Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 11. 2011 20:28

vajsik
Zelenáč
Reputace:   

Vysetrovanie priebehu funkcie

$y=x\cdot e^{1/x}$       Dobry den , chcel som sa opytat, ci by ste mi neporadili s tou funkciou... neviem , ci som sa niekde zmylil , ale akosi som si to len komplikoval a komplikoval tak sa obraciam na Vas, dakujem velmi pekne

#2 25. 11. 2011 21:19 — Editoval Rumburak (25. 11. 2011 21:23)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Vysetrovanie priebehu funkcie

↑ vajsik:
Zdravím taktéž.

Úlohy na vyšetřování průběhu funkce jedné proměnné mají několik kroků:

1) určení definičního oboru funkce, případné odhalení některých  speciálních vlastností jako sudost, lichost, periodičnost,

2) vyšetření spojitosti a  hladkosti (zda a kde existují derivace - do kterého řádu),

3) zjištění, na kterých intervalech je funkce monotnní a typ monotonie (pomůže první derivace), nalezení lokálních extrémů, pokud existují,

4) zjištění, na kterých intervalech je funkce konvexní resp. konkávní (pomůže druhá derivace), nalezení  inflexních bodů, pokud existují,

5) vyšetření limit (i jenostranných) v krajních bodech definičního oboru,  určení oboru funkčních hodnot,  nalezení absolutních extrémů, pokud existuji,

6) načrtnutí grafu;  k tomu je potřeba dále zjistit jeho průsečíky se souřadnicovými osami, případně asymptoty v nevlastních bodech (existují-li).

Kde se vyskytly potíže ?

#3 25. 11. 2011 21:28

vajsik
Zelenáč
Reputace:   

↑ Rumburak:   nooo my medzi tym robime aj prvu a druhu derivaciu funkcie a pri prvej ... s tym exponentom som si nemohol dar rady .... a nebolo by zle keby ste mi aspon orientacne nacrtli aj ostatne kroky , opet velmi pekne dakumem

#4 26. 11. 2011 17:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ vajsik:

Zdravím,

ano, derivace budeš používat, abys splnil jednotlivé kroky, co doporučuje kolega ↑ Rumburak: (doplním oblíbený algoritmus). Své výpočty a graf můžeš kontrolovat pomocí nástrojů úvodního tématu VŠ.

Derivace $y=x\cdot e^{1/x}$ je derivace součinu $x$ a složené funkce (která se derivuje tak: $(e^{1/x})^{\prime}=(e^{1/x})\cdot (x^{-1})^{\prime}$). Už se podaří? Děkuji.

#5 26. 11. 2011 18:30

vajsik
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: dalo by sa tak ,že ste mi objasnili cely priebeh funkcie ? lebo si neviem dat rady ... vopred dakujem

#6 26. 11. 2011 18:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ vajsik:

bohužel, nedalo (není to pro mne časově reálné) - vezmeš algoritmus a postupuješ krok po kroku. Kde se dá, používáš MAW nebo jiný nástroj úvodního tématu sekce VŠ. Kde se zasekneš, tak napíšeš konkrétní krok - snad někdo z kolegů dohlédne. Kolegům děkuji.

Na str. MAW je řešený příklad krok za krokem.

#7 26. 11. 2011 18:48

vajsik
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena: a nie je tu neaky vas kolega ktory na to cas maaa ? Prosiim ak by tu niekto bol taky :D

#8 26. 11. 2011 23:31

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ vajsik: Pekny den, zkuste si procist pravidla fora (vetsinou se na dotazy Vaseho typu neodpovida vzorovym resenim) a inspirovat se na skoro stejnem resenem prikladu http://gabbovo.cz/soubory/skola/2.%20Se … Funkce.pdf

Mimochodem, ten priklad jsem nasel tak ze jsem zadal do googlu "x*exp(1/x) prubeh funkce", coz Vam muze pomoct u dalsich prubehu.

Pekny podvecer.

Zápatí