Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 01. 2012 20:58

elijah

Odpor a vychyleni pomocí vzduchu/vody

Dobrý den , nedávno jsem pro zajímavost počítal o kolik se vychýlí kulka kterou vystreli sniper, na urcitou vzdalenost, potom jsem to uzpusobil na prostredi vody a vyšlo mi něco co mi mi moc nezdá, vzorce by měli být správně , mam je v excelu , pro jistotu tu uvedu zjednodušeně hodnoty, pokud by se chtěl někdo podívat a zkontrolovat nebo opravit byl bych rád. ( Některé hodnoty jsou hrubé, ale snažil jsem se přiblížit skutečnosti)

kůlka snipera:7.62×51mm NATO
C= 0,32
Ro vzduchu=1,225 kg/m^3
S  = zrhuba 0,003m
m = 0.01 kg
g= 9,81 m/s^-2
dráha kulky = 600m
rychlost kulky = 518 m/s
Rychlost bočního větru (kolmo na kůlku) = 5,812 m/s

Vzcházel jsem ze vzorce F=1/2*C*S*Ro*v^2( zde jsem za v dosadil rychlost bočního větru)
odpor vyšel: 0,019862254 N

Ty samé podmínky jsem provedl pro vodu, jen jsem změnil hustotu na 998 kg/m^3 mělo by to jít ne ?
odpor vyšel: 16,18165695

Dále jsem si spočítal konečnou rychlost Vm podle tohoto vzorce( http://bit.ly/sgsGk7)
Pro vzduch mi vyšlo že bude  12,9 m/s a této rychlosti dosáhne za čas 3,48 s
U vody je konečná rychlost 0,45m/s a dosáhne ji za 0,12 s

Tak a konečně vychýlení
Na to jsem použil vzorec: http://www.matweb.cz/cgi-bin/mathtex.cgi?%5Cdpi{140}%5Cgammacorrection{1}%5Cparstyle%5Cbegin{align*}%5Cusepackage[czech]{babel}%20x=%5Cfrac{1}{2}at^2=%5Cfrac{Fs^2}{2mv^2}%5Cend{align*}
kde s je dráha, kterou kulka uletí, m je hmotnost kulky v je rychlost kulky a F je působící síla. V.
Tady je "v" rychlost kulky a v předchozím vztahu F=1/2*C*S*Ro*v^2 to určuje rychlost větru

a vyšlo mi že na dráze 600 m se kulka vychýlí ve vzdušném prostredi o 1,332 m Což bych i bral ale ve vodě my vyšlo že se vychýlí na té samé dráze o 1085,15 m , což se mi zdá blbost.

Za každou kontrolu budu rád..

Mám ještě 2 doplnujicí dotazy které by mě zajímaly zdali někdo neví jak spočítat.
1. Když skočím z určité vyšky třeba 20m mám hmotnost 70 kg přímo do vody(998kg/m3], o jak vzdálenost se zanořím do vody než začnu volně klesat nebo stoupat vzhuru na hladinu.?

2. Jak spočítám čas za který se těleso ponoří na dno vody ?  třeba že vhodím předmět o hmotnosti 3 kg do vody (998kg/m3] a dno vody je vzdáleno 10m za jak dlouho se dotkne dna ?

Za jakoukoliv pomoc moc děkuji.

#2 03. 01. 2012 16:54

elijah

Re: Odpor a vychyleni pomocí vzduchu/vody

Nikdo ? Alespoň ty 2 dopnující otázky kdyby někdo pomohl vědel?

#3 03. 01. 2012 17:05

pietro
Reputace:   187 

#4 03. 01. 2012 17:25

LukasM
Reputace:   193 

↑ elijah:
Ahoj. Neříkám že se tomu budu dál věnovat, ale nemohl bys mi vysvětlit co myslíš tím počítáním konečné rychlosti?

