Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Mám k vám prosbičku. Nejde mi vypočítat 1 slovní úloha. Dumáím nad ní už asi 2hod :D Pomohli byste mi s ní prosím?? =o))) předem děkuji
Na břehu řeky stojí budova z jejíchž 2 nad sebou umístěných oken ve vzdálenosti 12m je vidět bod na druhém břehu v hloubkých úhlech 35stupňů 57minut a 25stupňů 26minut. Vypočítejte šířku řeky.
Podívej se někam, co je to hloubkový úhel, není to těžké. Pak si nakresli obrázek, označ si vzdálenosti a třeba přes nějakou goniometrickou funkci to vypočítej. Tak a teď do toho :-)
Tak, další má šanci příklad spočítat a zastřelit mě :-)
Já si nejsem sice vůbec jistý, ale myslím, že hloubkový úhel je úhel, který svírá rovnoběžná přímka procházející "okem" s přímkou, která prochází "okem" a bodem, na který koukáme.
Já jsem si tedy určil výšku horního okna jako (12+b) a výšku spodního okna jako b, šířku řeky jako l a pak jsem přes tangens a soustavu 2 rovnic vypočítal l.
Dneska mám ale takovej den blbec, takže je to nejspíš špatně, tak bych měl radši mlčet už :-)
↑ Anet:
Hezký obrázek k hloubkovému úhlu je zde - http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3689.
↑ Anet:
Nevzdávej to, mám tu obrázek (ti, co umí kreslit, prominou :-):
↑ BrozekP: jééé děkuju moc =o))) můžu mít ještě 1 blbej dotaz :D:d de to i přes sinovu nebo kosinovu větu??? Děkuju
↑ Anet:
Asi by to šlo přes sinovou větu. Nevidím ale, jak by se to dalo udělat jednoduše, ten postup s kotangens mi přijde lepší.
↑ Anet:
Kdybychom použili sinovou větu pak by šířka řeky byla vyjádřena vztahem:
kde: úhel a úhel a úhel
Obecně:
pokud označíme:
větší úhel jako
menší úhel
vzdálenost mezi okny - d
šířku řeky - x potom:
Úplně na závěr:
Zkus upravit výpočet od BrozekP (mělo by ti vyjít to samé jako mě) tj. upravit rovnici:
↑ Sxmanek:
Zdravím,
pokud máš na mysli toto zadání (trochu se liší od zadání tohoto tématu), tak po dosazení do x=.... od ↑ BrozekP: mi vychází cca 40.
Napíš, prosím, co kam dosazuješ a odkud je 52 m (bez zbytečných komentářů, co nenesou žádnou informaci k řešenému problému). Děkuji.