Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 04. 2012 22:17

Duffi
Zelenáč
Reputace:   

Tečna v daném bodě

Ahoj ,potreboval bych pomoct vypocitat tento priklad,mam zitra dulezity test a nechapu princip pocitani.prosim vysvetlujte kroky ktere jste udelaly ,diky moc za pomoc.omlouvam se pisu na mobilu.
Priklad Napis rovnici tecny kuzelosecky x2 (nadruhou) +4x-2y+5=0 v bode T=[x0 ta nula je dole;5]

#2 11. 04. 2012 22:21

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

Re: Tečna v daném bodě

Ahoj, máš hned několik možností.

Například - nejdříve si dopočteš "x" souřadnici, ze směrnicové rovnice přímky y=kx+q dosadíš příslušný bod a vyjádříš q. Poté budeš řešit soustavu  2 rovnic o 2 neznámých a jedním parametrem. Diskriminant musí být roven nule.

Nebo například přes Diferenciální počet, brali jste?

#3 11. 04. 2012 22:26

Duffi
Zelenáč
Reputace:   

mam dojem,ze ne.

#4 11. 04. 2012 22:32

Duffi
Zelenáč
Reputace:   

zkusil bys mne to vypocitat?je mi to blby,ale mne by to strasne pomohlo a pochopil bych princip.jestli mas cas.

#5 11. 04. 2012 23:26 — Editoval elypsa (11. 04. 2012 23:42)

elypsa
Místo: Stará Boleslav
Reputace:   40 

↑ Honza Matika:
Ahoj,
zkouším tvou metodu přes směrnicový předpis hledaných tečen, ale furt to tu nemůžu složit dohromady. Možná by bylo moudřejší jít spát než tu u toho usínat, ale já jak se na to teď alespoň nezeptám, tak neusnu :).

Docela si to dovedu představit a je mi jasné proč by to mělo jít řešit tak, ale ztrácím se co kam dosazovat a co kde vyjadřovat. Mimo to ten vzoreček pro tečnu k parabole

si nikdy za boha nemohu zapamatovat :). Proto bych uvítal pomůcku, jak jinak tu tečnu zjistit.

Zjistil jsem si souřadnice bodů T. Vím že tyto body budou ležet na tečnách a proto bych je tedy mohl dosadit do
y=kx+q

ovšem to jsou stále dvě neznámé a nenapadá mě, z jakého vztahu si alespoň zjisti k nebo q.

A ještě dotaz. Tou derivací se dá počítat i tečna? :) nebyl by odkaz případně ukázka jak na to?

Děkuji!
EDIT:
Teď mě napadlo a pořádně jsem si hlavně přečetl tvou radu.

Chápu li to dobře. Do předpisu paraboly za y dosadím kx+q. Poté za x dosadím jednu xovou souřadnici bodu T a do druhé rovnice druhou. Mám dvě rovnice a dvě neznámé. Zbavím se jedné neznámé a druhou rovnici dopočítám pomocí diskriminantu, který bude roven nule. Bohužel síla na to si to tu zkusit už není. Zítra zkusím a uvidím :).

Baf!

#6 12. 04. 2012 00:17 — Editoval Honza Matika (12. 04. 2012 00:25)

Jan Jícha
Veterán
Místo: Plzeň/Mnichov
Škola: ZČU - FST - KMM
Pozice: Safety Engineer
Reputace:   74 
Web

↑ elypsa: Také zdravím.

Mám angínu, tak to vezmu stručně.

$x^2+4x-2y+5=0$ Bod T=[x,5]

Dosadím za "y" 5 a dopočtu x - dostávám dvě řešení = dva body. T1[-5,5], T2[1,5].

Směrnicový tvar přímky y=kx+q. Přímka bude procházet bodem T (budou dvě přímky, tzn. dva body)

Dosadím (teď to udělám pro bod T1, pro bod T2 je to stejné) bod do přímky a dostávám 5=k*(-5)+q.

5k+5=q ... Dosadím do rovnice y=kx+q a dostávám y=kx+5+5k)

$x^2+4x-2y+5=0$
$y=kx+5+5k$

$x^2-2kx+4x-2k+15=0$

$x^2-x(-2k+4)-2k+5=0$

Diskriminant se musí rovnat nule, abychom dostali jen jedno řešení = tečnu.

$b^2-4ac=0$

$(-2k+4)^2-4(-10k-5)=0$

$k=-3$

y=kx+q

y=-3x+q
5=15+q
q=-10

$y=-3x-10$

$t_1:y=-3x-10$

Našli jsme jednu (ze dvou) hledaných tečen, která prochází bodem T(1) - pozor, body T leží na parabole (!)

Toto je více méně takový "náš" standardní postup, nemusím si pamatovat žádné vzorečky či něco podobného, jak mi to cpali suplující jednou v hodině. Samozřejmě bych použil diferenciální počet, bylo by to rychlejší.

Edit: Jinak je třeba si uvědomit, že derivace funkce je směrnice tečny (y=kx+q) = tangens úhlu.

Dobrou :) ...

#7 12. 04. 2012 00:24

marnes

Zkusím jiný. První krok dopočítání souřadnice stejný
Druhý krok je práce s rovnicí. Kvadratické členy rozepíšu na součin a linearní rozdělíme napůl

$x^2+4x-2y+5=0$

$x.x+2x+2x-y-y+5=0$
a vždy za jedno x a y dosadím souřadnice. Pro bod  T1[-5,5]

$-5.x+2(-5)+2x-y-5+5=0$ upravíme

$-3x-y-10=0$ a to je rovnice tečny v bodě  T1[-5,5]

Jo. A na začátku vás zdravím.

#8 12. 04. 2012 10:24

elypsa
Místo: Stará Boleslav
Reputace:   40 

↑ marnes:↑ Honza Matika:

Mockrát děkuji panstvo! Konečně vím jak k tomu dojít bez vzorečku!:)
A přeji brzké uzdravení.

Baf!

Zápatí