Doplňující otázky - na těleso padající kapalinou působí tíhová síla, vztlaková síla a síla odporová. S tou odporovou je ale potíž, protože závisí na rychlosti. Nicméně můžeš si sestavit pohybovou rovnici a zkusit ji nějak vypočítat, buď analyticky (pokud už něco víš o diferenciálních rovnicích), nebo numericky (třeba v Excelu).

#5 03. 01. 2012 22:19 — Editoval elijah (03. 01. 2012 22:22)

elijah

↑ LukasM:
Rád se ti to pokusím objasnit, já tomu říkám různě ale správně by se mělo použít mezní rychlost, je to nejvyšší (konečná) reálnou rychlost pádu, kdy se gravitační síla vyrovná s odporovou silou prostředí (vzduchu) a dál už neroste. Pokud by tě to více zajímalo tak třeba zde: http://en.wikipedia.org/wiki/Terminal_velocity

Jo jinak s tou odporovou sílu u té vody, jsem právě myslel jestli by nešla zpočítat tak jak jsem uvedl: F=1/2*C*S*Ro*v^2 s tím že za Ro by se dosadila ne hustata vzduchu ale vody, teoreticky by to šlo, ale nevím.

#6 04. 01. 2012 01:02 — Editoval LukasM (04. 01. 2012 01:05)

LukasM

↑ elijah:
Já vím co je mezní rychlost. Akorát nechápu, jak ti to má pomoci při řešení tvé úlohy.

Zdá se mi trochu jako problém celá myšlenka toho výpočtu. Uvědom si, že jakmile kulka začne být unášena, změní se tím její rychlost vůči tomu proudu, a tedy se změní i odporová síla. Ty počítáš s konstantní silou, jako by kulka vůči proudu celou dobu stála.

V té vodě se to hodně projeví. Tam by se totiž kulka prakticky zastavila, a prostě by jí unášel proud. V dopředném směru by se skoro zastavila taky, tam myslím že bys dostal exponenciální závislost uražené dráhy na čase, takže čistě teoreticky by se za dlouhý čas do té vzdálenosti 600m dostala - ovšem proud by ji mezitím odnesl kdoví kam. A samozřejmě je to jen matematika, a ještě v nekonečně hluboké vodě (aby nám kulka nespadla na dno). Ty mimochodem počítáš v dopředném směru celou dobu konstantní rychlost, což ve vodě opravdu asi nebude.

Jinak ještě boční plocha kulky těžko bude 0.003m^2. To by při ráži 7.62mm musela být ta kulka půl metru dlouhá.

Ke druhé otázce - ano, teoreticky by to šlo, ale tím to spočítáš jen pro pevnou hodnotu v. A protože v se mění podle toho jak je velká F...

#7 04. 01. 2012 18:13 — Editoval elijah (04. 01. 2012 18:28)

elijah

↑ LukasM:
Tu Vm tam mam dodatečně , je pravda že tady je k ničemu mam to v tom excelu tak mi to počíta automaticky při zadaných hodnotách, takže to ted nerešme, puvodně je ta Vm určena pro vzduch, ale při zachování stejnych podmínek a dosazení hustoty vody místo vzduchu by to mělo být aspon tak zhruba. Ale jak ty říkáš je to konstatní síla.  Dozvěděl jsem se že ten vzorec:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/cs/math/3/5/5/3557909d206d796da94b53fbaae5ba60.png platí jen když je v objektu < v zvuku  takže bude výsledek nepřesný , nevím o kolik. Ten obsah jen jen tak hodil, protože nikdy nebude kvuli tvaru kůlky přesny musel by jsem to zjednodušit , že její boční profil odpovída obdelníku o délce a výšce projektilu. Což je 7,62x51=388,6 mm^2 = 0,0003886 m^2,  Doplnil jsem to tam a zachoval stejné podmínky jako nahoře, vyšlo mi že vychýlení bude: 0,134838246 m   což je sakramenský rozdíl :D  A ve vodě: 109,851 m

V té vodě to teda asi bude špatně, ale v tom vzduchu by to mělo být zhruba ok, nevím o žadném jiném vzorci pro odpor prostředí, který by byl vhodný pro supersonické rychlosti.

