Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, jak zjistit, zda má limitu zprava v bodě 6, popř.: jakou?
Ahoj ↑ night_gnome:,
Nezda sa mi ze v 6 existuje limita.
Lebo sin tam velmi osciluje ....medzi -1 a 1.
↑ night_gnome:
Zkus úlohu nejprve zjednodušit: prozkoumej otázku limity v 0 zprava pro funkci .
Výsledek pak aplikuj na složitější funkci .
↑ vanok:
limita neexistuje, jen nevím, jak to početně dokázat :/
↑ night_gnome:
Vyjdi z tzv. Heineho definice limity a najdi dvě poslouonosti , obě konvergující zprava k číslu 6 ale takové,
aby posloupnosti , měly různé limity.
↑ night_gnome:,
Mozes pracovat ako navrhol kolega v okoli 0.
Pozri aj sem
http://www.math.washington.edu/~conroy/ … sin1overx/
A toto je zaujimava poznamka v tomto dokumente je
To see this, consider that sin(x) is equal to zero at every multiple of pi, and it wobbles between 0 and 1 or -1 between each multiple. Hence, sin(1/x) will be zero at every x = 1/(pi k), where k is a positive integer. In between each consecutive pair of these values, sin(1/x) wobbles from 0, to -1, to 1 and back to 0.
↑ Rumburak:
bohužel, nevím jak řešit ani tu jednoduchou funkci můžete mi to rozepsat ? Snad mě to nakopne a půjde mi to lépe...
edit: rozumím tomu tak, že pokud zde již není žádná možnost jak se zbavit 0 ve jmenovateli -> limita nemá řešení ?
↑ night_gnome:,
Skor, ak je viac hromadnych bodov v okoli bodu kde hladame limitu.
Dobrý večer, nenašela by se dobrá, která si ví rady s těmito příklady?? Jsem v koncích..
lim (x> 0)=(sin4*x)/(sqrt(x+1)-1)
a
lim (x> 0-) = (sqrt(1-cos2*x)/x)
děkuji
↑ michaela20:
Zdravím, pokud potřebuješ více podrobně, založ si prosím, své vlastní téma (a příště vždy své vlastní), děkuji.
1) rozšířit výrazem
2) použit vzorec pro
Velmi užitečný materiál (děkuji autorům).
↑ night_gnome:
O.K. Řešme tedy nejprve otázku limity v 0+ funkce . Funkce g je vlastně složenou funkcí tvaru
, kde .
Pro dostáváme, že (snad je jasné, že tím míním výrok ).
Pokud by tedy existovata
(?) ,
pak by podle věty o limitě složené funkce muselo platit též .
Důkaz, že poslední limita neexistuje, zkusme proto opřít o skutečnost, že především neexistuje limita v (?) .
Bude výhodné postupovat sporem s Heineho definicí limity, tj. najděme dvě posloupnosti ,
jdoucí k takové, aby existovaly limity
, ,
které by však byly navzájem různé, tj. . To bys mohla zvládnout. Až toto vyřešíš, bude Ti možná už zbytek jasný,
kdyby ne, dej vědět.
↑ jelena: Příště si založím vlastní téma. I to mi moc nepomohlo, nemohla bych poprosit o postup?
↑ Rumburak:
děkuji, už je mi to jasnější.