jinou, schází jeho odvození.
Na internetu jsem se dočetl, že byl odvozen k popisu setrvačnosti rotujícího tělesa. Rád bych se tedy dozvěděl, jak to funguje a proč se uplatňuje i v oboru mechaniky Pružnosti a pevnosti. Jak vše souvisí.
Jeho vzorec
Dále mám jeětě dotaz týkající se Steinerovy věty. A sice v učebnici je uveden polární moment průřezu , pak prvopočátek Steinerovy věty a její konečný upravený stav . K tomu jsem došel následující úpravou : . Výraz je upraven v učebnici na a jeho část je označena jako lineární moment průřezu, jenž se vztahuje k centrální ose a rovná se 0. Z čeho usuzují, že se vztahuje pouze k centrální ose a proč se rovná 0? Je to proto, že pokud se vztahuje k centrální ose, pak výraz 2a je k ničemu a proto 0?Pokud se rovná 0, výsledek je mi jasný .
Doufám, že mi někdo správně odpoví. Děkuji!
↑ Učenec:
Zdravím rovněž.
Ad 1. Odvozuje se to s použitím dvourozměrného integrálu (vlastně už ta suma, kterou uvádíš, by správně měla být dvourozměrným integrálem). Umíš ho ?
Ad 2. Některý z kolegů fyziků Ti možná odpoví lépe, než bych uměl já - že tam jsou integrály nahrazeny sumami, mne dost mate.