A při té vodě bych musel spočítat hodnotu té síly v každé sekundě jejího pohybu a sečíst všechny hodnoty,  potom bych dostal celkovou sílu.
Když nebudu brát v uvahu rychlost proudu vody pod jejím povrchem a budu brát, že je "klidná" a vím že ve vodě působí jak si psal  tíhová síla, vztlaková síla a síla odporová stále mi to nepomuže určit, v jaké hloubce by se její rychlost zpomalila skoro na nulovou a klesala volně na dno , a nebo za jaký čas by se dotkla dna.

#8 04. 01. 2012 21:56 — Editoval LukasM (04. 01. 2012 21:57)

LukasM

↑ elijah:
Meze platnosti toho vztahu neznám, proto jsem jen vyjádřil pochybnost. V rychlosti problém není, ta je 5,812m/s, což je o dost míň než je rychlost zvuku. Spíš jde o to že nevím, jak moc to ovlivní dopředná rychlost kulky, budou tam určitě vznikat nějaké víry a celé nám to budou sabotovat. Ale to už fakt nevím jak moc se to projeví, a už vůbec ne jak to spočítat, jestli to vůbec jde.

Plocha už je lepší, ale stejně je to moc. Není to ani přibližně $7,62\times 51 mm^2$. To druhé číslo je délka náboje, ne kulky. Viz třeba tenhle obrázek na wikipedii.
A ještě dotaz. Kde jsi vzal ten koeficient C? Ten musí taky odpovídat bočnímu profilu. (Jinak pokud vítr kulkou trochu pootočí, bude se měnit.)

V tom vzduchu je to ok za předpokladu, že si můžeš dovolit počítat s konstantní boční silou. Ve skutečnosti to úplně tak není, protože, jak jsem už psal, jakmile ta síla začne působit, bude kulku urychlovat do boku, a tím pádem se ta síla bude během letu snižovat (závisí dokonce na čtverci rychlosti, takže to tam nějakou nepřesnost vnese). Jakou zhruba, to si můžeš zkusit v Excelu, viz dále.

elijah napsal(a):

A při té vodě bych musel spočítat hodnotu té síly v každé sekundě jejího pohybu a sečíst všechny hodnoty

To asi těžko. Musíš si ten čas rozkouskovat třeba po milisekundách, a v každém kroku spočítat aktuální sílu a vzdálenost, do které ta síla těleso posune během následující milisekundy. Stejně tak si budeš ukládat aktuální rychlost. Z té pak v dalším kroku spočítáš novou sílu, atd.

Pokud jde o tu vodu, nějak jsi změnil zadání, a já nevím co vlastně řešíš.

Celé je to ale spíš hraní, se skutečným světem to asi nebude mít moc společného. Hodně bych se divil kdyby takhle složitý problém šel popsat takhle triviálním vzorcem.

#9 05. 01. 2012 21:03

elijah

spletl jsem si rychlost kulky s rychlostí bočního větru :D už sem z toho dost zblblej, tím padem by neměl být problém s rychlostí zvuku.

Plocha už je lepší, ale stejně je to moc. Není to ani přibližně . To druhé číslo je délka náboje, ne kulky. Viz třeba tenhle obrázek na wikipedii.

Jasně máš pravdu, bral jsem celou kulku, našel jsem obrázek přímo pro ten typ kůlky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/df/NATO_7.62x51.jpg

Takže podle toho obrázku by měla čistá šířka projektilu být asi 70-50  = 20 mm a nová plocha by tedy byla 7,62mm*20mm = 152,4 mm^2 = 0,0001524 m^2 . Opět jsem to dosadil a vyšlo mi vychýlení 0,067686995 m  u té vody už to rači ani neřeším.

