Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Je pravděpodobnost výhry v losování Mountfieldu od ledna 2012 (1 červený míček musí být první ve vylosovaném pořadí před zbývajícími čtyřmi bílými) opravdu 20 %? Nějak se mi to pořád nezdá...

↑ koumes2:
Pokud se z pěti míčků (čtyři bílé a jeden červený) losuje jeden, tak je opravdu pětinová pravděpodobnost, že vylosujeme jako první ten červený.
(Vycházím jen z toho, co jsi napsal, nic víc o tom losování nevím.)
↑ Pavel Brožek:
Je to z nějaké reklamy, kde se praví, že "jeden z pěti" vyhrává. A pak se do osudí nasypou 4 bílé míčky a jeden červený. Potom někdo "zatočí" a nejdříve se do trubice vysypou za sebou bílý, červený, atd. Ten co losuje, zklamaně řekne, že skoro vyhrál. Při druhém losování už vyběhne jako první červený míček a losující má velkou radost z výhry (Matonoha).
Ovšem docela by mě zajímalo, jak to prakticky dělají, aby jejich slogan "jeden z pěti" vyhrává nebyla klamavá reklama. Jedině co mě napadá je, že vezmou naráz 5 lidí ty nechají vylosovat pořadí (1-5) a potom "zatočí". Vyhrává ten, jehož číslo se shoduje s pořadím červeného míčku.
↑ Pavel Brožek:
Ahoj, máš v textu překlep - místo "jako první ten bílý" jsi asi myslel "jako první ten červený".

↑ check_drummer:
Máš pravdu, díky za upozornění.
Stránky: 1