Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ako zistím oxidačné číslo organických zlúčenín v oxidačno-redukčných rovniciach.
Ako napríklad upravím túto rovnicu ??
Zistil som, že
Ale žiadný iný prvok oxidačné číslo nemení... Aké bude oxidačné číslo uhlíka (C) v ??
Ďakujem za pomoc
Zdravím vás,
v organických sloučeninách počítáme "zdánlivé" nebo "formální" oxidační číslo uhlíku tak, že bereme: O je (II-), H je (I+), tedy C je zde (III+).
↑ rleg:
čtyřvaznost C v organické sloučenině nemusí značit oxidační číslo (IV). Je to tak? Děkuji.
↑ jelena: Zdravím
Myslím, že jsem našel místo kde jsem udělal chybu. Zapoměl jsem na pravidlo:
Součet oxidačních čísel všech atomů v molekule je roven nule, tj. molekula je vždy elektroneutrální.
Znamená to tedy, že pokud bych měl kyselinu mravenčí HCOOH, že v ní má uhlík oxidační číslo II+?
↑ rleg:
ano, také mi tak vychází. Ohledně určování u organických sloučenin je to celkem obtížné - skoro je jednodušší jen výpočet stechiometrických koeficientů bez zápisu elektronové bilance :-)
Jen poznámka na okraj - osobně mohu potvrdit, že uvedená reakce probíhá, fialový roztok se odbarvuje na lehce narůžovělý, intenzivně se vylučuje oxid uhličitý a roztok se pomalu zahřívá.
↑ jozotom: Ahoj, stroj vyrovnal...
do tohoto stroja http://www.webqc.org/balance.php
dosadíš KMnO4 + (COOH)2 + H2SO4 = MnSO4 + CO2 + K2SO4 + H2O
a dostaneš....
2 KMnO4 + 5 (COOH)2 + 3 H2SO4 = 2 MnSO4 + 10 CO2 + K2SO4 + 8 H2O
====================================================
↑ Pavel:
A just budeš miešať rôzne kyseliny a ešte aj manganistan do toho pridávaš....,
ja neviem.... Pavel, Pavel....
:-)
↑ pietro:
Zatím píšu všemi deseti :-))