A ještě dotaz. Kde jsi vzal ten koeficient C? Ten musí taky odpovídat bočnímu profilu. (Jinak pokud vítr kulkou trochu pootočí, bude se měnit.)

Našel jsem jednu dobrou stránku kde se tím docela zabývají a mají tam grafy je to opravdu jen přibližná hodnota není urcite přesná, při té rychlosti kůlky by ji vítr neměl pootočit spiš jen posunout(ale co já vim).
Ta stránka je tu: http://www.balistika.cz/vnejsi_teorie.html   je tam i program kterej má počítat i s Coriolisova sílou ale já jsem ho moc nepobral. A ten graf z ktereho jsem vzal c je tady:
http://www.balistika.cz/vnejsi_308w/lapua1.jpg
bral jsem to pro to c konstatní ty ostatní by měli být přesnější, ale vzal jsem to tak zhruba s tím že se to muže měnit v pruběhu dráhy jak píšeš.

o asi těžko. Musíš si ten čas rozkouskovat třeba po milisekundách, a v každém kroku spočítat aktuální sílu a vzdálenost, do které ta síla těleso posune během následující milisekundy. Stejně tak si budeš ukládat aktuální rychlost. Z té pak v dalším kroku spočítáš novou sílu, atd.

Pro přesnou hodnotu bych to musel udělat v ms jak pišeš , v excelu by to neměl být problém ale stejně nevím jestli by se ten výsledek alespon trochu blížil realitě.

Pokud jde o tu vodu, nějak jsi změnil zadání, a já nevím co vlastně řešíš.

Ta voda mě štve už dlouho. Řeším přesně ty 2 typy co jsem napsal, a nikdo mi není schopen to vysvětlit nebo objasnit , jak by to šlo spočítat. Možná jsem to napsal debilně ale nevím jak jinak to mám vysvětlit. Vezmu to konkrétně.

1) Skočím z utesu který má 20 m do vody, a chci spočítat jak hluboko se potopím než mě kyslík v plicích začně unášet na hladinu.

2) Když vhodím kovovou kuličku do jezera které je hluboké X metrů za jaký čas se kulička dotkne dna.
(když budu brát že ve vodě nebudou žadné unášivé proudy)

Celé je to ale spíš hraní, se skutečným světem to asi nebude mít moc společného. Hodně bych se divil kdyby takhle složitý problém šel popsat takhle triviálním vzorcem.

Stačila by mi hrubá hodnota, která by se alespon trochu bližila realitě, s tím bych se spokojil. Vycházim z podobné témy která se už tady řešila http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=30058 nevím z kama uživatel o.neill vzal ten vzorec na to vychýlení ale jelikož je to vyřešené předpokladám, že by měl byt správně.

Jinak děkuji za pomoc, jsem rád že se se mnou alespon někdo baví. Je třeba škoda, že se tu nevyjádřil uživatel Pavel Brožek  věřím že ten by to dokázal říct co je nesmysl a co by šlo.

#10 08. 01. 2012 19:39

LukasM

↑ elijah:
Tak jsem zas tady.

No, na těch stránkách je krásně vidět, že to není žádná sranda. A vše o čem se tam mluví je prostá odporová síla působící proti směru letu kulky.. A i v tom případě to není sranda. Jak vidíš na jednom z těch grafů, tak ten vzorec $F=\frac12CS\rho v^2$ neplatí moc přesně. Aby ho mohli používat, tak ho tam deformují tím, že z C udělají funkci rychlosti, kterou určí (patrně) experimentálně. Otázkou by mohlo být, proč už to teda nedají rovnou do tvaru $F=C(v)\cdot S\rho$, a nechávají tam to $v^2$ dál strašit. To nevím.

