Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ vajsik:
Zdravím taktéž.
Úlohy na vyšetřování průběhu funkce jedné proměnné mají několik kroků:
1) určení definičního oboru funkce, případné odhalení některých speciálních vlastností jako sudost, lichost, periodičnost,
2) vyšetření spojitosti a hladkosti (zda a kde existují derivace - do kterého řádu),
3) zjištění, na kterých intervalech je funkce monotnní a typ monotonie (pomůže první derivace), nalezení lokálních extrémů, pokud existují,
4) zjištění, na kterých intervalech je funkce konvexní resp. konkávní (pomůže druhá derivace), nalezení inflexních bodů, pokud existují,
5) vyšetření limit (i jenostranných) v krajních bodech definičního oboru, určení oboru funkčních hodnot, nalezení absolutních extrémů, pokud existuji,
6) načrtnutí grafu; k tomu je potřeba dále zjistit jeho průsečíky se souřadnicovými osami, případně asymptoty v nevlastních bodech (existují-li).
Kde se vyskytly potíže ?
↑ Rumburak: nooo my medzi tym robime aj prvu a druhu derivaciu funkcie a pri prvej ... s tym exponentom som si nemohol dar rady .... a nebolo by zle keby ste mi aspon orientacne nacrtli aj ostatne kroky , opet velmi pekne dakumem
↑ vajsik:
Zdravím,
ano, derivace budeš používat, abys splnil jednotlivé kroky, co doporučuje kolega ↑ Rumburak: (doplním oblíbený algoritmus). Své výpočty a graf můžeš kontrolovat pomocí nástrojů úvodního tématu VŠ.
Derivace
je derivace součinu
a složené funkce (která se derivuje tak:
). Už se podaří? Děkuji.
↑ vajsik:
bohužel, nedalo (není to pro mne časově reálné) - vezmeš algoritmus a postupuješ krok po kroku. Kde se dá, používáš MAW nebo jiný nástroj úvodního tématu sekce VŠ. Kde se zasekneš, tak napíšeš konkrétní krok - snad někdo z kolegů dohlédne. Kolegům děkuji.
Na str. MAW je řešený příklad krok za krokem.
↑ vajsik: Pekny den, zkuste si procist pravidla fora (vetsinou se na dotazy Vaseho typu neodpovida vzorovym resenim) a inspirovat se na skoro stejnem resenem prikladu http://gabbovo.cz/soubory/skola/2.%20Se … Funkce.pdf
Mimochodem, ten priklad jsem nasel tak ze jsem zadal do googlu "x*exp(1/x) prubeh funkce", coz Vam muze pomoct u dalsich prubehu.
Pekny podvecer.