Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 04. 2012 18:05

Kamilek
Zelenáč
Reputace:   

Poločas rozpadu

dobrý den všeznalci mám jednu otazku co se tyce polocasu rozpadu poradne v tom nemam jasno..

polocas rozpadu (nebo spise premeny) je doba za kterou se premeni prave polovina castic ze vzorku,
to lze ale pochopit dvema zpusoby..
1) napriklad: polocas rozpadu mame jeden rok pak to znamena ze za dva roky se rozpadnou vsechny castice ve vzorku - ale domnivam se ze takto je to pochopeno spatne
2)anebo je to tak ze za rok se mi rozpadne pulka, za dva roky pulka z te pulky zbylych atd... tedy mam vzorek o poctu osmi castic tak to znamena ze po prvnim roce se rozpadnou 4 atomy po dalsim roce 2 a pote 1 - domnivam se ze tenhle priklad je spravny ale v tom pripade vyvstava nekolik logickych otazek...

zaprve "pocet castic ve vzorku" neni standardizovana mira .. takze uz to, kolik si vyberu atomu do vzorku ovlivni vlastnoti latky.. pro lepsi pochopeni napisu priklad... mam dva vzorky.. jeden ma 8 atomu prvku XY  a druhy vzorek ma 4 atomy XY (polocas rozpadu predpokladejme rok) pak mi vzorek s osmi atomy logicky vydrzi dele... ale jak muze pouha pritomnost ostatnich atomu ovlivnit zivotnost daneho prvku? to by znamenalo ze kdybych se chtel zbavit napriklad veskereho Uranu co nejdrive musel bych ho rozsekat na vzorky po dvou atomech... ale tohle se mi nejak nezda.. muze mi nekdo vysvetlit jak to tedy je? dekuji moc a omlouvam se pokud je to slozite napsane.. pro me je to slozite tema :-D

#2 04. 04. 2012 18:21 — Editoval Pavel Brožek (04. 04. 2012 18:22)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Poločas rozpadu

↑ Kamilek:

2) je správně.

Když mám daný poločas rozpadu atomu, znamená to, že když počkám ten poločas, tak se atom rozpadne s pravděpodobností 1/2 a s pravděpodobností 1/2 se nerozpadne.

Pokud budu mít milion atomů uranu a počkám si poločas rozpadu uranu, zbude mi přibližně půl milionu atomů uranu.

Pokud budu postupovat jinak a ten milion atomů rozdělím na půl milionu hromádek po dvou atomech, tak po uběhnutí doby odpovídající poločasu rozpadu uranu mi v každé hromádce zbude jeden atom (v některých ale žádný a v některých oba, je to zase jen pravděpodobnost), celkem tedy půl milionu hromádek po jednom atomu, to je půl milionu atomů. Nezáleží tedy na tom, jak velké hromádky si beru.

Zápatí