Ano, je tam zmínka o tom, že se dá zahrnout jak podélný, tak příčný vítr. Vzhledem k tomu, že příčný vítr bude vít rychlost mnohem menší než kulka v dopředném směru, možná to dělají tak, že opravdu vezmou koeficient C stejný jako by kulka letěla jen dopředu, za rychlost berou celkovou rychlosti kulky vůči vzduchu, a výsledné síle dají směr proti této rychlosti. To by vlastně díky principu superpozice odpovídalo tvému postupu (se zanedbáním zpomalování kulky, což si můžeš zkusit v tom Excelu, o kterém pořád píšu). Ale ber to trochu s rezervou, jednak nemám to úplně rozmyšlené, jednak se v tom dobře neorientuju.

Pro přesnou hodnotu bych to musel udělat v ms jak pišeš

Pro alespoň nějakou použitelnou hodnotu hlavně musíš dělat to co jsem napsal já. Tvůj původní návrh na výpočet síly v každém kroku a následný výpočet "celkové síly" mi nepřijde korektní.

1) to samé v bledě modrém. Pokud věříš tomu vzorci, výpočet si udělej v Excelu. Já bych ale vzorci určitě nevěřil. Navíc koeficient C zase nikde nenajdeš a budeš si ho muset vymyslet, takže bych se tím nezabýval.

2) to je už zajímavější. I tady pomůže Excel, a tentokrát už výsledky možná k něčemu budou. Pro malé rychlosti navíc platí Stokesův vzorec, takže podle konkrétních parametrů by se dal možná použít. Ten popisuje právě ten prípad, kdy je síla úměrná jen první mocnině rychlosti, ne druhé. Potřebné najdeš tady. Podobnou úlohu jsme dělali v praktikách, podívej se sem na úlohu 6 (vnitřní třetí), něco na tom opravdu je. Můžu ti poslat svůj protokol z toho měření, kdyby tě to zajímalo.

#11 08. 01. 2012 21:03

elijah

↑ LukasM:

1) to samé v bledě modrém. Pokud věříš tomu vzorci, výpočet si udělej v Excelu. Já bych ale vzorci určitě nevěřil. Navíc koeficient C zase nikde nenajdeš a budeš si ho muset vymyslet, takže bych se tím nezabýval.

No já z toho vzorce umím spočítat vychílení nebo odporovou sílu prostředí, ale nevím přesně jaký vzorec bych měl použít abych spočítal tu hloubku potopení.

2) to je už zajímavější. I tady pomůže Excel, a tentokrát už výsledky možná k něčemu budou. Pro malé rychlosti navíc platí Stokesův vzorec, takže podle konkrétních parametrů by se dal možná použít. Ten popisuje právě ten prípad, kdy je síla úměrná jen první mocnině rychlosti, ne druhé. Potřebné najdeš tady. Podobnou úlohu jsme dělali v praktikách, podívej se sem na úlohu 6 (vnitřní třetí), něco na tom opravdu je. Můžu ti poslat svůj protokol z toho měření, kdyby tě to zajímalo.

Na ten protokol bych se rád podíval pokud mi jej mužeš poslat budu jen rád.

To asi těžko. Musíš si ten čas rozkouskovat třeba po milisekundách, a v každém kroku spočítat aktuální sílu a vzdálenost, do které ta síla těleso posune během následující milisekundy. Stejně tak si budeš ukládat aktuální rychlost. Z té pak v dalším kroku spočítáš novou sílu, atd.

Tohle bych chtěl zkusit, ale nejsem si jistý jestli to dobře chápu. Když to vezmu pro ten vzduch tak musím počítat v každé milisekundě odporovou sílu a to vychýlení ?  dále mam pak počítat aktualní rychlost v každé milisekundě dle vzorce v=a*t ? a všechny ty síly pak sečtu a dosadím do toho vzorce? Potřeboval bych to trochu více rozepsat abych vědel konkretně co mám udělat, pak bych to zkusil.

V tom vzduchu je to ok za předpokladu, že si můžeš dovolit počítat s konstantní boční silou. Ve skutečnosti to úplně tak není, protože, jak jsem už psal, jakmile ta síla začne působit, bude kulku urychlovat do boku, a tím pádem se ta síla bude během letu snižovat (závisí dokonce na čtverci rychlosti, takže to tam nějakou nepřesnost vnese). Jakou zhruba, to si můžeš zkusit v Excelu,

Podle čeho tady zjistím o kolik se bude ta síla snižovat ? Mužes mi prosím objasnit ten čtverec rychlosti? Nějak mě asi minul.

Díky

#12 10. 01. 2012 20:37

LukasM

↑ elijah:

No já z toho vzorce umím spočítat vychílení nebo odporovou sílu prostředí, ale nevím přesně jaký vzorec bych měl použít abych spočítal tu hloubku potopení.

Neumíš, protože neznáš C. A i když si ho vymyslíš, tak ti to asi nepůjde, protože odporová síla závisí na rychlosti, jak tady už posté píšu, a tedy bez nějaké znalosti řešení diferenciálních rovnic to asi nepůjde. Proto tě pořád odkazuju na Excel, kde si to můžeš rozkouskovat a tomu řešení se tak vyhnout.

Na ten protokol bych se rád podíval pokud mi jej mužeš poslat budu jen rád.

Dej mi na sebe mail a pošlu ti to.

Tohle bych chtěl zkusit, ale nejsem si jistý jestli to dobře chápu. Když to vezmu pro ten vzduch tak musím počítat v každé milisekundě odporovou sílu a to vychýlení ?  dále mam pak počítat aktualní rychlost v každé milisekundě dle vzorce v=a*t ? a všechny ty síly pak sečtu a dosadím do toho vzorce? Potřeboval bych to trochu více rozepsat abych vědel konkretně co mám udělat, pak bych to zkusil.

Jak to udělat jsem tam napsal. V každém kroku spočítat sílu, ze které snadno získáš zrychlení, a když máš zrychlení tak víš, o kolik se změnila rychlost tělesa za tu 1ms. Žádné síly sčítat nebudeš, to jsem už taky psal. Celou dobu si průbežně počítáš "vychýlení" (jak sám píšeš), takže se stačí podívat jaké je to vychýlení na konci.

Podle čeho tady zjistím o kolik se bude ta síla snižovat ? Mužes mi prosím objasnit ten čtverec rychlosti? Nějak mě asi minul.

I tady bych se už opakoval. Pokud těleso začne vítr unášet, mění se vzájemná rychlost těch těles, a protože podle toho vzorečku síla na té rychlosti závisí, tak se mění i síla - podle toho vzorečku. Čtverec rychlosti je $v^2$.

Znova ale opakuju, že to celé je spíš už jen matematické cvičení, protože meze ve kterých ty vztahy platí jsou dost možná překročeny. Ale i jako matematické cvičení je to hezké.

#13 10. 01. 2012 21:48

elijah

pošli mi to na freem@seznam.cz díky.

Neumíš, protože neznáš C. A i když si ho vymyslíš, tak ti to asi nepůjde, protože odporová síla závisí na rychlosti, jak tady už posté píšu, a tedy bez nějaké znalosti řešení diferenciálních rovnic to asi nepůjde. Proto tě pořád odkazuju na Excel, kde si to můžeš rozkouskovat a tomu řešení se tak vyhnout.

Problém je v tom že nemám ponětí jak to v tom excelu spočítat, neznám takové vzorce a musel bych si to hodne promyslet abych to mohl uskutečnit.

Jak to udělat jsem tam napsal. V každém kroku spočítat sílu, ze které snadno získáš zrychlení, a když máš zrychlení tak víš, o kolik se změnila rychlost tělesa za tu 1ms. Žádné síly sčítat nebudeš, to jsem už taky psal. Celou dobu si průbežně počítáš "vychýlení" (jak sám píšeš), takže se stačí podívat jaké je to vychýlení na konci.

Toto zkusím udělat a výsledek tu pak hodím, jen pro informaci jestli je to správně.

Zápatí